V. Kiaušui-Elmiškiui įteikta Vieno lito premija

Kauniečiui poetui Vidmantui Kiaušui-Elmiškiui iškilmingai įteikta Vieno lito premija. Taip įvertinta ketvirtoji kūrėjo poezijos knyga „Ir bus atsakyta“.

Premijos laureatas paskelbtas dar vasario mėnesį. Teigiama, kad apdovanojimą įteikti anksčiau trukdė pandemija.

Į premijos įteikimo ceremoniją Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje šeštadienį rinkosi rašytojai, kiti meno žmonės. 22-oji Vieno lito premija V.Kiaušui-Elmiškiui įteikta už leidyklos „Kauko laiptai“ išleistą eilėraščių rinkinį „Ir bus atsakyta“. Šį apdovanojimą už geriausią kauniečių rašytojų ankstesniais metais išleistą knygą skiria Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Kauno skyriaus tarybos nariai.

Šis apdovanojimas man vertingas visų pirma kaip kolegų įvertinimas, pripažinimas.

„Laureatą renkame diskutuodami ir pasitardami. Tai gali būti poezijos, prozos, net vertimų knyga. Praėjusiais metais buvo išleistos 24 LRS Kauno skyriaus narių knygos. Geriausia iš jų vienbalsiai išrinkta V.Kiaušo-Elmiškio knyga. Dėl to diskusijų nekilo. Knygos pavadinimas – „Ir bus atsakyta“ – labai simbolinis. Joje publikuojamuose eilėraščiuose autorius atsako į kylančius būties klausimus. Šią filosofinėmis įžvalgomis pasižyminčių eilėraščių knygą poetas išleido po devynerių metų pertraukos“, – atkreipė dėmesį LRS Kauno skyriaus pirmininkas Gediminas Jankus.

Premijos laureatas prisipažino turįs keletą priežasčių džiaugtis šiuo apdovanojimu. „Vieno lito nominacija man yra labai graži. Šis apdovanojimas man vertingas visų pirma kaip kolegų įvertinimas, pripažinimas. Džiaugiuosi dvigubai, nes ši knyga yra gražus mano ir mano dukros fotomenininkės Mildos Kiaušaitės kūrybinio bendradarbiavimo pavyzdys. Knygą puošia jos fotomeno darbai“, – sakė knygos autorius.

Jis apdovanotas autoriniame skulptoriaus Stasio Žirgulio darbe įmontuota 1 lito moneta, diplomu ir asociacijos LATGA piniginiu prizu. Šiemet piniginiam prizui asociacija skyrė 500 eurų.

„S.Žirgulio kūrinys – dar viena priežastis džiaugtis šiuo apdovanojimu“, – prisipažino rašytojas. Iš pradžių šios premijos laureatams teikta tik įrėminta vieno lito moneta. Vėliau, LRS Kauno skyriui vadovaujant V.Kiaušui-Elmiškiui, vienas litas imtas teikti įmontuotas į meno kūrinį. „Džiaugiuosi, kad tas kūrinys, kurio idėja kilo diskutuojant su S.Žirguliu, dabar atkeliauja pas mane“, – emocijų neslėpė premijos laureatas.

Vieno lito literatūrinė premija teikiama nuo 1999 m. Tarp šios premijos laureatų – Gintaras Patackas, Tautvyda Marcinkevičiūtė, Donaldas Kajokas, Aldona Puišytė, Gintautas Dabrišius, Violeta Šoblinskaitė, Robertas Keturakis ir kiti. V.Kiaušas-Elmiškis prisiminė, kaip buvo įteikta pirmoji Vieno lito premija. Pasak jo, apdovanojimą sumanęs tuometinis LRS Kauno skyriaus pirmininkas P.Palilionis tiesiog išsitraukė iš kišenės vieną litą ir įteikė jį humoristui Jurgiui Gimberiui kaip premiją už dvi ankstesniais metais jo išleistas knygas. „Tokiu būdu jis siekė atkreipti dėmesį į kauniečių rašytojų kūrybą, knygas, kurios sostinėje ne visada būdavo pastebimos, nors to vertos, – premijos sumanymo metus prisiminė V.Kiaušas-Elmiškis. – Tiesa, dabar ši premija nebėra tokia simbolinė kaip anksčiau – asociacija LATGA laureatui skiria piniginį prizą.“

G.Jankus tikino, kad vieno lito monetų premijai nepritrūks ir ateityje. „Tokių monetų esame sukaupę daug. Jų atsargos buvo kaupiamos sąmoningai prieš įvedant eurus. Dabar galime pasidžiaugti, kad šia premija ne tik pagerbiame kaunietį autorių, bet ir atiduodame kultūrinę pagarbą buvusiai nacionalinei valiutai“, – sakė LRS Kauno skyriaus pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėl tų premijų

Dėl tų premijų portretas
Įteikite galų gale normalią kokią nors premiją, kam čia reikia tokių nesąmoningų dalykų. Žmoniškai reikia paremti ir pagerbti menininkus. Rastumėte rėmėjų, įteiktumėte kokius 10 000 eurų, tai būtų super.

dėdė Kęstas

dėdė Kęstas portretas
Artimam Kunigaikščiui -Gerbiamam Gediminui pagarba .

Švanc'berg \\\\\\.....//////

Švanc'berg  \\\\\\.....////// portretas
Vė vė vė fon lianzbgrbergo.atitinkanti Nobelio "premijai"--ką 'biednas litvakas daugiau išspaus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių