Apie amžinybėn iškeliavusią R. J. Nadišauskienę: su profesore rasdavome šviesesnį kelią

  • Teksto dydis:

Eidama 63 metus penktadienį mirė viena žymiausių Lietuvos akušerių ginekologų, ilgametė Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė. Ją pažinojusieji dalijasi jautriais žodžiais.

„Mokytoja, Moteris, Mama. Tokia mums buvo profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė. Su Jumis, profesore, mes rasdavome šviesesnį kelią, mokėmės priimti savo klaidas ir iš jų išmokti. Jūs buvote tas milžinas, ant kurio pečių išaugo JGA nariai – dėl to visada būsite kartu, gyva mūsų darbuose ir širdyse. Užuojauta artimiesiems. Ilsėkitės ramybėje, mylima profesore“, – feisbuke rašė Jaunųjų gydytojų asociacija.

Užuojautą Kauno kolegoms siunčia ir medikas Vytautas Kasiulevičius. 

„Profesorė buvo visapusiškai gražus Žmogus. Lyderė, eruditė ir pavyzdys daugeliui. Iš jos buvo galima mokytis. Ilsėkitės ramybėje, gerbiama Rūta“, – rašė profesorius.

Užkrečiamųjų ligų specialistas Saulius Čaplinskas teigė, kad šeštadienis – emociškai sunki diena, nes vakar sužinojęs šią skaudžią žinią, vis dar negali tuo patikėti.

„Anapilin išėjo mano klasiokė, kursiokė, kolegė, bendramintė ir labai nuoširdi bičiulė: gydytoja, akušerė - ginekologė, mokslų daktarė, profesorė Rūta Nadišauskienė. Šeimų, moterų ir nėščiųjų sveikatos kontekste ji labai domėjosi užkrečiamųjų ligų prevencija, skiepais, todėl dažnai turėjome apie ką pasitarti, diskutuoti. Dar visai neseniai buvome susitikę, po to dar kalbėjome telefonu ir tikrai  neatrodė, kad tai paskutinis kartas. Labai skaudu, labai jos trūks. Šviesus Rūtos atminimas ilgai išliks širdyje. Nuoširdi užuojauta vyrui Ramūnui, dukrai Rūtelei ir visiems artimiesiems“, – šeštadienį rašė S. Čaplinskas.

Gražių žodžių negailėjo ir Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Ant milžinų pečių... Taip savo mokytojus pavadino jaunieji gydytojai. Ir jie yra visiškai teisūs. Mokėmės bei augome šių milžinų mokomi ir vedami. Labai liūdna, kuomet bendruomenė netenka vieno iš šilčiausių ir stipriausių. Visuomet rami, išlaikyta, besišypsanti, neatsisakanti padėti, neabejinga kito nelaimei, akademiška ir žmogiškai šilta. Tokią visuomet prisiminsiu Rūtą. Ilsėkis ramybėje, Rūta...  Nuoširdi užuojauta artimiesiems“, – feisbuke rašė A. Veryga.

Dėl ilgametės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės, akušerės ginekologės, biomedicinos mokslų daktarės, profesorės R. J. Nadišauskienės mirties užuojautą pareiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Reiškiu užuojautą profesorės šeimai, artimiesiems, kolegoms, studentams ir doktorantams, visai Lietuvos medikų bendruomenei netekus iškilios, charizmatiškos asmenybės, aukščiausio lygio profesionalės, savo asmeniniu pavyzdžiu drąsinusios ir skatinusios kitus žengti dar nepramintais takais. Profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė, pašventusi profesinį gyvenimą akušerijai ir ginekologijai, įgyvendino savo pačios pagrindinį principą: „Vertingi yra darbai, o ne kalba apie juos“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

R. J. Nadišauskienė yra Didžiosios Britanijos Karališkosios akušerių ginekologų draugijos garbės narė, tarptautinės ginekologijos ir akušerijos federacijos tarybos narė, Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos garbės narė.

Nuo 2002 metų R. J. Nadišauskienė vadovavo LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikai, kuri yra didžiausias gydymo, mokymų ir mokslinių tyrimų akušerijoje ir ginekologijoje centras Lietuvoje.  Vadovaujant prof. R. J. Nadišauskienei, klinikai suteiktas „Naujagimiui draugiškos ligoninės“ vardas, įkurtas Vaisiaus medicinos, Onkoginekologijos, Reprodukcinės medicinos centras, įsteigta „Šeimos akademija“ besiruošiančioms gimdymui šeimoms, mažos rizikos nėštumų ir gimdymų bei naujagimių priežiūra perduota akušerėms. Profesorės iniciatyva pradėtos universitetinės akušerių rengimo studijos, surengta daugybė respublikinių ir tarptautinių konferencijų.

R. J. Nadišauskienė aktyviai dalyvavo kuriant naujas LSMU studijų programas, numatant universitetinės ligoninės vystymo strategiją. Profesorės iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje pritaikytas objektyvaus struktūruoto klinikinio egzamino metodas, įdiegti kiti inovatyvūs mokymo metodai. Akušerijos ir ginekologijos klinikai, pirmajai šio profilio klinikai Baltijos šalyse, buvo suteikta Europos akušerių ir ginekologų tarybos ir kolegijos akreditacija.

Profesorė bendradarbiavo su Kazachstano, Azerbaidžano, Tadžikistano ir kt. šalių mokslo ir gydymo įstaigomis, siekdama pagerinti šių šalių moterų ir naujagimių sveikatos priežiūrą, užsienio šalyse nuolat atstovavo Lietuvos ir Europos moterų reprodukcinės sveikatos priežiūros sistemai.

Už nuopelnus profesinėje, mokslinėje, pedagoginėje, sveikatos priežiūros sistemos gerinimo veikloje R. J. Nadišauskienei suteiktas Didžiosios Britanijos Karališkosios akušerių ginekologų draugijos (garbės nario vardas, įteiktas tarptautinės ginekologijos ir akušerijos federacijos apdovanojimas pasauliniame kongrese, Kazachstano sveikatos apsaugos ministerijos aukso medalis už indėlį tobulinant šios šalies moterų sveikatos priežiūrą, Lietuvos prezidento apdovanojimas – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pagal liurbius, visos mirtys nuo skiepų...O tikrai, tai...?

Taip Dija

Taip Dija  portretas
Ši medikė prieš mirtį buvo gavusi antra skiepą . Be to ji buvo didelė wuflu skiepų advokatė .

vilius

vilius portretas
netekom KAUNe dar vienos šviesuoles,retos kulturos ir inteligencijos moteris
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių