Raudondvario dvare – dirbtinio intelekto sukurta kelionė

  • Teksto dydis:

Per Valstybės dienos šventę „Lietuva Raudondvario dvare“ jo direktorė Snieguolė Navickienė pristatė interaktyvią naujovę – Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės istorijos pėdsakais vedamą ekskursiją su audiogidu „Dramaturas“. Jo autoriai – du jauni startuolio WISIT įkūrėjai – įgyvendindami kūrybinį sprendimą, pasitelkė dirbtinį intelektą.

Garsiausia meilės istorija

Raudondvario dvaro istorinė pradžia buvo ant Nevėžio juosiamo kalno Žygimanto Augusto padovanotos žemės mylimajai Barborai. Šiandien, prabėgus šimtmečiams, dvaro lankytojai į tuos laikus gali išmaniai nusikelti dirbtinio intelekto pagalba.

Jau išbandžiusiųjų naują pramogą – trimis kalbomis (lietuvių, anglų, vokiečių) įgarsintą potyrių kelionę Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės istorijos pėdsakais – atsiliepimai puikūs.

Užsidėjus ausines, klausytojui einant nuo objekto prie objekto, pusvalandį trunkančio „Dramaturo“ metu skamba audiospektaklis garsiausios Lietuvos meilės legendos motyvais, profesionaliai įgarsintas tiek vyriškais, tiek moteriškais balsais.

14 stotelių maršrutas

Veiksmo filmui prilygstančią patyriminę kelionę, į kurią leidžiamasi įsigijus 3 Eur kainuojantį bilietą, sudaro keturiolika stotelių, kurių kiekviena pakvies užeiti į dvaro menes, nusileisti į rūsį, pasivaikščioti po parką, susipažinti su išskirtinės architektūros dvaro ansambliu, o kartu visos ekskursijos metu sekti jaudinančią Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės jausmų dramą.

Pasitelkus dirbtinį intelektą, 150 puslapių istorinės medžiagos konvertuota į 20-ties puslapių scenarijų.

Įgarsintos ekskursijos dalyviams duodama klausymosi įranga, o norintiems išskirtinesnės garso kokybės patariama turėti savo ausines.

„Dramaturo“ autoriai – dirbtiniu intelektu paremtus kūrybinius sprendimus kultūrai ir turizmui įgyvendinančio startuolio WISIT bendrakūrėjai Simonas Mozūra ir Augustinas Zinevičius.

Raudondvario dvaro direktorės S. Navickienės pakviesti jaunieji kūrėjai, siekdami, kad ekskursija su audiogidu būtų ne tradicinė, o įdomesnė ir labiau įtraukianti, istorinius faktus supynė į dramatizuotą siužetinę liniją.

Faktais paremta drama

Kūrybos procese pasitelkus dirbtinį intelektą 150 puslapių istorinės medžiagos konvertuota į 20-ties puslapių scenarijų su dramaturgija, atitinkančia ekspozicijas.

Skirtingi personažai ir jų balsai, garso efektai – pasak „Dramaturo“ kūrėjų, įsijautus tai turėtų prilygti kino filmui, tikrai istorinei romantinei dramai.

Ji prasideda į Raudondvario dvarą atvykus Lietuvos Didižiosios Kunigaikštystės kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui Žygimantui Augustui ir jo mylimajai Barborai Radvilaitei. Įsimylėjėliai nori pasislėpti nuo jų santuokai kategoriškai prieštaraujančių Žygimanto tėvų – Lenkijos didikų Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos.

„Dramaturo“ gidu tampa paskutinis Raudondvario dvaro savininkas grafas Benediktas Jonas Tiškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių