Kūrybinės atminties dirbtuvės kviečia atsigręžti į žydų kultūrą

  • Teksto dydis:

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka kviečia į kūrybines atminties dirbtuves, skirtas žydų paveldui Kaune įprasminti. Šios nemokamos dirbtuvės vyksta keturiose miesto vietose ir yra skirtos žydų istorijai, architektūrai, literatūrai, tradicijoms, gastronomijai ir kitoms temoms. Tokiu netradiciniu formatu kauniečiai kviečiami geriau pažinti savo miesto istoriją ir prisiminti žydų indėlį į jo kultūrą.

Bibliotekos Aleksoto padalinyje, Veiverių g. 43, vykstantys užsiėmimai „Išvaikščioti žydų literatūrą“, vedami literatūrologės, jidiš literatūros tyrinėtojos Godos Volbikaitės, kviečia kitaip pažvelgti į miesto erdves ir pasitelkiant Kauno jidiš rašytojo Eliezerio Heimano apysaką „Abraomas Mapu“ (1937), kurti alternatyvų miesto žemėlapį. Turbūt nedaug yra kauniečių, kurie Senamiestyje nebūtų pastebėję Abraomo Mapu gatvės. Ne vienas turbūt žino ir tai, kad jis – XIX a. Kaune gyvenęs garsus hebrajų rašytojas. Tarpukariu A. Mapu buvo tapęs jungtimi tarp senojo ir besiformuojančio modernaus žydiško Kauno: jo vardu pavadinta gatvė, veikė biblioteka, jis minimas ne viename ano meto literatūriniame, publicistiniame, akademiniame tekste. Heimano apysaka dirbtuvių dalyviams taps impulsu ne tik giliau susipažinti su A. Mapu asmenybe ir kūryba, bet ir atrasti naujas gerai pažįstamų vietų reikšmes, diskutuoti apie atminties persidengimus, vietos ir literatūros santykį. Užsiėmimų ciklą užbaigs pasivaikščiojimas jų metu sukurtu maršrutu. Dirbtuves konsultuoja menininkas, tarpdisciplininio meno kūrėjas Vitalij Červiakov, jos vyks rugsėjo 26, spalio 3, 10 d. 18 val.

Šią savaitę prasidės dirbtuvės Vilijampolėje, Neries padalinyje, A. Stulginskio g. 61. Šiose atminties dirbtuvėse, pavadintose „Vilijampolės litvakai“, kauniečiai kviečiami kartu istoriku, gidu Deimantu Ramanausku aplankyti svarbias mikrorajono vietas: buvusį Volfo Engelmano bravorą, keramikos dirbtuves, išlikusią sinagogą, domėtis, koks buvo paprastų žydų gyvenimas Vilijampolėje, prisiminti iš čia kilusius žydus, išgarsėjusius visame pasaulyje. Dirbtuvės vyks rugsėjo 26, spalio 3, 10, 17 d. 18 val.

Bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje, įsikūrusiame A. Mapu g. 18, jau įpusėjo užsiėmimai, skirti rašytiniam Kauno žydų palikimui. Jų lankytojai kviečiami kartu su Kauno istorijos tyrinėtoja, gide, kūrybininke Neringa Daniulaitiene keliauti per Kaune gyvenusių ar iš Kauno kilusių žydų rašytinį palikimą – poeziją, prozą ir dienoraščius, išlikusius iš skaudaus holokausto laikotarpio. Dirbtuvės vyks rugsėjo 25 ir spalio 2 d. 17.30 val.

Šančių padalinyje, Sandėlių g. 7, vyksta dirbtuvės „Patirk žydų kultūrą!“, kviečiančios pažinti ir patirti žydų kultūros paveldą žaismingai ir netradiciškai. Kartu su KultūrBendruoMeniškų projektų vadove ir gide Austėja Bliumkyte-Padgurskiene užsiėmimų dalyviai rinks vietinių šančiškių prisiminimus, istorines žinias apmąstys pasitelkdami vizualųjį meną ir muzikos garsus. Dirbtuvėse kiekvienas turės galimybę bei kūrybinę laisvę atrasti savo asmeninį santykį su žydų kultūra. Dirbtuvės vyks rugsėjo 24, spalio 1, 8 d. 18 val.

Dalyvavimas šiuose užsiėmimuose nemokamas, o prisijungti prie jų galima bet kuriuo metu. Tikslius dirbtuvių aprašymus galima rasti Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.kaunas.mvb.lt. Dirbtuvės organizuojamos įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą „Žydų paveldas Kaune“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai kad

tai kad portretas
nuotraukoj esanti sinagoga net nepriklauso žydams

AAA

AAA portretas
Kiek gi galima? Ar neatsibodo? Ir kuo čia dėta buvusi 7-vid. mokykla bei patys Šančiai?

O AS STEBIUOSIU

O AS STEBIUOSIU portretas
be zydu nie dienos,,,,,,,,,,,,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių