Motinos dienai paminėti – muzikinis palaiminimas

Kauno valstybinis muzikinis teatras (KVMT) kasmet ruošia renginį Motinos dienai paminėti. Pernai žiūrovai mamas vedėsi į koncertą, kuriame dainavo iškiliausi teatro solistai ir svečias Merūnas Vitulskis. Šiemet Kauno Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje vyks iškilmingos šv.Mišios "Palaiminimas Motinai ir šeimai", kuriose dalyvaus ir KVMT teatro choras (vadovė Rasa Vaitkevičiūtė), orkestras ir teatro vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius bei solistai: Rita Preikšaitė, Raminta Vaicekauskaitė, Tomas Ladiga, Mindaugas Zimkus.

Ypatingos Mišios

"Pirmą gegužės sekmadienį tradiciškai minime Motinos dieną, akcentuojame šeimos svarbą. Švęsti šią gimimo stebuklą savyje talpinančią šventę kviečia ir Bažnyčia", – sakė Kauno Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos administratorius kunigas Evaldas Vitulskis, kviesdamas tikinčiuosius į Motinos dienos proga aukojamas šv.Mišias.

Anot dvasininko, motinų meilei ir pasiaukojimui pagerbti aukojamos Mišios – vienos prasmingiausių ir jautriausių. "Tą dieną stengiamės būti su savo gimdytojomis – žodžiu, apkabinimu, gėle ar kita dovana, galbūt – mintimis, prisiminimais. Pirmąjį gegužės sekmadienį Arkikatedros bazilikos lankytojai turės puikią galimybę susirinkti ne tik į maldą, bet kartu dvasingoje aplinkoje pasiklausyti profesionaliai atliekamos sakralinės muzikos, padėsiančios susikaupti apmąstymams, gal kiek skirtingai, nei koncerte, suteiksiančios ypatingą pakylėjimo jausmą. Mišios, lydimos simfoninio orkestro ir profesionalaus choro skambesio, nušviečia sielą ir šventovėn suplūdę tikintieji bei svečiai būna palytėti tauraus sakralumo", – pastebėjo E.Vitulskis.

Maldos namuose profesionalių KVMT artistų atliekama sakralinė muzika pamažu tampa tradicija – E.Vitulskis prisimena ir prieš porą metų teatro solistų, choro ir orkestro dalyvavimą šv. Mišiose, kurias už dvasios ir kultūros tarnus aukojo metropolitas Sigitas Tamkevičius.

"Bažnyčios svečiai ir tikintieji laukia šių ypatingų Mišių – koncerto, nepaliauja apie jas klausinėti", – neslėpė kunigas, džiaugdamasis gražiu teatro ir bažnyčios bendradarbiavimu.

Pagrindinis dėmesys Mišiose skiriamas ansambliškumui, akordiniams sąskambiams, gracingai solo frazių kaitai.

Pozityvi ir šviesi malda

Kalbėdamas apie pasirinktą Motinos dienai kūrinį, dirigentas J.Janulevičius priminė, kad Ludvigas van Beethovenas jį sukūrė itin produktyviu savo gyvenimo laikotarpiu – genialioji kompozitoriaus ranka tais metais muzikos istorijai paliko IV simfoniją ir IV koncertą fortepijonui su orkestru, tuo pat metu vis ryškesnius kontūrus jis brėžė ir vienam įspūdingiausių savo kūrinių – V simfonijai.

Mišias C-dur kompozitorius dedikavo kunigaikščiui Ferdinandui Kinsky. Jos buvo rašomos ir ruošiamos koncertiniam atlikimui, tačiau nesunkiai "talpinamos į bažnyčioje aukojamų Mišių rėmus". Pasak J.Janulevičiaus, Mišios C-dur – dvasinį susikaupimą skatinantis kūrinys. O ant partitūros paties kompozitoriaus išlikęs užrašas "Credo" tik dar kartą patvirtina, kad tai labai pozityvi ir šviesi malda.

Kūrinys, anot dirigento, nors ir labai išplėtotas, turintis visas privalomas Mišių dalis, nepasižymi ypač sudėtingomis formomis ar pompastika. "Jos gana skaidrios nuotaikos, beveik be minorinių tonacijų, kuriančios sakralią ir pakilią atmosferą. Klausytojas, atėjęs į Mišias, gauna daugybę teigiamų emocijų, kurios susijusios su pirmąja kūdikio šypsena, motinos ir Dievo susijungimu Mišių metu. Todėl tokiame pakylėtame buvime, kai išeiname iš įprastų teatro erdvių ir veiklos būdų, tenka susikoncentruoti į vieną tikslą – stilingą ir dvasingą atlikimą", – sakė J.Janulevičius ir neslėpė, kad, atliekant Mišias, ir atlikėjus apima ypatingas Mišių aukotojo jausmas.

Aplinkos sakralumas

Paklaustas, kaip jaučiasi bažnyčioje kūrinį atliekantys teatro artistai, dirigentas pastebėjo: koncerte dainuosiantys R.Preikšaitė, R.Vaicekauskaitė, T.Ladiga, M.Zimkus – ne naujokai tokio žanro ir nebe pirmą kartą atlieka tokios formos kūrinius.

"Pagrindinis dėmesys Mišiose skiriamas ansambliškumui, akordiniams sąskambiams, gracingai solo frazių kaitai. Nemenkas krūvis Mišių metu teks ir choro artistams. Scenoje judėti įpratusiems atlikėjams šį kartą teks susikoncentruoti į kokybišką ir bendrą skambesį, stilingą garso kultūrą. O tai didžiulė atsakomybė, nes aplinkos sakralumas įpareigoja", – pabrėžė J.Janulevičius.

Ne mažesnis iššūkis laukia ir dirigento. "Koncerto metu dirigentas paprastai koncentruojasi į kūrinio partitūrą, orkestrą, atlikėjus. O čia labai svarbu sekti ir visą Mišių procesą, Mišias aukojantį kunigą, žinoti, kada pradėti ir kada baigti numerius, po kurių trunka kone 15 min. pauzės", – atskleisdamas detales J.Janulevičius pripažino, kad dalyvauti tokiame renginyje visam teatro kolektyvui – garbė, iššūkis ir didžiulė atsakomybė.


Kas? Šv.Mišios "Palaiminimas Motinai ir šeimai". Dalyvauja KVMT choras, orkestras, solistai. Mišias aukos ir palaiminimą suteiks arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius.

Kur? Kauno Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje.

Kada? Gegužės 6 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

motinos bus laiminamos kiekvienoje baznycioje ,

motinos bus laiminamos kiekvienoje baznycioje , portretas
misiu metu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių