Britų trumpaplaukės katės – neįkyrios stebėtojos

Kačių mylėtojai sutaria, kad augintiniai jų gyvenimui suteikia jaukumo ir šilumos. Pritaria tam ir kaunietė Lina Šemiotienė, jau dvylika metų auginanti britų trumpaplaukes kates. O ši veislė – tikras atradimas užimtam žmogui, mat britų trumpaplaukės nereikalauja nuolatinio dėmesio, tačiau mėgaujasi žmogaus draugija.

Sužavėjo ramus charakteris

„Mūsų istorija panaši kaip ir daugelio kitų – tiesiog įsigijome pirmąją savo katę ir įsimylėjome britų trumpaplaukių veislės kates, – sako Lina. – Sužavėjo jų ramus charakteris, o namams jos suteikia jaukumo. Katės padeda man atsipalaiduoti po įtempto kasdienio darbo. Kai namuose būna mažylių, galėčiau su jais praleisti ištisas dienas.“

Linai norėjosi namuose ramaus katino – gal todėl, kad ji pati yra labai ramaus charakterio. Norėjosi, kad katinas nesiaustų namuose, nelaipiotų spintomis, užuolaidomis ir pan., o galima būtų juo pasidžiaugti, paglostyti. Britų trumpaplaukės katės tokios ir yra. Jos ramios, meilios, švelnios, mėgsta būti glostomos.

Tačiau tai ir įnoringos katės, dauguma jų nemėgsta būti žmogui ant kelių ar ant rankų – britas mieliau bus šalia žmogaus. Jeigu atsisėsite žiūrėti televizoriaus – jis atsiguls šalia, jeigu nueisite į virtuvę – ateis iš paskos ir vėl įsitaisys greta. Pasak Linos, jie dalyvauja šeimos gyvenime kaip kompanionai ir nepriklausomi stebėtojai.

„Jos inteligentiškos, mielos, su sveiku smalsumu, bet neįkyrios, nesimaišo po kojomis, bet mėgsta būti šalia šeimininko“, – sako pašnekovė.

Britų trumpaplaukės, anot jos, ne tos katės, kurios namuose krėstų šunybes. Aktyviausias jų gyvenimas – ryte ir vakare. Ryte, kai šeima sukyla – ir jos dalyvauja gyvenime, vakare – vėl, o per dieną ramiai pramiega.

Poreikiai: britų trumpaplaukės katės nereikalauja didelės priežiūros, tereikia jas pamaitinti, kartais – pašukuoti ir svarbiausia – mylėti. / L. Šemiotienės asmeninio archyvo nuotr.

„Agresija joms yra svetima, tad jos tinka namams su vaikais. Nors nesidžiaugia tampomos kaip skudurinė lėlė, tačiau net ir prie to prisitaiko, – sako Lina. – Kai nusipirkome primą katę, mano sūnus pasiimdavo ją į lovą eidamas miegoti. Ji dėl to nebuvo laiminga, bet kantriai gulėdavo su juo, kol vaikas užmigdavo. Kai katė iš vaiko kambario ateidavo, mes žinodavome, kad vaikas jau miega.“

Jeigu katei įkyri vaikų dėmesys ar per didelis triukšmas, ji tiesiog susiranda ramią vietelę, atsigula kažkur nuošalyje ir snaudžia.

Nebijo vienatvės

Pašnekovė teigia, kad britų trumpaplaukės ramiai reaguoja paliktos vienos – joms tai joks stresas, ramiai sau snaudžia. Visada pasitinka namiškius, parėjusius namo, tačiau pasisveikinusios ir paglostytos nueina savo reikalais.

Šios katės – tikras atradimas užimtam žmogui, nes nereikalauja nuolatinio šeimininko dėmesio, vienos jaučiasi gana komfortiškai.

Britų trumpaplaukė katė nereikalauja ir didelės priežiūros – tereikia ją maitinti, kartais pašukuoti. Jų kailis yra trumpas, minkštas ir tankus, šiek tiek pūkuotas, liečiant primena pliušinį žaislą.

„Vienintelis dalykas, kurio nesitikėjau ir su kuriuo susidūriau tik jau įsigijusi katę, buvo plaukų gausa, – sako Lina. – Pamenu, prieš perkant dar diskutavome šeimoje, kad gal plaukų bus daug nuo katės... Tačiau vyras sakė: „Ne, kokie plaukai, čia gi britų trumpaplaukis.“ Neįvertinome to, kad jų kailis yra labai tankus ir jo yra labai daug. Tad kai būna sezoninis šėrimasis, jie tikrai turi daug ką nuo savęs nusimesti. Plaukų nuo jų tikrai yra ir visada įspėju apie tai žmones, norinčius įsigyti šios veislės kačiuką.“

Nuolat dalyvauja parodose

Suaugusi brituko patelė sveria 3–5 kg, katinas apie 5–9 kg. Kačiukų šios veislės katės atsiveda labai skirtingai – nuo vieno iki septynių, jei dešimt – tai jau daug. Optimali vada – keturi penki kačiukai.

Katės padeda man atsipalaiduoti po įtempto kasdieninio darbo. O kai namuose būna mažylių, galėčiau su jais praleisti ištisas dienas.

Lina pasakoja, kad kai šeima pirko pirmą augintinę, pirko ją namams – net minčių nebuvo apie dalyvavimą kačių parodose. Tačiau jų draugai, taip pat turėję brituką, planavo dalyvauti parodoje, tad ir jie nusprendė pabandyti.

„Nuvažiavome į pirmą parodą ir užsikabinome,  – sako L.Šemiotienė. – Pradėjome dalyvauti parodose, mums tai patiko, o vėliau sugalvojome ir šios veislės kates veisti, tad įregistravome britų trumpaplaukių kačių veislyną „Linagnis“. Taip britų trumpaplaukių kačių veisimas, auginimas, dalyvavimas parodose tapo pagrindiniu mano hobiu ir mėgstamu laiko praleidimu.“


Apie veislę

• Britų trumpaplaukės katės – viena populiariausių kačių veislių Europoje. Šią veislę pripažįsta visų šalių felinologų organizacijos.

• Pasak legendos, britų katės į Angliją atkeliavo su romėnų legionais. Jos buvo vertinamos dėl savo medžioklės įgūdžių. Laikui bėgant, pradėta vertinti ir jų neįprasta išvaizda.

• Britų trumpaplaukės katės labai ilgai vystosi. Normalų dydį pasiekia maždaug per dvejus metus.

• Jos turi stiprų raumeningą kūną su didele apvalia galva, kuriai yra būdingos specifinės raukšlės ir gerai išsivystę skruostai. Britų katė turi kresną figūrą, trumpas ir stiprias letenas, storą uodegą.

• Klasikinė britų trumpaplaukių kačių spalva yra mėlyna. Tačiau apskritai britų kačių yra net 60 spalvų (lelijinė, kreminė, šokoladinė, cinamono, juoda, balta, auksinė ir kitos), o prie spalvų įvairovės dar prisideda nemaža raštų įvairovė (dvispalviai, trispalviai, colorpoint, klasikinio tabby marginimo, raini, dėmėti, šešėliuoti ir t.t.).

• Akių spalvų yra taip pat daug – oranžinės, mėlynos, rudos, žalios, gelsvos. Akių spalva priklauso nuo kailio spalvos. Pavyzdžiui, mėlynaplaukių kačių akys yra oranžinės (gintaro, vario spalvos),  šinšilinės katės gali turėti tiek mėlynos, tiek žalios spalvos akis.

• Kačiukai gimsta mėlynakiai, beaugant akių spalva keičiasi, todėl pagal mažą kačiuką niekada negalima nuspręsti, kokia bus akių spalva jam užaugus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesiog

Tiesiog portretas
Dažniausiai vemt verčia komentarai, neduok valgyt, duok pakomentuot... nemėgsti gyvūnų, tai ir valio, tiesiog neskaityk apie juos ir nerašinėk paskui savo kvailų komentarų

paprastas

paprastas portretas
lietuviškas rainis šimtą kartų mielesnis.

O aš turiu Siamą

O aš turiu Siamą portretas
tai visus namus patvarko. :D) Ta prasme yra tvarkingas. Ir nepakenčia kai jo kasdien nepanešioji jei jis to nori..;D) Ir neduok dieve supykęs Siamas..
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių