Tikros Užgavėnės Rumšiškėse: užsigavėk su meška!

  • Teksto dydis:

Visas tamsybes triukšmais, pokštais ir linksmybėmis varykim, o jei nenorės išeiti – Morės liepsnose supleškinkim! Užsigavėti su meška organizatoriai kviečia vasario 26 d., šeštadienį, Lietuvos liaudies buities muziejuje, Rumšiškėse. Suėję, suvažiavę „Tėviškės“ muziejun, garsesniu trenksmu nei būrys meškų šokim, trepsėkim ir maurokim!

Kodėl šiais metais kviečia užsigavėti su meška?

„Meška pramiega visą žiemą ir tik per Krikštus, pusiaužiemį, ant kito šono apsiverčia, pradeda čiulpti jau kitą leteną. Dar žmonės sakydavo, kad „Nuo Grabnyčių meška apsiverčia“ ar „Kai žemė atšyla, ir meška iš guolio pakyla“. O pabunda meška jau kovo 25-ąją – per Gandrines. Tada ateina tikras pavasaris, prasideda šviesusis pusmetis. Todėl per Užgavėnes reikia tiek drebinti žemę, šokti ir trepsėti, kad mešką pabudinę, greičiau pavasario sulauktumėm“, – senąsias tradicijas primena Lietuvos liaudies buities muziejaus vyr. muziejininkė Vida Olechnovičienė.

Anot jos, dar senovėje įsivaizduota, kad vasara – tai meškos karalystė, o žiema – briedžio. Kai meška eina miegoti, gamtos valdovu tampa briedis. Taip pat ir vienos iš seniausių žinomų Užgavėnių kaukių – Meškos, Briedžio. Akmens amžiuje, kai viena pagrindinių pragyvenimo formų buvo medžioklė, manyta, kad ir žmonių vėlės gyvena gyvūnuose. Meška, briedis – žvėrys, globoję giminę – laikyti genčių totemais.

Organizatorių nuotr.

„Norėdami greičiau sulaukti pavasario, žmonės sugalvodavę įvairių ritualų. Vienas apsirengdavęs briedžio ar elnio kailiu, prisitaisydavęs ragus ir grumdavęsis su kitu, meškos kailį vilkinčiu. Katras nugali – tas ir valdo gamtą, – apie didžiausią Užgavėnių mūšį pasakoja Lietuvos liaudies buities muziejaus vyr. muziejininkė V. Olechnovičienė. – Bendruomeninės mitinės sąmonės sukurtos dvasios, ritualai iš pradžių talkino medžioklėje, o vėliau ir žemdirbystėje. Dėl itin laukiamo šiltojo metų laiko jau su Lašininiu grumiasi Kanapinis, simbolizuojantis asketišką gyvenimą ir pasninką. Lašininio ir Kanapinio kova – senųjų Meškos ir Briedžio varžytuvių aidas“.

Meška ne tik šiltojo, šviesesnio metų laiko, bet ir stiprybės simbolis. Šiųmetėse muziejaus Užgavėnėse organizatoriai kviečia triukšmingai „įgyti“ meškiškų galių ir taip pasirengus sutikti pavasarį.

Vasario 26 d., šeštadienį, užsigavėkim su meška, persikūniję į jos kailį, sekdami muziejuje jau pusiaužiemį išlindusiomis pėdomis ir pabudindami tą, kuri dar miega. O jei nuo linksmybių vėjo pradės draikytis stogų šiaudai, žinokit, kad ten dulka meškos gaurai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip čia suprasti

Kaip čia suprasti portretas
"užsigavėk" su meška, o lietuviškai tikriausiai reiškia "santykiauk". Koks mandrumas, proto nupušėjimas.

r

r portretas
jonas geriau alaus nusipirks ir sedes ant sofkes ,,tinginys

BALVONAS

BALVONAS portretas
Sudalyvauk vena karta busi kitos nuomones o ne sedek namie kaip durnius.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių