Ranka pasiekiama gero gyvenimo teorija

  • Teksto dydis:

Žmogaus asmenybės laisvė tiesiogiai proporcinga sugebėjimui nugalėti vidinius suvaržymus. Ši hipotezė įrodyta gyvenimo patirtimi – apie ją byloja fotomenininko Iridijaus Švelnio projektas, kurį, padedamas lektorės Astos Mažeikienės, jis pristatys Babtyno-Žemaitkiemio dvare.

"Kiekvienas mūsų turi begalę susivaržymų ir apribojimų. Baimės, tolerancijos, bendravimo, bendražmogiškojo suvokimo, išprūsimo ir kitų aspektų. Tobulumui ribų nėra – kiekvieną kartą galime atrasti susivaržymo ar apribojimo ribas, tik kiekviena asmenybė suvokia tai skirtingai. Ką tuo noriu pasakyti? Ogi kasdien įveikus nors kruopelytę vidinių suvaržymų, net nepastebėsime, kaip greit užauginsime brandų ego", – sako fotomenininkas.

Kaip tai padaryti? Stengtis įveikti savo apribojimus ir suvaržymus, sako jis. "Kas kartą įveikę apribojimą ir susivaržymą užsiauginsite didesnius sparnus. Kam to reikia? Kad aukščiau pakiltume. Ar tai gerai? Ar gerai skraidžioti viršum kitų? Kodėl to gali jums reikėti? Pakilę kuo aukščiau įžvelgsite didesnius sąlyčio, situacijų, tolerancijos, bendraties momentus, ir tai leis jums priimti tinkamesnį sprendimą. Kuo aukščiau pakilsime – tuo daugiau matysime, kuo daugiau matysime – tuo teisingesnis ir logiškesnis bus jūsų apsisprendimas", – įsitikinęs I.Švelnys.

Kad tai įrodytų, fotomenininkas nedaugžodžiauja – perteikia per vizualinį aspektą. "Ateikite pasižiūrėti ne į mano kūrinius. Ateikite pasižiūrėti į save, į savo sielą, į savo susivaržymus ir apribojimus, į daugiau nei 6 000 nuotraukų, kuriose pamatysite visa tai. Klaidžiodami tamsiaisiais labirintais ir žiūrėdami pro rakto skylutes į svetimus susivaržymus ir apribojimus, atrasite save. Ateikite ir supraskite motyvą, kodėl tai turite padaryti ir jūs", – motyvuoja kūrėjas.

Antrindama fotomenininkui, profesonali lektorė A.Mažeikienė primena: kartais nuo "niekada" iki "aš galiu" tereikia vieno žingsnio.

"Aš tikiu, kad savo laimę, kaip ir nelaimes, kuriame mes patys. Tai tik susitarimas su savo vidiniu "aš". Šiandien tai lyg oras, kuriuo kvėpuoju. Juk tobulėti – nuostabu, tiesiog nuolat reikia su savimi apie tai pasitarti. Šį žingsnį žengiau pati, išdrįsdama atsistoti prieš auditoriją bei išsakyti savo išmintį ir sukauptas per praktiką žinias. Kartais tereikia mažo pastūmėjimo. Kad ir kaip banaliai tai skamba, gyvename tik kartą, o karma mato viską. Verta ir gera daryti tai, kas gera", – psichologiniam virsmui ragina projekto dalyvė.

Apie mūsų baimes ir apribojimus sava – muzikos – kalba kalbės Donatas Medzevičius (žinomas kaip Modonas), pianistės Guoda Indriūnaitė ir Edita Mydlowska užpildys erdvę programa "Jazzromantika", kurio skambės romantiška Sergejaus Rachmaninovo suita ir Dave'o Brubecko siuita dviem fortepijonams. Savo meistriškumą demonstruos aitvarų meistras Tadas Šurkis, o animatorių komanda "Karalaitės norai" užsiims mažylių veikla.


Komentaras

Tomas Pabedinskas

Menotyrininkas, fotografas

Iridijaus Švelnio fotografijų serija ir instaliacija "Apribojimų aspektas" – autoriaus bandymas suvienyti, atrodytų, prieštaringus kūrybos aspektus. Viena vertus, fotografijos prigimtis neleidžia abejoti, kad kiekvienas atvaizdas yra neginčijamas, jame užfiksuotos regimosios tikrovės įrodymas, šviesos sukurtas regimybės materialus pėdsakas. Kita vertus, fotografija I.Švelnio kūryboje nėra vien faktą konstatuojantis atvaizdas. Nors autorius renkasi būtent fotografiją, tačiau sau kelia kūrybinius tikslus, neribojamus vien regimybės įamžinimo: "padovanoti tai, kas sunkiai apčiuopiama, tai, kas sunkiai pamatuojama, tai, kas neprognozuojama". Paties autoriaus sukurtos ir fotografijose užfiksuotos kompozicijos yra tik atspirties taškas platesniems apibendrinimams: "Ateikite pasižiū̄rėti į̨ save, į savo sielą, į̨ savo susivaržymus ir apribojimus", – ragina autorius ir kviečia pabandyti nugalėti tikrus ar pačių susikurtus apribojimus. Siekis fotografija, kuri savo prigimtimi primiausia yra susijusi su akimirkos konkretybe, kalbėti apie filosofinius klausimus ir ieškoti apibendrintų atsakymų lemia ir atitinkamus kūrybinius pasirinkimus. I.Švelnys kuria ne momentinius atvaizdus, bet vaizdines metaforas. Autorius renkasi ne fotografams labiau įprastą stebėtojo ir fiksuotojo, bet vaizdinių kūrėjo ir jų režisieriaus vaidmenį.


Kas? "Šventė tavo sielai".

Kur? Žemaitkiemio-Babtyno dvare.

Kada? Liepos 23 d. 14 val.


Šiame straipsnyje: Iridijus Švelnysfotografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių