„Žalgirio“ arenoje – laukinės gamtos fotografijų paroda

  • Teksto dydis:

Iki 2013 m. gruodžio 3 d. Kauno "Žalgirio" arenos parodų erdvėje eksponuojama Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso "Gintarinis žaltys 2012" geriausių darbų paroda.

Dar visai neseniai gamtos fotografija Lietuvoje domėjosi vos kelios dešimtys fotografų, kurių dauguma buvo gamtininkai ar su gamta susiję žmonės. Pastarąjį dešimtmetį, audringai vystantis skaitmeninei fotografijai ir fotoaparatui tampant įprastu buities reikmeniu, gamtą fotografuojančių žmonių gretos padidėjo dešimtis kartų, tarp kurių gamtininkai tesudaro vos kelis nuošimčius. Ir tokių žmonių nuolat gausėja: kuriasi internetinės nuotraukų svetainės, klubai, vyksta įvairūs renginiai. Fotoaparatas padeda didžiulei žmonių grupei pasinerti į gamtos pasaulį, laiptas po laipto kilti jos pažinimo pakopomis, o savo padarytomis nuostabiomis nuotraukomis žavi dar šimtus ir tūkstančius žmonių.

Gamtos fotografų klubas naturephoto.lt ir "Žurnalo apie gamtą" redakcija ėmėsi iniciatyvos pradėti rengti nacionalinį kasmetinį geriausių laukinės gamtos fotografijų konkursą. Tokie konkursai daugelyje Vakarų Europos šalių jau turi ne vieną dešimtmetį puoselėjamas tradicijas ir pelnė visuomenės pripažinimą, pastaraisiais metais pradėti rengti ir kaimyninėse Vidurio bei Rytų Europos valstybėse. Toks konkursas ne tik sutelkia visus šalies gamtos gyvenimą fiksuojančius fotografus, bet yra ir puiki paskata tobulėti, puoselėti etišką bei estetišką gamtos pažinimą, o taip pat ir didžiulis stimulas, skatinantis visuomenę domėtis gamta bei ją pažinti. Iš geriausių konkursui pateiktų darbų rengiama fotografijų paroda, kuri visus metus keliauja po Lietuvą, ir tiek moksleiviui, tiek pedagogui, tiek išsilavinusiam inteligentui, tiek paprastam kaimo žmogui byloja apie nuostabią, turtingą, įdomią, spalvingą ir daugelio vis dar nepažintą mūsų krašto gamtą.

Šiemet vyko jau trečiasis konkursas "Gintarinis žaltys". Palyginti su pasaulio gamtos fotografija, tai nedidelis žingsnelis, tačiau, pasak organizatorių, mūsų mažai šaliai ir besikuriančiai gamtos fotografų bendruomenei – tai didžiulis žingsnis. Prieš metus iš daugybės Lietuvos gamtą fotografuojančių žmonių pasaulinio lygio gamtos fotografijos kartelę buvo pasiekę vos kelios dešimtys fotografų, o šiemet jų gretos padidėjo bent du kartus. Darbai tampa brandesni, solidesni, įdomesni, išradingesni, plečiasi ir temų įvairovė.

Šiemet Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurse dalyvavo daugiau nei 100 gamtos fotografų, kurie pateikė daugiau nei 2000 darbų. Į finalinį konkurso etapą pateko daugiau nei 200 geriausių fotografijų. Dėl laurų varžėsi autoriai, kurių darbai buvo nominuoti keturiolikai nominacijų: "Augalijos magija", "Egzotikos pasaulis", "Gamtos akimirka", "Gamtos menas", "Gyvūno portretas", "Kiti gyvūnai", "Lietuvos kraštovaizdis", "Makropasaulis", "Paukščiai", "Žinduoliai", "Žmogus ir gamta", "Juoda balta", "Geriausia metų fotografija" ir "Metų fotografas".

"Žalgirio" arenoje eksponuojamos geriausios finalinio konkurso etapo fotografijos. Geriausi konkursantų darbai publikuojami trečiajame konkurso albume "Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2012".

Parodą rengia galerija "Aukso pjūvis", talkininkaujant gamtininkui, fotografui, leidyklos "Lututė" vadovui bei "Žurnalo apie gamtą" redaktoriui Romualdui Barauskui.

Galimas parodos lankymas: arenos restorano "14 10" darbo metu (I-VI 11-18 val., VII 12-18 val.) ir arenoje vykstančių renginių metu (turintiems renginio bilietą). Įėjimas pro restoraną. Parodos lankymas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių