Šventė „Baltų raštai 2021“ nuskaidrino rudenėjantį Kauną

Šią savaitę baigėsi baltų kultūros puoselėtojus ir mylėtojus vienijanti tradicinė folkloro šventė „Baltų raštai-2021“, kvietusi vaikus ir jaunimą bei jų šeimų narius dalyvauti įvairiose veiklose, suteikdama galimybę giliau pažinti tiek latvių, tiek lietuvių senąją kultūrą, kalbą, folklorą.

Kauno tautinės kultūros centro (KTKC) surengtoje šventėje tris dienas skambėjo autentiškos senolių dainos, netilo kanklės ir dūdmaišiai, sukosi šokių poros, pritariant bandonijoms ir smuikams, liepsnojo šiaudiniai baltiški ženklai, dunksint būgnams. Kauniečiai ir miesto svečiai stiprino šiltus latvių bei lietuvių ryšius koncertuose, nuotoliniuose mokymuose ir praktiniuose užsiėmimuose.

„Buvo galima išgirsti, pamatyti ir pasimokyti: kokios tradicinės latvių kultūros vertybės, senieji instrumentai, kokie latvių kalbos ypatumai, ką reprezentuoja lietuviškas etnografinis filmas, kaip įprasminta balta spalva lietuvių audiniuose, kokie baltų simboliai yra lietuvių tautodailėje, pintinėse juostose.

Priminsiu, kad Kauno tautinės kultūros centre eksponuojama tekstilės paveldo paroda „Iš Pagrendos kaimo kraičio skrynių…“, kurią galima pamatyti virtualioje aplinkoje centro internetinėje svetainėje“, – teigia viena iš šventės organizatorių Eglė Vindašienė.

Kaip ir ankstesnėse, šioje šventėje netruko gyvo bendravimo, spindinčių akių ir atvirų širdžių. Palemone paminėta Baltų vienybės diena – iškilmingai įkurtas Rudens lygiadienio aukuras, negęstanti baltų vienybės ugnis. Vietos bendruomenė kartu su folkloro ansambliais „Bitula“, „Sauluva“, „Ratilėlis“, „Alda“, „Žaisa“ dalinosi apeigine duona ir gira, vyko teatralizuotos apeigos, sujungusios didelį bičiulių ratą.

Koncerte „Saulė pina vainikėlį – Saule pina vainadziņu“ dalyvavo KTKC vaikų folkloro ansamblis „Tautinukai“, liaudies instrumentų ansamblis „Linksmoji armonika“, tradicinių kanklių studija „Luotelė“, Jelgavos folkloro ansamblis „Dimzēns“ (virtualiai, Latvija). Po to vyko nuotolinis susitikimas, kuriame vedė pokalbį, muzikavo ir pristatė senuosius Latvijos instrumentus nevyriausybinės organizacijos „Skaņumāja“ nariai.

Tarptautinę folkloro šventę „Baltų raštai-2021“ vainikavo ilgai laukta akcija „Visa BALTICA šoka“, suvienijusi ne tik Lietuvos, bet ir visų trijų Baltijos šalių šokėjus bei muzikantus. Draugystės parke jaunas ir senas trepsėjo „grečenikę“ ir suko „malūnėlį“. Žiūrovai nenustygo vietoje, o aktyviausius iš jų renginio vedėjai Judita Einikytė ir Darius Žilinskas apdovanojo atminimo dovanėlėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas tie rusai?

Kas tie rusai? portretas
O gi ne kas. Ir ne tiek daug, kiek patys įsivaizduoja. Kiekviena autonominė realiai yra atskira tauta, +-

Kas tie baltai?

Kas tie baltai? portretas
Mes lietuviai, žemaičiai, sūduviai, jotvingiai ir t.t. Vien tas pavadinimas išduoda kokias dūdas tie organizatoriai pučia. Gėda nežinot ką skleidi. Bet čia greičiausiai kryptingai dirbama-parazituojama
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių