Žaliuojantys Ringaudai – drobėje

"Švytintys, žaliuojantys, žydintys Ringaudai", – taip šią pakaunės vietą apibūdino žiūrovai, susirinkę į parodos "Ringaudai drobėje" atidarymą. Ringaudų bibliotekoje veikiančioje parodoje rikiuojasi tautodailės studijos "Piliuona" narių paveikslai, tapyti vasarą vykusiame plenere.

Į parodos atidarymą susirinkę ringaudiškiai drobėse ieškojo pažįstamų vietų: gražiausių sodybų, bažnyčios, Obelynės. Ši garsiojo gamtininko Tado Ivanausko įkurta sodyba su šimtamečiu parku daugeliui studijos narių tapo svarbiausiu įkvėpimo šaltiniu: dažnoje drobėje boluoja raudonas profesoriaus pastatyto namelio stogas, nurimusios parko alėjos, vasarvidžio kupoje sustingusi egzotiškų augalų gausa.

Prie paveikslų gyvai diskutuota, aiškintasi, kas, kodėl ir kaip nutapyta. "Aš gal per daug stengiuosi, vargstu prie vieno paveikslo, bet man patinka viską detaliai, smulkiai nutapyti", – prisipažino studijos "Piliuona" narė Aldutė Marytė Sadauskienė. Jos drobėje Obelynės sodybos pastatai skendi preciziškais smulkiais potėpiais nuapytose gėlėse.

"Džiaugiuosi, kad studijos nariai, paprasti kaimo žmonės, taip gražiai, šviesiomis spalvomis mato Lietuvą. Drobėse tiek daug sodrių žalios, geltonos, mėlynos spalvų. Čia – ir kryžius, ir gėlės, ir profesoriaus T.Ivanausko asmenybė, įamžinta Obelynėje", – atidarant parodą pastebėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Jis užsiminė, kad daliai Obelynės yra iškilusi grėsmė tapti urbanistine teritorija, išnykti. "Privalome išsaugoti šią vietą kaip ir T.Ivanausko atminimą", – sakė meras.

Ieškodami kūrybinio įkvėpimo "Piliuonos" nariai yra apkeliavę nemažai gražiausių Lietuvos kampelių. Viena tokių vietų "piliuoniškiai" vadina ir jų tapytus Ringaudus. Tautodailės studijai vadovaujanti Regina Juodžbalienė pastebėjo: "Nėra gražesnių vaizdų kaip Lietuvoje. Štai vasarą su studijos nariais buvome Suomijoje. Atrodo, irgi gražu, bet mes ten taip ilgai ieškojome kūrybos motyvų, o Lietuvoje motyvai, atrodo, atsiranda savaime. Ir užsienyje savo šaliai su lietuviškais motyvais atstovauti lengviau."

Tautodailės studija "Piliuona", šešiolika metų veikianti to paties pavadinimo pakaunės miestelyje, yra tapusi tikru kūrybingų žmonių traukos centru. Studiją lanko ne tik įvairių Kauno rajono vietovių gyventojai – ir kauniečiai, Prienų rajono gyventojai. "Piliuona" žinoma ne tik savame krašte, Lietuvoje – jos narių kūryba eksponuojama tarptautinėse naiviojo meno parodose.

Paroda "Ringaudai drobėje" atidaryta liejantis alto, kanklių, elektrinio pianino garsams, skambant liaudies dainai ir "Tautiškai giesmei".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taskutis

Taskutis portretas
Kodėl nepažymėta, kad Ringauduose gyvena Kauno rajono meras Valerii Makūnas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių