Tapytojos M. Šležaitės parodoje – miško ir žmogaus dermė

  • Teksto dydis:

"Pasiimk mane į amžinąjį mišką" – tokiu retoriniu prašymu kreipiasi kaunietės menininkės Mildos Šležaitės kūrinių herojai. Tapytojos paroda netrukus veiks Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje.

Kaune gyvenanti ir kurianti M.Šležaitė – Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės instituto absolventė, į kūrybos paslaptis gilinosi Krokuvos Jano Matejkos meno akademijoje, yra surengusi ne vieną personalinę tapybos ir skulptūros parodą, įvertinta Valstybine meno kūrėjo stipendija.

M.Šležaitės personalinėje parodoje – sapnų, pasakų ir vaikystės prisiminimų apie mišką įkvėptas tapybos darbų ciklas.

M.Šležaitės personalinėje parodoje – sapnų, pasakų ir vaikystės prisiminimų apie mišką įkvėptas tapybos darbų ciklas. Jos pagrindiniai paveikslų motyvai yra inspiruoti sapnų, pasakų, vaikystės prisiminimų, būsenų, kai išnyksta riba tarp aš ir to, ką patiri, kai tampi viena su laukais, mišku, upe, kai esi vienišas vėjas ar audros debesys horizonte, kai tamsus ežero dugnas tampa tavo akimis, o naktis – dvasios šešėliu, kuriame turi išmokti nepasiklysti. Tai kaskart ėjimas atvira širdimi į amžinąjį mišką, per iniciaciją, kai atrandi kitą save, kurio dar nepažinai prieš tai.

Dailininkė teigia, jog miške "palieki senąjį aš visiems laikams neišvengiamai ir kartais skausmingai, bet visuomet gyvybiškai atnaujinančiai".

Autorės darbai ne tik leidžia pasidžiaugti šviesos ir šešėlių žaismu, paslaptingu erdvės pojūčiu, bet ir suteikia peno apmąstymams apie žmogaus ir gamtos harmoniją. Ši miško ir žmogaus dermės tema šiek tiek panaši į amerikiečių rašytojo Henry Davido Thoreau išpažintį knygoje "Voldenas, arba Gyvenimas miške". Dvejus metus trukusio atsiskyrėliško gyvenimo miške patirties ir išgyvenimų aprašymą H.D.Thoreau skiria tiems, kuriems dar rūpi jų gyvenimo prasmė ir išmintingas gyvenimo būdas.

Panašų kūrybos leitmotyvą plėtoja ir dailininkė M.Šležaitė, savo tapybos darbais kviečianti nukreipti žvilgsnį į gamtos motyvus, kurie rezonuoja žiūrovo sieloje, kaip apvalanti, išgryninanti ir gyvybę teikianti jėga.


Kas? M.Šležaitės tapybos paroda "Pasiimk mane į amžinąjį mišką".

Kur? Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė).

Kada? Atidarymas liepos 1 d. 17 val. Veiks iki liepos 29 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Geda ...

A

A portretas
Nuostabi paroda!.Sveikiname dailininkę , linkime daug įkvėpimo naujiems darbams.

Ciapajavas

Ciapajavas portretas
Čiapajavas, tavo sūnus - Petka? Jis dar ne tą padarys ateity...pasiruošk
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių