Abiturientės iššūkis – 100 knygų per 365 dienas

Nesusigundžiusi populiariais, o neretai ir gyvybei pavojingais iššūkiais, abiturientė Evelina sugalvojo savąjį. Sveikatai jis nekenkia, bet intelekto lygį kelia. Prisijungsite?

Išsikėlė sau tikslą

Pastaraisiais metais tarp jaunimo populiarūs įvairūs iššūkiai. Pradedant ledinio vandens voniomis ir šokimu šalia važiuojančio automobilio, baigiant – vaikystės nuotraukų kėlimu į virtualiąją erdvę ar mėnesiu be pridėtinio cukraus. Abiturientė Evelina Kazlauskaitė nusprendė nesekti paskui minią – svetimais iššūkiais nesusigundė, bet sugalvojo savąjį.

"Pamenu buvo vasara, vaikščiojau kieme ir pagalvojau, kad niekas dar taip nedarė!" – pati sau metusi iššūkį, Evelina startavo 2019-ųjų rugsėjo 11-ąją.

Tądien mergina šventė septynioliktąjį gimtadienį ir paėmė pirmąją knygą iš 100, kurias užsibrėžė perskaityti lygiai per metus. Taip, supratote visiškai teisingai, abiturientė per 356 dienas nutarė įveikti 100 knygų – plonesnių ir labai storų, romantinių ir istorinių, skirtų paaugliams ir vyresniems skaitytojams. Skaitymo iššūkis – ne motyvacija pamilti knygas. Pastarąsias Evelina tiesiog dievina! Drauge su jomis laiką leidžia po pamokų, prieš miegą ir net per atostogas. Todėl tuo metu, kai kitos bendraamžės į kelioninius lagaminus kemša sukneles, aukštakulnius ir parfumuoto vandens buteliukus, Evelina į krepšio kamputį atsargiai deda Heather Morris, Noelle's Salazar, Marinos Abramovič ar kitų kūrėjų rašytas istorijas.

Sakote, elektroninės užimtų mažiau vietos? Galbūt, tačiau Evelina šiuo klausimu – visiška konservatorė: tarp pirštų čežančių lapų garso ir popieriaus kvapo esą neatstos jokios naujosios technologijos. O ir pačiai skaityti kur kas smagiau, nei klausyti, kaip kažkas kitas skaito.

Visai neseniai namuose aš pradėjau kaupti savo asmeninę biblioteką. O šiaip pas mus begalė knygų, nes skaityti mėgstame visi.

Namie – sava biblioteka

Evelinos pomėgis skaityti, kaip sako ji pati, – paveldėtas. Dar vaikystėje mergina kartu su dviem sesėmis ir broliu matė, kaip tėvai iš rankų nepaleisdavo knygų. Todėl ir į savo mažus rankutes pirmąją knygą ji paėmė gana anksti. Dabar Evelinos kambaryje išrikiuota dešimtys pačių įvairiausių knygų, pasakojančių, kaip, bėgant metams, keitėsi jos skonis.

"Visai neseniai namuose aš pradėjau kaupti savo asmeninę biblioteką. O šiaip pas mus begalė knygų, nes skaityti mėgstame visi", – abiturientė juokėsi, kad knygų pasirinkimas jos namuose vos ne kaip Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Vis dėlto savojo iššūkio šimtuką ji rinko ne iš namų lentynų.

"Ėjau į vietos biblioteką. Kiekvieną perskaitytą knygą fotografavau ir kėliau į savo instagramo paskyrą", – ne itin daug sekėjų turinti E.Kazlauskaitė skaičiavo, kad kiekviena tokia nuotrauka sulaukdavo apie šimto "patinka" paspaudimų. – Žinoma, skaičiau ne dėl jų, o tik dėl savęs."

Mergina pasakojo, kad sužinoję apie jos iššūkį ne visi tikėjo, kad Evelinai pavyks su juo susidoroti. Kiti siūlė gudrauti ir nė neliestas knygas pristatyti kaip skaitytas

"Ką aš apgaučiau? Kitus žmones ar save?" – pečiais tik gūžtelėjo dvyliktokė.

Kai nori – viską spėja

Evelina pasakojo mėgstanti įvairią literatūrą. Pasirinkimą neretai diktuoja nuotaika. Vis dėlto dažniausiai į jos rankas patenka romanai ir detektyvai. Pastarieji žanrai esą sudarė ir didesnę iššūkio šimtuko dalį. Buvo ir kitokių knygų, kaip garsių asmenybių biografijos ar fantastika.

"Rinkausi ir skaičiau labai įvairias knygas. Taip dariau sąmoningai, norėdama atrasti daugiau širdžiai artimų žanrų, todėl skaičiau ir istorines knygas, ir biografijas", – mergina pasakojo, kad ieškojimai buvo sėkmingi, o jos mėgstamiausių knygų sąrašą papildė dar bent kelios.

Kai skaitau, prarandu laiko ir vietos suvokimą. Skaitymas yra neapsakomas malonumas.

Tai Jay Asherio "Trylika priežasčių kodėl", Patricios McCormik "Niekada nesuklupk" ar Janos Frey knyga "Oras pusryčiams. Kaip aš lioviausi valgyti". Įdomesnes Evelina perskaitė per dieną ar dvi, likusioms skirdavo tris ar keturias dienas. Kaip netrukus paaiškėjo, abiturientė – ne tik užkietėjusi knygų graužikė, ji – muzikos mylėtoja, šiuo metu dainuojanti ir skambinanti fortepijonu. Prieš tai kelerius metus mergina griežė smuikas.

"Kai nori – viską spėji", – paklausta, kaip 365 dienose tilpo pamokos, užsiėmimai muzikos mokykloje, dramos būrelis, kurį lankė, ir krūva knygų, mergina tikino viskam radusi laiko.

Kaip sakė ji pati, geriau atsisakys kokios kitos veiklos, bet tik ne skaitymo, mat šis leidžia išskleisti fantazijos sparnus ir nukeliauti ten, kur širdis geidžia, bet galimybės neretai neleidžia.

"Kai skaitau, prarandu laiko ir vietos suvokimą. Skaitymas yra neapsakomas malonumas", – spindinčios abiturientės akys tuo neleido abejoti.

Galvoja, ką studijuoti

Kaip į dukros iššūkį reagavo tėvai? Jie esą buvo labai laimingi. O lietuvių kalbos mokytoja, tik šiais mokslo metais sužinojusi apie moksleivės pasiekimą, buvo maloniai nustebusi. Už tai abiturientei dienyne ji įraitė net keturis dešimtukus. Perleisti iššūkio bendraklasiams ar draugams mergina nebandė. Tokiam žingsniui, anot jos, kiekvienas turi ryžtis pats, be kito pastūmėjimo. Tačiau jei atsirastų norinčių prisijungti, ji mielai rekomenduotų vieną ar kitą knygą.

"Ar skolinu knygas? Žinau, kad tokioms knygoms neretai lemta pradingti. Todėl renkuosi, kam skolinti. Tarkim, turiu vieną draugę,kuri, kaip ir aš, myli knygas, todėl jai jas skolinu ramia širdimi. Žinau, kad tikrai grąžins ir jos nebus sulamdytais lapais", – E.Kazlauskaitė, su knygomis besielgianti kaip su porceliano lėlėmis, prasitarė negalinti pakęsti, kai žmonės lanksto lapų kampus, kad nepamirštų, kurioje vietoje baigė skaityti.

Tam, anot jos, yra skirtukai. Nors ir nedidelę, pastarųjų kolekciją Evelina jau ėmė kaupti. Kol kas joje tik septyni mediniai, popieriniai ir plastikiniai skirtukai, tačiau mergina įsitikinusi, kad netrukus atsiras dar daugiau. Vienus planuoja pati įsigyti, kitus galbūt gaus dovanų.

"Mėgstu dovanoti knygas ir pati jas gauti dovanų. Neseniai švenčiau gimtadienį, tai gavau ne tik knygų, bet ir knygynų dovanų kuponų", – kalbėdama su "Kauno dienos" žurnalistais, Evelina svarstė, kokie naujieji pirkiniai galėtų papildyti jos namų biblioteką.

Tiesa, jos pomėgis literatūrai kol kas dar nenulėmė tolesnio kelio. Evelina – vis dar pasirinkimo kryžkelėje, o ką pasirinks – lietuvių kalbos ar muzikos studijas, parodys laikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

look at me

look at me  portretas
greitasis skaitymas skubantiems, neaišku kur.. Klausimas tik kas lieka galvoje po tokio skaitymo. Iš veido gryna knygų žiurkė ir pamaiva.

Nelinkiu

Nelinkiu portretas
Psichdomas laukia?

.

. portretas
Ar autorė be klaidų nesugeba parašyti?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių