Atsakingai vartokime geriamąjį vandenį laistymui

  • Teksto dydis:

„Kauno vandenų“ Centrinės dispečerinės duomenimis periferiniuose miesto rajonuose vandens suvartojimas vidutiniškai šoktelėjo dvigubai – nuo 140 kub. m iki 240 kub. m per valandą. Ypač piko metu, nuo 18 iki 23 val., kai gyventojai, grįžę po darbų, masiškai ima ne tik naudoti vandenį buityje, bet ir laistyti želdinius.

Dėl masinio želdynų laistymo itin padidėjęs vandens suvartojimas skaičiuojamas Romainių-Vijūkų zonoje (suvartojimas piko metu per valandą išauga nuo 100 iki 260 kub. m.), Ringaudų-Noreikiškių zonoje (suvartojimas piko metu per valandą išauga nuo 60 iki 200 kub. m.), Domeikavoje (suvartojimas piko metu per valandą išauga nuo 60 iki 180 kub. m.), Garliavoje (suvartojimas piko metu per valandą išauga nuo 100 iki 190 kub. m.).

Pastebima, gyventojai vandenį daugiau vartoja jau ir naktimis, kai per valandą, vietoje įprastų 10–25 kub. m., suvartojama nuo 30 iki 50 kub. m.

Prašoma nelaistyti želdinių piko metu

Siekdama užtikrinti vandens kokybę, bendrovė prašo kauniečių, ypač Romainių ir Domeikavos gyventojų, kaitros metu vandenį želdinių laistymui naudoti labai atsakingai. Ypatingai prašoma pievelių ar želdynų laistymui geriamojo vandens nenaudoti nuo 18 val. iki 23 val. Masiškai laistant, „Kauno vandenims“ sunkiau užtikrinti tinkamą geriamojo vandens slėgį ir/ar kokybę.

Tai iššaukia vandens slėgio kritimą ir drumstumą

Klientams masiškai ėmus naudoti daugiau vandens, tinkluose pasikeičia vandens tekėjimo greitis ar kryptis, dėl ko vamzdžiuose sukyla per daugelį metu susikaupusios natūralios geležies ir mangano nuosėdos. Esant padidėjusiam suvartojimui, nuosėdos gali atsirasti netgi nepaisant to, kad iš vandenviečių geriamasis vanduo visada tiekiamas skaidrus ir papildomai filtruotas.

Situacija sprendžiama

Esant tokiai situacijai bendrovė deda visas pastangas, kad gyventojus pasiektų kokybiškas vanduo. Tinklai ir siurblinės nuolat plaunami, o gręžiniai veikia visu pajėgumu.

Ilgalaikėje perspektyvoje, siekiant gerinti tiekiamo vandens kokybę (mažinant geležies ir mangano kiekį) šiuo metu vykdomi Kleboniškio vandenvietėje išgaunamo vandens gerinimo įrenginių projektavimo darbai. Ten bus valomas Domeikavai, Šilainiams ir kitai šiaurinei miesto daliai tiekiamas vanduo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
mes tai neapsikente sklype suradom visai vandeninga gysla, iskasem sulini ir kai prasideda juodo vandens sezonas nama perjungiam ant sulinio ir nieko Kauno vandenim nemokam, nors kanalizacija naudojam. Aisku po to ateina tipo tikrinti skaitliuku, kodel visa vasara tik kelis kubus vandens isnaudojom:)

nenutylėkit

nenutylėkit portretas
...kad vandentiekininkams visai apsimoka, kad žmonės vandenį naudoja aplinkai puoselėti, nes vis tiek dvigubai sumoka (ir už kanalizacija), nors vanduo vėl susigeria į žemę, iš kurios yra išgaunamas.

Matas

Matas portretas
Visa vasara kol bus karsciaiir bus pildomi baseinai laistomos vejos piko metu kauno vandenys informavo kad Romainiuose Vyjukuose galim tik pasvajoti apie vandeny ir tuo labiau kokybiska be drumzliu taip kad nera iseities teks priprast.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių