Mirė žymi Lietuvos medikė R. J. Nadišauskienė

  • Teksto dydis:

Eidama 63 metus mirė viena žymiausių Lietuvos akušerių ginekologų, ilgametė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė, pranešė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU).

„Vertingi yra darbai, o ne kalba apie juos“

Profesorė – Didžiosios Britanijos Karališkosios akušerių ginekologų draugijos garbės narė, tarptautinės ginekologijos ir akušerijos federacijos tarybos narė, Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos garbės narė, garsinusi Lietuvos vardą už šalies ribų. Jos dėka Lietuvos akušerijos ir ginekologijos pasiekimai tapo žinomi visame pasaulyje.

Užuojautą dėl R. J. Nadišauskienės mirties pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Reiškiu užuojautą profesorės šeimai, artimiesiems, kolegoms, studentams ir doktorantams, visai Lietuvos medikų bendruomenei netekus iškilios, charizmatiškos asmenybės, aukščiausio lygio profesionalės, savo asmeniniu pavyzdžiu drąsinusios ir skatinusios kitus žengti dar nepramintais takais. Profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė, pašventusi profesinį gyvenimą akušerijai ir ginekologijai, įgyvendino savo pačios pagrindinį principą: „Vertingi yra darbai, o ne kalba apie juos“,–  rašoma prezidento užuojautoje.

Profesorė apdovanota ne kartą

Profesorė, gydytoja akušerė ginekologė, biomedicinos mokslų daktarė, LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė Rūta Jolanta Nadišauskienė gimė Jurbarke, gydytojos odontologės ir miškininko profesoriaus šeimoje. 1966–1974 m. ji mokėsi Kauno J. Naujalio vidurinėje meno mokykloje, 1974–1977 m. – Kauno 5-ojoje  vidurinėje mokykloje, 1977–1983 m. studijavo KMI Medicinos fakultete, 1983–1984 m. – KMI akušerijos ir ginekologijos internatūroje.

1984 m. R. J. Nadišauskienė pradėjo dirbti akušere ginekologe Šiaulių gimdymo namuose, 1984–1988 m. buvo KMU Perinatologijos laboratorijos mokslinė bendradarbė, 1988–1997 m. – KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos asistentė, 1998–2002 m. – docentė, nuo 2002 m. – LSMU Medicinos akademijos Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė, profesorė. 2005–2010 m. – KMU tarybos narė, 2010–2015 m. – LSMU tarybos narė-sekretorė, 2009–2010 m. – KMU Senato narė, nuo 2002 m. – Kauno Perinatologijos centro vadovė, nuo 2011 m. – LSMU Žmogaus reprodukcijos centro steigėja ir vadovė, nuo 2013 m. – LR sveikatos apsaugos ministerijos akušerijos ginekologijos srities vyr. specialistė.

Profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė. Kauno klinikų nuotr.

R. J. Nadišauskienė, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1995 m. pirmoji savo srityje apgynė daktaro disertaciją „Priešlaikinio gimdymo, sukelto gimdymo takų infekcijos, sustabdymas ampicilinu“.

Prof. R. J. Nadišauskienės profesinio domėjimosi sritys labai įvairios: infekcija akušerijoje ir ginekologijoje, reprodukcinė sveikata, pacientų sauga ir gydymo kokybės auditas, studentų mokymo ir gydytojų kvalifikacijos kėlimo šiuolaikinės metodikos.  Profesorė stažavosi daugelyje žymių pasaulio universitetų.

Nuo 2002 m. profesorė vadovavo LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikai, kuri yra didžiausias gydymo, mokymų ir mokslinių tyrimų akušerijoje ir ginekologijoje centras Lietuvoje.  Vadovaujant prof. R. J. Nadišauskienei, klinikai suteiktas „Naujagimiui draugiškos ligoninės“ vardas, įkurtas Vaisiaus medicinos, Onkoginekologijos, Reprodukcinės medicinos centras, įsteigta „Šeimos akademija“ besiruošiančioms gimdymui šeimoms, mažos rizikos nėštumų ir gimdymų bei naujagimių priežiūra perduota akušerėms. Profesorės iniciatyva pradėtos universitetinės akušerių rengimo studijos, surengta daugybė respublikinių ir tarptautinių konferencijų.

Vertingi yra darbai, o ne kalba apie juos.

Prof. R. J. Nadišauskienė aktyviai dalyvavo kuriant naujas LSMU studijų programas, numatant universitetinės ligoninės vystymo strategiją. Profesorės iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje pritaikytas objektyvaus struktūruoto klinikinio egzamino metodas, įdiegti kiti inovatyvūs mokymo metodai. Akušerijos ir ginekologijos klinikai, pirmajai šio profilio klinikai Baltijos šalyse, buvo suteikta Europos akušerių ir ginekologų tarybos ir kolegijos akreditacija.

Profesorė vadovavo daugelio doktorantų doktorantūros studijoms, buvo disertacijų gynimo tarybos narė ir pirmininkė, oponentė, habilitacijos procedūros tarybos narė, yra kelių dešimčių vadovėlių autorė ir bendraautorė, paskelbė per 300 publikacijų, per tris dešimtis mokslinių straipsnių. Vadovėlis „Ginekologija ir akušerija“ 2006 m. pelnė I-ąją Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos ir Studijų kokybės centro premiją.

Profesorė bendradarbiavo su Kazachstano, Azerbaidžano, Tadžikistano ir kt. šalių mokslo ir gydymo įstaigomis, siekdama pagerinti šių šalių moterų ir naujagimių sveikatos priežiūrą, užsienio šalyse nuolat atstovavo Lietuvos ir Europos moterų reprodukcinės sveikatos priežiūros sistemai.

Prof. R. J. Nadišauskienė daug metų buvo Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos prezidentė, vėliau – viceprezidentė, mokslinio komiteto pirmininkė. 2019 m. jai suteiktas šios draugijos Garbės nario vardas. Profesorė buvo Europos akušerijos ir ginekologijos kolegijos tarybos narė, PSO Europos regiono reprodukcinės sveikatos mokslinių tyrimų ir mokymo specialistų grupės pirmininkė, PSO Reprodukcinės sveikatos ir mokslo strateginio planavimo patarėjų tarybos narė, atstovaujanti Europos šalims, Amerikos akušerių ginekologų kongreso (ACOG), Naujosios Europos chirurgijos akademijos narė.

Profesorės iniciatyva nuo 1998 m. pradėtas leisti mokslinis žurnalas „Lietuvos akušerija ir ginekologija“. Prof. R. J. Nadišauskienė buvo šio žurnalo vyr. redaktorė, žurnalų „Lietuvos bendrosios praktikos gydytojas“, „Medicina“, „Medicinos teorija ir praktika“, „Skausmo medicina“, PSO leidinio „Entre Nous“ redakcinių kolegijų narė.

Už nuopelnus profesinėje, mokslinėje, pedagoginėje, sveikatos priežiūros sistemos gerinimo veikloje prof. R. J. Nadišauskienei suteiktas Didžiosios Britanijos Karališkosios akušerių ginekologų draugijos (RCOG) garbės nario vardas, įteiktas tarptautinės ginekologijos ir akušerijos federacijos apdovanojimas pasauliniame kongrese, Kazachstano Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos aukso medalis už indėlį tobulinant šios šalies moterų sveikatos priežiūrą, Lietuvos Respublikos Prezidento apdovanojimas – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius.

Profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė. D. Labučio /ELTOS nuotr.

Laidotuvės – pirmadienį

Profesorė R. J. Nadišauskienė labai mėgo muziką, ypač klasikinę, teatrą (jaunystėje net svajojo tapti aktore), keliones, nuolat skaitė knygas, pradedant detektyvais ir baigiant praeities ir dabarties filosofų mintimis, leidžiančias pažinti įvairialypę žmogaus prigimtį. „Vertingi yra darbai, o ne kalba apie juos“ – taip profesorė yra užrašiusi pagrindinį savo gyvenimo principą.

„Profesorė buvo tikra lyderė, išskirtinės erudicijos ir charizmos asmenybė, ypatingo strateginio mąstymo žmogus, pasižymintis organizuotumu, profesionalumu, kūrybiškumu, iniciatyvumu, visada kupina naujų idėjų, gebanti uždegti iniciatyva kitus, skatinanti ir drąsinanti žengti dar nepramintais takais. Profesorė visada išliko jautri kito žmogaus skausmui, mokėjo paguosti, rasdavo būdų padėti išspręsti kitiems sunkiai išsprendžiamas problemas, visada nuoširdžiai džiaugėsi kitų kolegų pasiekimais. Pagarba bet kurio amžiaus žmogui, nepriklausomai nuo jo profesinės veiklos ar asmenybės ypatumų – išskirtinis profesorės bruožas. Sunki, sekinanti liga, skaudūs gyvenimo išbandymai atskleidė prof. R. J. Nadišauskienės dvasios stiprybę ir nepalaužiamą valią, gebėjimą net ir kančioje gyventi oriai ir vertinti gyvenimo dovanojamas patirtis. Pasigesime profesorės ramaus balso tono, prasmingų žodžių ir idėjų, įžvalgaus tamsių akių žvilgsnio, nuoširdžios šypsenos ir juoko. Lietuvos moterys, akušerių ginekologų bendruomenė neteko iškilios asmenybės, nenuilstančios kovotojos už moterų sveikatą ir gerovę. Profesorės idėjos, plačiai paskleistos tarp daugybės mokinių, nuolatos skatins įgyvendinti jos planus ir svajones. Nuoširdžiai užjaučiame šeimą, draugus ir kolegas ir liūdime kartu dėl profesorės, LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės, prof. Rūtos Jolantos Nadišauskienės netekties“, – rašoma pranešime.

Atsisveikinimas su profesore vyks rugpjūčio 22 d., sekmadienį, 10–21 valandomis „Tylos namuose“, Santakos salėje (Jonavos g. 220, Kaunas). Urna išnešama rugpjūčio 23 d., pirmadienį, 12 val. Laidotuvės vyks Karmėlavos kapinėse.

Norinčių pagerbti profesorės atminimą prašoma atnešti vieną gėlės žiedą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gydytojo

Gydytojo  portretas
Gyvenimas...išgelbėta šimtai gyvybių....gal tyliai padėkokime už gerus darbus ir pasimelskime. Išmokime vieni kitus gerbti ir...mylėti. Amen.

As

As portretas
Skaitykit, antivakseriai... Ir smegenis lavinkit... Profesore sirgo sunkia liga... Tik skiepas vaidenas... As irgi skiepyta bet kova.. O remeli buvau uzsidejus tik tam kad antivakseriu panieka kitiems uzkniso... Nei ragai nei uodega man neisdygo po skiepo.. Baikit tyciotis is tu kurie skiepijos... Nenorit.. Nereikia, su sautuvu nevercia

Direktorius

Direktorius portretas
M.Nasevičius be eilės skiepijosi, ir staiga išėjo, žinoma senatvė, kaip ir profesorė.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių