Į redakciją kelis jai nematytus grybus atnešusi kaunietė Raminta stebėjosi, kad jų neatpažįsta net ir patyrę kalbinti grybautojai. Moteris domėjosi, kokie grybai užaugo parkelyje prie jos namų Pramonės pr.
"Žiūrėkite, oranžiniai kotai. Gal čia nauja baravykų rūšis?" – spėliojo Raminta.
Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė sakė, kad iš atsiųstos nuotraukos sunku tiksliai įvardyti, ką rado skaitytoja.
"Pagal augimo vietą sakyčiau, kad tai greičiausiai baravykas paąžuolis, mat jie gana gerai toleruoja miestų aplinką, nebijo didesnio druskų kiekio", – "Kauno dienai" sakė J.Motiejūnaitė.
Šis mikorizinis grybas, anot žinovės, susijęs su lapuočiais medžiais, tad neretai aptinkamas ir miestų parkuose.
"Jis valgomas, tačiau yra duomenų, kad jo negalima vartoti su alkoholiu, mat turi nenustatytų medžiagų, kurios, sureagavusios su alkoholiu gali sukelti virškinimo sistemos sutrikimų", – perspėjo mikologė.
Ji pridūrė, kad mieste užaugusių grybų valgyti bet kokiu atveju negalima, nes čia dirvožemiuose dažniausiai būna didesnės koncentracijos teršalų, ypač sunkiųjų metalų, o grybai juos linkę kaupti.
"Paąžuolio vaisiakūniai paprastai būna vidutinio dydžio, nors gali užaugti ir dideli. Iš dažniau aptinkamų baravykinių paąžuolis yra vienas ryškiausių grybų: jo kepurėlės apačia tamsiai raudona, vaisiakūnio vidus ryškiai geltonas, paspaustas ar prapjautas smarkiai ir greitai mėlynuoja", – apibūdino J. Motiejūnaitė.
Paąžuoliai auga derlingesniuose dirvožemiuose, kurie geriau sulaiko drėgmę. Liepos galas ir rugpjūtis jiems yra pats tinkamiausias dygimo laikas.
"Yra kelios sąlygos augti baravykams: vėsu bet ne per šalta, pakankamai, bet ne per daug lietaus ir tinkamas miškas (tai yra tie medžiai, su kuriais tam tikra baravykų rūšis sudaro mikorizę), be to, dar priklauso nuo individualių vietos sąlygų ir pačių baravykų derėjimo (ar pramečiavimo), kuris taip pat gali priklausyti nuo konkrečios vietos. Šiaip gamta yra gerokai sudėtingesnis mechanizmas nei mašinos variklis, joje veikia daugybė faktorių, nuo kurių priklausys (taip pat) ir grybų dygimas", – aiškino J.Motiejūnaitė.
Naujausi komentarai