Pažinti Kauną sapne ir automobilyje su šoferiu

  • Teksto dydis:

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ svetingumo programos „Patirk Kauną“ atstovai tikina: kas išbandys bent vieną jų pasiūlymą, nebegalvos, kad Kaunas – tai tik Laisvės alėja.

Viena tokių galimybių pažinti Kauną, jo kultūrą iš netradicinės pusės – projektas „Kultūros nakvynė“, patirtinė viešnagė teminiuose „AirBnb“ apartamentuose. Svečiai galės rinktis iš specialiai šiai programai atrinktų įvairias Kauno epochas pristatančių butų – kai kurie jų svečiams duris atvers pirmąkart.

Į optimistiškąjį tarpukarį svečių mintis nuneš autentiškas radijas, grojantis Danieliaus Dolskio šlagerį „Lietuvaitė“, vakarą praleisti mieste įkvėps iš spintos mojuojančios laikinosios sostinės damų suknelės, įspūdį sustiprins autentiškuose art deco buteliukuose laikomi kvepalai. Žinoma, ir laikmetį atspindinčios knygos, net stalo žaidimai – tai, ko nerastumėte įprastuose šiuolaikiniuose viešbučiuose.

Kas gi nenorėtų apsistoti Italija dvelkiančioje tarpukario architekto Stasio Kudoko viloje ant Žaliakalnio šlaito, rūpestingai restauruotoje medinėje viloje Panemunėje ar tikrame Art Deco muziejuje pačiame Kauno centre? Besidomintys šaltojo karo epocha ir pokario dizainu turėtų susivilioti aštuntojo dešimtmečio stiliaus apartamentais. Neatmetama galimybė, kad „Kultūros nakvynės“ pasiūlymų, o ir apartamentų ar vilų atstovaujamų laikmečių, skaičius, įsibėgėjus 2022-iesiems, pagausės.

Vis daugiau keliautojų neapsiriboja tradiciniais turistiniais objektais ir ieško autentiškų patirčių, žmogiškųjų istorijų ir tikrojo, dar įdomesnio miesto atradimo vietinio gyventojo akimis. Jei nedrąsu vaikštinėti vienam ar kalbinti pirmą gatvėje sutiktą žmogų, ir čia padės Kultūros konsjeržai. Tai kauniečiai, pasiruošę pademonstruoti savo svetingumą, pavedžioti po žemėlapiuose nepažymėtas mėgstamas savo vietas ar ypatingiausius objektus – žinoma, ir pakonsultuoti apie „Kaunas 2022“ programą. Gyvai arba raštu – ir nemokamai.

Kauno svečiai, Europos kultūros sostinėje turėsiantys nedaug laiko, bet didelį naujų potyrių apetitą, o gal tiesiog atvykę lietingą dieną, galės išsikviesti kultūros šoferį. Paprastai kalbant, tai privatus turas automobiliu, prie kurio vairo – įdomi, Kauną itin artimai pažįstanti asmenybė. Tarp su avantiūra jau sutikusių kultūros šoferių – menininkai, architektūros ekspertai, fotografai, kultūros lauko ir net gastronomijos žinovai. Visi jie ne tik atskleis esminius Kauno akcentus ir tokias vietas, apie kurias nerašoma turistiniuose giduose, bet ir pasidalys vietinio patirtimi bei patarimais.

Visos šios kūrybingos idėjos, kurios bus įgyvendintos 2022 m., skirtos tam, kad Europos kultūros sostinės metais Kauną ir Kauno rajoną būtų galima pažinti kuo patogiau ir artimiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių