Atviros jaunimo erdvės: planuojamos ketverios įkurtuvės

Pakaunėje šiuo metu gyvena apie 19 tūkst. jaunų žmonių ir jų skaičius nuolat auga. Kauno rajono savivaldybė didelį dėmesį skiria darbo su jaunimu formų plėtrai. Šiemet pirmajame savivaldybės žiede numatyta įsteigti keturias atviras jaunimo erdves, o antrajame, į labiau nutolusias rajono seniūnijas, vyks mobilaus darbo su jaunimu komanda ir organizuos įvairius laisvalaikio užimtumo renginius.

Penktadalis gyventojų – jauni

Pasak Kauno rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorės Domantės Sinkevičiūtės, pagal Jaunimo politikos pagrindų įstatymą, jaunas žmogus yra asmuo nuo 14 iki 29 metų. „Jaunimas Kauno rajono savivaldybėje sudaro beveik penktadalį visų gyventojų. Jauno rajono titulą taip pat užtikrina jaunos šeimos, kurios itin sparčiai keliasi gyventi į Kauno rajono savivaldybės teritoriją. Dažnu atveju šį pasirinkimą lemia išvystyta infrastruktūra, patogus susisiekimas su ugdymo įstaigomis, darželiais“, – sakė D. Sinkevičiūtė.

Kauno rajono savivaldybės tikslas yra vienyti jaunimą, mažinti atskirtį ir imtis visų veiksmų, kad kiekvienas rajono gyventojas jaustųsi išgirstas. Daugiausia dėmesio skiriama savanorystei, darbo su jaunimu formų įvairovei, jaunuolių įtraukimui į nevyriausybinių organizacijų veiklą. Visų priemonių visuma stengiamasi atliepti Kauno rajono jaunuolių poreikius.

Jaunimo reikalų koordinatorės nuomone, pakaunės jaunimas yra labai aktyvus, besidomintis inovacijomis, verslus ir nenustojantis tobulėti. „Nepritariu nuomonei, kad šiuolaikinis jaunimas yra nemotyvuotas ir nepilietiškas, tai parodo kiekvienų metų moksleivių mokslo pasiekimai, aktyvi Kauno rajono moksleivių savivalda ar vis daugiau besivystančių jaunų verslų. Jau trečius metus iš eilės rudenį bus organizuojamas renginys moksleiviams „Jaunieji politiniai talentai“, kurio metu jaunuoliai pasimatuoja politikų kėdes ir diskutuoja jiems rūpimais klausimais. Didelis susidomėjimas renginiu ir tai, kaip jaunuoliai ruošia savo klausimų diskusijoms argumentus, atskleidžia, kad jaunimas yra labai atsakingas ir pilietiškas“, – tvirtino pašnekovė.

Pamaina: renginyje „Jaunieji politiniai talentai“ mokiniai pasimatuoja politikų kėdes, diskutuoja jiems rūpimais klausimais. / Organizatorių nuotr.

Bus penkios

Šiuo metu Kauno rajone nuo 2016 m. veikia tik viena atvira jaunimo erdvė prie Kulautuvos pagrindinės mokyklos. Jos atsiradimą inicijavo mokyklos vadovai, įvardydami pagrindinį tikslą – darbą su jaunimu, kuris turėtų būti pagrįstas savanorišku jaunų žmonių apsisprendimu dalyvauti veikloje ir užtikrinantis jų įsitraukimą. Kulautuvos atviroje jaunimo erdvėje yra įrengta patalpa su projektoriumi, skirta filmų peržiūrai, taip pat – treniruoklių salė.

Šiais metais pakaunėje planuojamos ketverios įkurtuvės: atviros jaunimo erdvės atsiras Garliavoje, Raudondvaryje, Neveronyse ir Domeikavoje. „Atvirojo darbo su jaunimu principu stengiamės pasiekti pirmąjį rajono žiedą, kur jaunimo skaičius yra didžiausias. Šios vietos parinktos neatsitiktinai, Domeikavoje gyvena beveik 2 tūkst. jaunuolių, Garliavoje ir jos apylinkėse – per 3 tūkst., Raudondvaryje ir Neveronyse – po 1 tūkst. Vietų pasirinkimą taip pat lėmė ir patalpų prieinamumas. Atviros jaunimo erdvės steigiamos prie kultūros centrų, naudosimės jų laisvomis patalpomis, tačiau neišvengsime ir patalpų nuomos“, – sakė D. Sinkevičiūtė.

Dovana: jauniesiems lyderiams Kauno rajono savivaldybė surengė ir finansavo kelionę į Vokietiją. / Organizatorių nuotr.

Spręs opias problemas

Atvirose jaunimo erdvėse jaunimas galės susitikti ir praleisti savo laisvalaikį organizuodami įvairias veiklas, diskusijas arba žaisdami įvairius žaidimus. Dažnai jaunuoliai neturi vietos, kur galėtų susiburti ir susitikti, būtent šią problemą ir stengiamasi išspręsti steigiant atviras jaunimo erdves. Bendradarbiaudami su jaunimo darbuotojais jaunuoliai taip pat galės prisidėti prie veiklų ir renginių organizavimo, išreikšti norus, kokių veiklų trūksta ir jas padėti įgyvendinti.

Specialistai, dirbantys su jaunimu, šiose erdvėse spręs opias narkotikų vartojimo, kitų žalingų įpročių problemas: kvies įvairius narkotikų vartojimo ir kitų žalingų įpročių prevencijos lektorius, organizuos susitikimus ir paskaitas. „Stengsimės pasikviesti įkvepiančių pranešėjų ir pasiekti kuo didesnę jaunimo auditoriją kalbėdami apie narkotikų ir kitų žalingų įpročių prevenciją. Kovo 12-ąją savivaldybėje apsilankęs prof. dr. Saulius Čaplinskas dalijosi islandų jaunimo psichoaktyvių medžiagų prevencijos patirtimi, kuri leido pasiekti reikšmingą narkotikų vartojimo sumažėjimą Islandijoje. Viliamės, kad atlikus vietos tyrimą ir surinkus daug duomenų, Islandijoje taikytos priemonės galėtų puikiai tikti ir Kauno rajone“, – planais dalijosi pašnekovė.

Naudos: fizinių jėgų pareikalavęs žygis apdovanojo nuostabiais vaizdais ir įdomia informacija. / Organizatorių nuotr.

Bendradarbiavimas – būtinas

Jaunimo reikalų koordinatorės nuomone, įgyvendinant jaunimo politiką, Kauno rajone būtinas bendradarbiavimas su visų sričių įstaigomis: mokyklomis, kultūros centrais, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centru, Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru, Kauno rajono psichologine pedagogine tarnyba. „Visų šių įstaigų veikla taip pat yra orientuota į Kauno rajono jaunimą. Tik bendradarbiaujant galima pasiekti gražių rezultatų skirtingose srityse“, – įsitikinusi D. Sinkevičiūtė.

Pasak pašnekovės, nemažą vaidmenį jaunimo politikos formavime atlieka ir Kauno rajono jaunimo reikalų taryba, kuri teikia siūlymus administracijos vadovams dėl galimų priemonių įgyvendinimo jaunimui.

Dažnai jaunuoliai neturi vietos, kur galėtų susiburti ir susitikti, būtent šią problemą ir stengiamasi išspręsti steigdami atviras jaunimo erdves.

„Labai svarbios yra ir Kauno rajono bendruomenės, kurios dirba su jaunimu ir vykdo įvairias būtent jaunimui pritaikytas veiklas: rengia sporto šventes, stovyklas, debatus Kauno rajono seniūnijose. Kauno rajono savivaldybė kiekvienais metais skelbia jaunimo veiklos projektų finansavimo konkursą, kurio metu organizacijos, dirbančios su jaunimu, gali įgyvendinti projektus iki 3 tūkst. eurų. Šiais metais šiam konkursui iš savivaldybės biudžeto lėšų skirta 15 tūkst. eurų, sulaukėme devyniolikos paraiškų“, – sakė savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė.

Šiųmečiai projektai susiję su jaunuolių įtraukimu į visuomeninę veiklą, žalingų įpročių prevencija, socialinių jaunimo įgūdžių ugdymu, jaunimo sveikos gyvensenos ugdymu. Finansuoti projektai bus skelbiami balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje.

Pernai konkursui pateikta 20 paraiškų. Vienas įdomesnių projektų buvo judėjimo „Stabdyk nusikalstamumą“ Kauno rajono skyriaus projektas „Mobilus jaunimo centras“: mobilaus darbo su jaunimu komanda vyko į įvairias pakaunės vietoves, kuriose renkasi jaunimas, ir 1–1,5 valandos per dieną siūlė laisvalaikio užimtumo priemones. Projekto metu surengta 24 renginiai ir aplankyta penkiolika seniūnijų.

„Pernai jaunimo veiklos projektų finansavimo konkursas prisidėjo ir prie kasmečio jau tradiciniu tapusio jaunimo muzikos festivalio „Domeikio fiesta“, kuris sukviečia jaunus muzikos atlikėjus ne tik iš Kauno rajono, bet ir visos Lietuvos, įgyvendinimo“, – pavyzdžių įvardijo pašnekovė.

Startas: mobilaus darbo su jaunimu komanda kelionei į vietoves, kuriose renkasi jaunimas, pasiruošusi. / Organizatorių nuotr.


Komentaras

Raminta Popovienė

Kauno rajono vicemerė

Kauno rajonas jau kurį laiką tituluojamas viena jauniausių savivaldybių šalyje. Čia apsigyvena vis daugiau jaunų šeimų, o vaikai ir jaunimas sudaro daugiau kaip trečdalį mūsų krašto gyventojų. Todėl nenuostabu, kad jaunimo interesai mūsų savivaldybei yra prioritetiniai. Mes ne tik skiriame daug lėšų darželių plėtrai, mokykloms modernizuoti, tvarkome sporto infrastruktūrą, bet ir jaunimą skatiname savanorystei, kuriame jaunimo erdves ir ieškome įvairių jaunimo savirealizacijos ir užimtumo formų. Stengiamės daryti viską, kad kuo labiau atlieptume Kauno rajono jaunuolių poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nors kiek

Nors kiek portretas
Kai "Vokietijos" nuo Stokholmo neskiriam, jau negerai...

Krabo pakraščiai

Krabo pakraščiai portretas
Sake per zinias ten šildymas brangiausias Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių