Muziejuje atsisveikinama su buvusiu direktoriumi O. Daugeliu

Šiandien neveiks Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus ekspozicijos. Čia bus atsisveikinama su liepos 19-ąją po netikėtai užklupusios ligos mirusiu dailės istoriku, tyrinėtoju, buvusiu ilgamečiu muziejaus direktoriumi Osvaldu Daugeliu.

Pagerbti mirusįjį, kaip prašo organizatoriai, vienu baltu gėlės žiedu atsisveikinant galima muziejaus centriniuose rūmuose liepos 25 d. nuo 10 iki 13 val. Urna išnešama 13 val. Laidojamas Kauno Petrašiūnų kapinėse.

Lietuvos kultūra prarado meno istorijos žinovą, ekspertą, eruditą, poliglotą, muziejininkystės specialistą, puikų parodų organizatorių. Visi pažinojusieji prarado šiltą, nuoširdų, laisvą, žaismingą, be galo mylintį gyvenimą žmogų. Gyvoji enciklopedija – taip jis buvo vadinamas kolegų dėl stulbinamo žinių bagažo, teigiama Nacionalinio muziejaus pranešime.

Jame pabrėžiama, kad O.Daugelis muziejaus vystymo kryptį matė labai aiškiai – į profesionalumo aukštumas. Todėl jis sugebėjo iškovoti nacionalinio muziejaus statusą (1997), nenuilstamai populiarino M.K.Čiurlionio kūrybą, siekdamas deramo jos pristatymo pasaulio muziejuose.

"Tai iškili asmenybė, kurios gyvenimo kelias pasižymėjo nuosekliu užsibrėžto tikslo siekiu. Šviesaus atminimo O.Daugelio gyvenimo misija reikėtų laikyti nenuilstamą ir nuoseklų siekį M.K.Čiurlionį bei jo kūrybą pristatyti pasauliui, o kartu kryptingai ir nuolat užsienyje skleisti žinią apie Lietuvą ir jos dailės bei kultūros lobius", – rašoma Prezidento Gitano Nausėdos užuojautoje.

"Netekome ryškios asmenybės, erudito, tikro savo srities profesionalo, gyvenimą paskyrusio Lietuvos dailei, jos vertingiausio paveldo išsaugojimui ir sklaidai. O.Daugelio vardas neatsiejamas nuo Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus ir šio kūrėjo darbų garsinimo pasaulyje. Už kultūrinių ryšių stiprinimą O.Daugelis įvertintas valstybiniais ir tarptautiniais apdovanojimais, kurie šiandien byloja, kad tai didelė netektis ne tik mūsų, bet ir kitų šalių kultūros bendruomenėms", – sakė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

O.Daugelio ir jo vadovaujamo muziejaus pastangomis nepriklausomybės pradžioje pavyko M.K.Čiurlionio kūrybą pirmą kartą išsamiai pristatyti užsienyje – Tokijuje (1992). Netrukus su dailininko kūriniais daugybė žmonių susipažino beveik visuose kontinentuose, jo kūryba buvo eksponuojama greta P.Mondriano, P.Klee, V.Kandinskio, V. van Gogho, rusų simbolistų kūrinių. Didžiulės retrospektyvinės parodos surengtos Kelne (1998), Paryžiuje (2000), Grenoblyje (2001), Varšuvoje (2001), Poznanėje (2001), Kopenhagoje (2007), Kijeve (2008), Vilniuje (2009), Taline (2010), Gente (2013), Rygoje (2014), Krokuvoje (2015). Būtent O.Daugelio dėka, anot muziejininkų, M.K. Čiurlionio vardas pagaliau teisėtai buvo įrašytas į Europos meno istoriją.

"Ant jo darbo stalo liko nebaigti straipsniai, ką tik įgytos ir muziejui padovanotos knygos, nespėti atsakyti laiškai, saugyklose – ruošiami kelionei į Lenkiją kūriniai parodai, kurią jis surengė, bet jau nebeišvys. Užuojautos iš viso pasaulio dar kartą primena, kiek bendraminčių jis turėjo. Kiek buvo tarnybinių pažinčių, pavirtusių artima bičiulyste. Išskirtinė jo asmenybė, sugebėjusi kiekvieną pasijusti laukiamu, leido mums visiems jaustis jo draugais", – teigė Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Mirties akivaizdoje dar per LRT pasipijarina visokie vadinami architektai su savo šuneliais.

Ar jūs visai kvaili?

Ar jūs visai kvaili? portretas
Patalpinti šią naujieną pramogų skiltyje... :(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių