Poetui A. Mikutai įteikta B. Brazdžionio premija

„Po Bernardo Brazdžionio sparnu skristi bus malonu“, – taip į jam įteiktą B.Brazdžionio literatūros premiją reagavo kaunietis poetas Algimantas Mikuta.

Klasikinių vertybių pradas

10 tūkst. litų (2,9 tūkst. eurų) siekianti premija pirmadienio popietę iškilmingai įteikta Kauno rotušėje. Premijos steigėja – Kauno miesto savivaldybė, pretenduoti į šį apdovanojimą gali visos Lietuvos rašytojai ir literatūrologai.

„Premija teikiama už per pastaruosius dvejus metus parašytus aukšto meninio lygio kūrinius. Ketvirtą kartą skiriama B.Brazdžionio premija kasmet tampa vis populiaresnė: sulaukiame daugiau kūrybinių sąjungų, leidyklų ir pačių kūrėjų dėmesio“, – sakė savivaldybės sudarytos premijos skyrimo komisijos pirmininkas Gediminas Jankus.

Jis atkreipė dėmesį, kad 2013 m. išleistoje eilėraščių knygoje „Keltininkas“ ryškus klasikinių, universalių vertybių pradas: „A.Mikutos poezija – intelektuali, vengianti deklaratyvios, tuščios pozos, moralizavimo. Prieš mus – laisvas, vis dar pamaištaujantis herojus, mąslus gyvenimo stebėtojas, kartais – ironiškas ir savikritiškas, tačiau neabejingas nūdienai ir tiems pokyčiams ar įvykiams, kuriuos jis vertina.“

Komisija balsavo vienbalsiai

G.Jankus atkreipė dėmesį, kad į solidžią premiją šiemet pretendavo aštuoni labai skirtingo meninio lygio kūriniai. Už A.Mikutos „Keltininką“ komisijos nariai slaptu balsavimu balsavo vienbalsiai – taip šios komisijos darbe dar nėra buvę. „Prieš mėnesį A.Mikutai įteikėme Lietuvos rašytojų sąjungos premiją už pernykštę poezijos rinktinę „Gyvenau be laikrodžio“. Matyt, neatsitiktinai mūsų ir kauniečių komisijos nuomonės sutapo – apdovanojimus skyrėme tam pačiam autoriui“, – pastebėjo Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas.

„Poezijos pavasario“ laureatas, Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino savininkas 71-erių A.Mikuta tvirtino, kad B.Brazdžionio premija jam buvusi netikėta: „Ši premija kaip iš dangaus nukrito. Man „Keltininkas“ atrodė pusėtina knyga, bet kad komisija įvertino kitaip – džiaugiuosi. Belieka judinti eilėraščius, kurie pasirašė, bet netilpo į šią knygą.“

Ne tik gražus lyrikas

Ceremonijoje ieškota sąsajų tarp atgimimo dainiumi vadinamo B. Brazdžionio ir A.Mikutos poezijos. A.A.Jonyno žodžiais, A.Mikutai labai tinka B.Brazdžionio premija, nes jis – ir gražus lyrikas, jo poezija – ir visuomeniška, aktuali, ir su paradoksu, ironija, ir parašyta su meile žmogui, Lietuvai.

„Jei jau ieškome sąsajų tarp šių dviejų poetų, tai A.Mikutos norėjau paklausti, ar jūsų stalčiuose taip pat rastume daug meilės eilėraščių, sukurtų žmonai?“ – viešai paklausė Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė poetė Aldona Ruseckaitė. „Aš jau seniai galvoju: atėjo laikas jums atiduoti savo stalčius“, – šyptelėjo poetas.

Premija įteikta pirmadienį, pažymint 108-ąsias Kauno garbės piliečio B.Brazdžionio gimimo metines. Minint šią datą Kauno rašytojai, kiti kultūros žmonės dalyvavo už Atgimimo dainių aukotose šv. Mišiose Kauno arkikatedroje bazilikoje, aplankė jo kapą Petrašiūnų kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Sveikinu poeta su premija ir linkiu sveikatos ir ideju!!!

Nu

Nu portretas
nors kartą premiją gavo tas, kas jos tikrai nusipelnė!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių