Tarptautinis festivalis „Nerk į teatrą“ kviečia išlaisvinti emocijas

  • Teksto dydis:

Dvyliktasis tarptautinis įtraukiančio teatro festivalis „Nerk į teatrą 2022“ pradeda vasaros sezoną birželio 1–4 d. Vasarai jau pasiruošta? Nauja skrybėlaitė, paplūdimio šlepetės ir kremas nuo saulės jau laukia savo starto, bet prieš maudynes ir saulės vonias pasinerkite į skirtingų emocijų jūrą Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Išlaisvinti bei atrasti naujas emocijas

„Šviesa, spalvos, muzika, žodis – neatskiriami teatro komponentai, kurie kuria skirtingas emocijas. Būtent tai ir norėjome atspindėti šiemetinėje festivalio programoje. Manome, kad apie emocijas kalbėti labai svarbu, nes pandemija, Ukrainoje vykstantis karas mus labai veikia emociškai, ypač vaikus, jaunimą, tarsi „užšaldydamas“ daugelį jausmų. Kviečiame paleisti, išlaisvinti emocijas, atkurti balansą. Kartu su menininke iš Belgijos nagrinėsime netgi riksmus! Taip pat festivalio dalyvių lauks skirtingi nardymo lygiai – pasipliuškenimai mažiausiems, veiks plaukimo takelis pažengusiems, o daugiausiai pažinusiems teatrą, ištikimiems, nemenką patirtį sukaupusiems lankytojams pasiūlysime nardymą su profesionalais: garso, muzikos, šviesų ir grimo meistrai įsileis į savo dirbtuves ir pademonstruos darbo vietas, pultus bei leis kurti patiems. Pažadame daug skirtingų emocijų mūsų festivalio dalyviams: bus spektaklių, veiks jaunimo zonos veiklos, be to, edukacijas pritaikėme skirtingų poreikių žiūrovams, turintiems intelekto, klausos, judėjimo negalias. Stengiamės būti atidūs vieni kitiems, – pasiruošėme sutikti ir bičiulius iš Ukrainos“, – sako programos kuratorės Vadybos skyriaus vadovė  Skaistė Jurėnė ir vadybininkė edukacijai Urtė Grigaliūnaitė.

Festivalio startui – cirko artistų programa

Jeigu pamirštumėte, kad festivalis prasideda birželio 1-ąją, jį primins šiuolaikinio cirko artistų pasirodymas prie teatro prieigų. Tarptautinė aktorių komanda – Pauline Talon (Airija), Džiugas Konsmanas (Lietuva) ir Liam Carmody (Ispanija) sujungė savo įgūdžius ir sukūrė pasirodymą, kuriame dera akrobatika ir teatras. Atlikėjų pasirodymas įkvėptas mistiškų lietuvių liaudies pasakų personažų, kurie, patekę į nepažįstamą aplinką, komiškai ir jautriai ją tyrinės. Garantuotas nuotykis bet kokio amžiaus žiūrovui.

Programoje – spektakliai: dūzgiantys objektai, šešėliai, koncertas ir riksmai

Birželio 1 d. Mažojoje scenoje 19 val. vyks spektaklis Sergej Gössner „Mongos“ ir grupės „ZBS Band“ koncertas. Tokį netradicinį pasirodymą publikai atveža teatras iš Kyjivo „Auksiniai vartai“ (rež. S. Žirkov). Apie siužetą galima pasakyti tiek, kad tai istorija apie du vaikinus, kurie susidraugavo... reabilitacijos klinikoje. Abu jie, mūsų supratimu, yra neįgalūs. Ar tai liūdna istorija? Visai ne! Tai istorija apie du šaunius berniukus, kurie, žinoma, laiko save suaugusiais… Ir apie ką dar gali kalbėti du suaugę berniukai, jei ne apie merginas ir savo ateitį už klinikos sienų?

Po spektaklio žiūrovų laukia koncertas, kadangi abu spektaklio aktoriai yra šios grupės lyderiai ir Ukrainos muzikinio šou „X faktorius“ laureatai. Pasirodymas vyks ukrainiečių kalba su surtitrais lietuvių kalba, rekomenduojama žiūrovams nuo keturiolikos metų.

Birželio 2 d. du pasirodymai: nuo 10 ir 12 val. pavadinimu „Elektriniai šešėliai“ (Berlynas, Vokietija). Spektaklis skirtas 4–8 metų vaikams, be žodžių. Teatro kompanija „florschütz & döhnert“ atveža keistą mašiną: ji rieda pirmyn ir atgal, dreba, dūzgia, ūžia, barška ir girgžda kaip važiuojantis traukinys. Viskas sukasi ir kinta, net šešėliai atsiskiria nuo objektų ir išeina pasivaikščioti. Teatro kompanija „florschütz & döhnert“ daugelyje pastatymų vaikams siekia muzikos, įvairių lėlių ir objektų teatro bei žmogaus vaidybos išraiškos priemonių sintezės.

Birželio 3 d. 19 val. Mažojoje scenoje kviesime netgi parėkauti kartu su belgų menininke Sarah Vanhee. Jos performansas – paskaita „Riksmų kolekcija“ (anglų kalba) – be galo intriguojanti. Menininkė teigia, kad rėkimas gydo ir padeda mums išreikšti tai, kas esame. „Riksmų kolekcijoje“ ji dalinasi riksmų ir rėkiančiųjų pavyzdžiais iš mokslo, literatūros, istorijos, vaizduojamojo meno, filosofijos, muzikos, mitologijos, psichoanalizės, sporto, kino ir kitų sričių.

„Aš esu švieselė“ (Vokietija) – dar vienas svečių pasirodymas, vyksiantis birželio 4 d. 12 ir 14 val. be žodžių 3–9 metų vaikams. Šviesa ir šešėliai leidžiasi į kelionę – šviesos ir tamsos, garsų ir tylos, ramybės ir judesio kontrastuose sukuriamas svajingas magijos ir grožio kupinas teatras. Pasakų pasaulis meta iššūkį kūrybinei vaikų vaizduotei ir parodo, kaip paprasčiausiomis priemonėmis galima sukurti naujus vaizdus, derinant šokį, muziką ir gyvas projekcijas. Spektaklis 2019 m. laimėjo apdovanojimą „Award der KinderKulturBörse“ Miunchene, Vokietijoje.

Festivalį birželio 4 d. užbaigs 21 val. prie Kauno pilies rodomas spektaklis „Tuščia kėdė“ – muzikinis pasakojimas apie Juozą Naujalį (NKDT kartu su VšĮ Raudondvario dvaro „Menų inkubatorius“, rež. Agnius Jankevičius). Vien tai, kad spektaklyje skamba elektrinės gitaros, beatbox‘inama ir niekur nedingsta Juozo Naujalio figūra, išties labai masina. Renginys nemokamas.

Dirbtuvės: nuo juoko jogos iki prisiminimų, kada pradėjote vaikščioti

Festivalio programa suskirstyta pagal dalyvių amžiaus grupes, tad užsiėmimai ir veiklos pritaikytos ikimokyklinukams ir pradinukams, jaunimui, šeimoms. Festivalio dalyvių laukia ekskursijos po teatro užkulisius su juos gerais pažįstančiais aktoriais Liucija Rukšnaityte, Ugne Žirgule ir Ridu Žirguliu. Norintiems kitokių emocijų –  net 30 skirtingų dirbtuvių. Dirbtuvių vedėjai teatro srities atstovai: Augustas Gornatkevičius, Eglė Kižaitė, Goda Petkutė, Indrė Puišytė–Šidlauskienė, Deividas Breivė, Miglė Remeikaitė, Titas Petrikis ir kiti.  Domina judesys, režisūra, plastika, grimas, garsas ar teatrinė šviesa, balsas? Jūsų emocinius poreikius užpildysime. O gal dar norėtumėte išmėginti juoko jogą? Sakoma, kad ji tinka netgi neturintiems humoro jausmo. Dirbtuvėse „Ar pameni kaip išmokai vaikščioti?“ su Feldenkrais metodo specialiste Egle Venckute bus galima prisiminti pirmuosius žingsnius ir kiek kitaip pažvelgti į savo kūną, jo judėjimo galimybes.

Penktadienį  ir šeštadienį veiks jaunųjų teatro savanorių organizuojama zona – susitikimai ir žaidimai. Bičiuliams iš Ukrainos dirbtuves šeimoms su vaikais ir ekskursijas to teatrą paruošė Lesios Ukrainkos nacionalinio akademinio dramos teatro (Kyjivas) aktorė Kristina Kiseliovaitė-Meterčiuk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių