Kviečia į Rumšiškes su trenksmu išvaryti žiemą

  • Teksto dydis:

Užgavėnės – žiemos išlydėjimo ir pavasario sutikimo šventė, paskutinė mėsiedo (linksmybių laiko nuo Kalėdų iki Užgavėnių) diena. XX a. pradžioje Užgavėnės švęstos sekmadienį, pirmadienį ir antradienį, vėliau – paskutinį antradienį prieš Gavėnią.

Laikas kiekvienais metais skirtingas, nes priklauso nuo Velykų datos. Užgavėnės buvo švenčiamos su linksmomis ir triukšmingomis apeigomis – gausiu valgymu, persirengėlių vaikštynėmis, važinėjimusi. Tai turėjo magiškai skatinti vaisingumą ir lemti gausų būsimą derlių. Juokas numarindavo žiemą, pažadindavo pavasarį ir prikeldavo žemę naujam gyvenimui.

Lietuvos liaudies buities muziejuje Užgavėnių šventė švenčiama nuo 1981 m. Tai ilgiausią ir mažiausiai nutrūkstamą istoriją turintis muziejaus renginys. Iki šiol jis išlieka didžiausiu iš kalendorinių renginių, sutraukiančiu daugiausia dalyvių bei lankytojų. Šventės scenarijuje atspindima daugelis tikrųjų Užgavėnių tradicijų; jos pritaikomos prie šių dienų aktualijų.

Šiemet į Užgavėnių šventę muziejus kviečia kovo 2 dieną, šeštadienį. Renginio pradžia 12 valandą. Sodybose ir pakelėse laukiantys folkloro ansamblių persirengėliai visus kvies šokti, dūkti ir ragins greičiau ateiti pavasarį.

Per Užgavėnes būtina sočiai prisivalgyti, kad pilvas taptų kietesnis už kaktą. Linksmoje viktorinoje „Šiupinynas“ įminę mįslę ar minklę lankytojai galės paragauti gardaus šiupinio – tirštos riebios košės, virtos iš kruopų, žirnių ir mėsos. Miestelio špitolėje muziejininkės keps ypatingus išrūgų blynus – vieną iš Užgavėnių muziejuje simbolių. Blyninėje „Po malūno sparneliu“ blynų bus galima išsikepti ir patiems.

 

 

Persikūnijimo kambaryje lankytojai galės pailsėti nuo savęs ir išbandyti tradicinio Užgavėnių personažo kūną – trumpam pavirsti daktaru, jaunąja arba gerve. „Persikūnyti“ padės labai patyrusi muziejininkų komanda.

Visi lankytojai kviečiami atvykti su rankų darbo kaukėmis. Miestelyje vyks vaikų kaukių konkursas, kuriame bus renkama juokingiausia, kūrybingiausia arba išmaniausia ir netikėčiausia kaukės. Kaukių bus galima pasigaminti ir kaukių dirbtuvėse. Veiks šiauliečio tautodailininko Sauliaus Tamulio etnografinių kaukių paroda.

Šventėje bus daug liaudiškų žaidimų, rungtynių, pramogų, orientacinės varžybos. Vyks jau trečiasis lietuviškų ristynių turnyras.

Šventė baigsis siautulinga Lašininio ir Kanapinio dvikova, o praeitų metų negandos ir žiemos šalčiai kartu su More supleškės ant laužo. Šokant „Meškutę“, šokinės visos muziejaus kalvos. Kuo darniau ir garsiau bus skanduojama: „Žiema, žiema, bėk iš kiemo!“, tuo greičiau ir žiema išeis.

Per Užgavėnes Lietuvos liaudies buities muziejuje – visos Lietuvos Užgavėnių sostinėje – renkasi visa Lietuva! Juk nieko nėra linksmiau, kaip pačiam linksmintis ir kitus linksminti. Tik išsivoliojus sniege (jei jo bus), pasisupus supynėse, darbai bus sėkmingesni, o metai turtingesni.


Užgavėnių muziejuje vidaus taisyklės

Valgyk 12 kartų, kad visus metus būtum riebus, sotus ir sveikas.

Nenustebk, jei persirengėlis gervė riešutų paprašys. Neduosi – iki kitų metų neištekėsi.

Nepyk, jei koks ubagas kepurę nuo galvos nuplės ir sumindys – vasarą grybai geriau augs.

Nežiopsok – pravažiuodama Morė spragilu užtvos.

Važiuok vežimu kuo toliau – javai ir linai geriau dėrės.

Juokis ir kvatok – žiemą greičiau išvarysim.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Ar kauno mentas leidžia į savo valdas?

arčiau

arčiau portretas
...sekmadienį - į Lampėdžius, kur bus Užgavėnių šventė...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių