Ukrainos literatūra: S. Rudenka „Zelenskis“

Nuo profesionalaus komiko iki vieno labiausiai garbinamų pasaulio lyderių, kurio rankose – visos šalies likimas. „Zelenskis“ – pirmoji ir kol kas vienintelė Ukrainos prezidento biografija, kurioje žinomas šalies žurnalistas ir knygų autorius kviečia pažinti Volodymyro Zelenskio pasaulį iš arčiau: knygoje pasakojamas prezidento gyvenimas nuo vaikystės iki pat 2022 m. vasarį prasidėjusios plataus masto Rusijos invazijos.

„Prasidėjo nauja era – prezidento Zelenskio era“ – abejingų nepaliekančioje biografijoje rašo autorius Serhijus Rudenka. Biografija pradėta rašyti dar prieš karo neramumus, o paskutinius skyrius autorius baigė rašyti jau slėptuvėje. Šiandien net 25 pasaulio šalyse išleistoje knygoje detalėmis apipintais ir vaizdžiais aprašymais S. Rudenka kuria faktais grįstą šeštojo Ukrainos prezidento portretą.

„Tačiau visiškai aišku viena: vargu ar V. Zelenskis galėjo įsivaizduoti, kokie išmėginimai jo ir visos šalies laukia 2022 m. vasario pabaigoje, o Ukrainos žmonės nė neįtarė, kad prasidėjus didžiajam karui pamatys visiškai kitokį prezidentą“, – rašo autorius S. Rudenka.

Knygoje įvardijami Ukrainos prezidento gyvenimo faktai, atkreipiant dėmesį į svarbias, kartais lemtingas, aplinkybes, leidusias susiklostyti svarbiems įvykiams. Biografijoje nagrinėjama, kokie buvo jo gimtojo miesto ypatumai ir politinis to meto Ukrainos kontekstas, koks svarbus susitikimas įvyko V. Zelenskio gyvenime prieš 27 metus, kartą ir visiems laikams išsklaidęs jo dvejones, kuo tapti.

Visą gyvenimą kaip įmanydamas stengiausi, kad ukrainiečiai šypsotųsi. Tokia buvo mano misija. Dabar darysiu viską, kad ukrainiečiai bent jau neverktų.

Aprašoma V. Zelenskio karjera pramogų versle, kuri prasidėjo nuo KVN konkurso, labai populiaraus Sovietų Sąjungoje, o vėliau – ir posovietinėje erdvėje. Skaitydami sužinosite, kaip KVN žaidimo finalas nulėmė V. Zelenskio, ir ne tik jo, likimą. Tačiau didžioji knygos dalis apima būtent 2018–2022 m. laikotarpį – nuo V. Zelenskio sprendimo kandidatuoti į prezidentus iki paties prezidentavimo.

Ar prezidentas moka atleisti? Kokioms aplinkybėms susiklosčius pradėjo byrėti mitai apie naują frakcijos „Tautos tarnas“ narių įvaizdį ir jų žaibiškas reformas? Kada prezidentas netesėjo pažado? Atsiskleidžiant detalėms, kuriamas aiškesnis V. Zelenskio paveikslas.

Knygos temos neišdėstytos chronologiškai, veikiau suskirstytos atskiromis temomis, kurių eiliškumo iš pirmo žvilgsnio nesieja jokia loginė seka. Šiek tiek kritikos knyga susilaukė dėl prieštaringų autoriaus teiginių ir vengimo eiti į gylį labiau analizuojant prezidento asmenybę, jam žengiant milžinišką žingsnį nuo buvimo komiku iki tapimo prezidentu. Tačiau ar prezidento asmenybė šioje knygoje aprašoma vien tik šviesiai? Anaiptol. V. Zelenskio gyvenimo faktus lydi ir retoriniai autoriaus pasvarstymai, ir žvilgsnis į prezidentą kitų žmonių akimis, kuris skirtas ne pramogai, o veikiau platesniam įvykių vaizdui sukurti. S. Rudenka yra nepriklausomas autorius, neturintis jokių sąsajų su V. Zelenskiu, todėl biografijoje atsispindi objektyvus požiūris. Pagrindinė autoriaus žinutė aiški: prasidėję kariniai neramumai užtikrintai parodė stiprią, tvirto lyderio prezidento pusę.

Knygoje rasite ištraukų iš viešų V. Zelenskio žinučių ir kalbų. Likus trejiems metams iki tapimo prezidentu, po skandalo, įvykusio muzikos ir humoro festivalyje Jūrmaloje, jausmingoje žinutėje V. Zelenskis rašė: „Mes – ori tauta, o ne elgetos. Štai ir viskas.“

„Visą gyvenimą kaip įmanydamas stengiausi, kad ukrainiečiai šypsotųsi. Tokia buvo mano misija. Dabar darysiu viską, kad ukrainiečiai bent jau neverktų“, – sakė V. Zelenskis savo inauguracijos kalboje.

Nedaug žmonių nuoširdžiai tikėjo kariniais gebėjimais prezidento, kuris prieš trejus metus buvo pramogų verslo žvaigždė. Knyga baigiama autoriaus, besistengusio atskleisti tikrąjį prezidento portretą, žodžiais: „Ne, ne apie tai jis svajojo imdamas prezidento skeptrą. Tačiau, užgriuvus šiems išmėginimams, pamatėme tikrąjį Zelenskį. Be grimo.“

Prieš skaitant šią biografiją, verta turėti teisingus lūkesčius ir tikėtis kiek paviršutiniško pasakojimo apie knygos herojaus gyvenimą ir prezidentavimo pradžią. Knygoje nerasite gilesnės prezidento asmenybės analizės ar išsamiai nupasakojamos jo gyvenimo istorijos, tačiau knyga tikrai bus naudinga ir įdomi visiems, besidomintiems V. Zelenskio asmenybe.

Prezidento istorija dar nebaigta, ji tik prasidėjo. Tikimės sulaukti dar ne vienos šio lyderio biografijos ir pamažu dėliotis vis aiškesnį ir detalesnį šių dienų herojaus portretą.


Šiame straipsnyje: Santakaliteratūra(santaka)Serhijus RudenkaVolodymyras Zelenskiskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių