Kauno koncertines erdves užlies šiuolaikinės muzikos bangos

  • Teksto dydis:

Kaip ir kasmet, vieną lapkričio savaitę Kauno koncertines erdves užlies šiuolaikinės muzikos bangos. Lapkričio 10–18 d. vykstančiame festivalyje "Iš arti" – lietuvių autorių premjeros, žinomi ir nauji kolektyvų, kompozitorių bei atlikėjų vardai, intriguojantys akademinės-pramoginės muzikos susipynimai.

Trijų miestų projektas

Ištikimų orkestrinės, kamerinės muzikos ir lietuviško roko gerbėjų laukia Kauno valstybinė filharmonija, sekančiųjų muzikos ir vizualiųjų jungčių įvykius – Kauno paveikslų galerija, o norintieji ne tik klausytis, bet ir aktyviai įsilieti į siautulingus ritmus kviečiami į "Žalgirio" arenos kamerinę salę "Bosca".

Pirmame festivalio koncerte sutelktas didelis dėmesys lietuvių muzikai ir jos metrams – Broniui Kutavičiui, Osvaldui Balakauskui ir Algirdui Martinaičiui. XX a. 8–9 dešimtmečiais sukurti minėtų autorių kūriniai – "Dzūkiškos variacijos", Koncertas obojui, klavesinui ir styginiams, "Muzikinė auka" šiandien pelnytai vadinami lietuvių moderniosios muzikos klasika, naujojo skambesio proveržiu.

Programoje bus atliktas ir naujas Zitos Bružaitės kūrinys "Adagio". Sumanymas parašyti melodingą, baroko, modernizmo ir džiazo elementus jungiančią kompoziciją kilo iš siekio simboliškai sujungti trijų didžiausių Lietuvos miestų pajėgas (Vilniaus – orkestras, Klaipėdos – džiazo vokalinė grupė "CappellaA", Kauno – autorė ir obojininko Roberto Beinario gimtasis miestas), taip pat – emociniu išraiškingumu priartėti pagal tuo pačiu pavadinimu sukurtų Tomaso Giovanni Albinoni ir Samuelio Barberio pavyzdžių.

Koncerto puošmena – portugalų kilmės solistas Giovanni da Silva (Vokietija), kuris atliks Algirdo Martinaičio kūrinį "Muzikinė auka", o skambančius kūrinius diriguos jaunosios kartos lietuvių dirigentė Adrija Čepaitė. Muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto Grace (Austrija) absolventės veikla apima daug sričių – grigališkojo choralo ir senosios muzikos programas, orkestrinės muzikos patirtis Europos šalių orkestruose.

Kamerinės muzikos dovanos

Dvi programos yra skirtos kamerinės muzikos mylėtojams. Projektas "Langas į Lietuvą", apkeliavęs užsienio kraštus ir Lietuvos koncertų sales, pasižymi išskirtinai lietuvišku turiniu. Šios programos "krikštatėviai" – Vokietijoje gyvenantis pianistas Gintaras Januševičius ir aktyviai koncertinę veiklą plėtojantys užsienyje bei Lietuvoje Glebas Pyšniakas, smuikininkė Dalia Dėdinskaitė.

Sumanymo tikslas – Lietuvos nepriklausomybės 25-mečio fone kuo plačiau paskleisti seniau sukurtus ir naujus lietuvių kompozitorių kamerinius opusus. Todėl šiai programai pasirinktos Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Stasio Vainiūno, Balio Dvariono, Vytauto Paltanavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Vytauto Barkausko, Zitos Bružaitės kompozicijos ir nauja, marinistinės tematikos kompozitorės Loretos Narvilaitės kompozicija "Pamatyk jūrą tolumoje".

2015 m. atlikėjų iniciatyva pradėta programa "Langas į Lietuvą" skambėjo Austrijos, Čekijos, Italijos, Ukrainos, Švedijos, Vengrijos, Vokietijos, JAV miestų klausytojams, o 2016 m. trio programa atlikta Lietuvoje. Festivalio "Iš arti" programoje išgirsime šio projekto variaciją: greta M.K.Čiurlionio, L.Narvilaitės, A.Šenderovo, S.Vainiūno kompozicijų bus atliktas naujas Vidmanto Bartulio kūrinys "Melancholia", kurį autorius anonsuoja trilerio dvasia: "...juodi kraujuotos tulžies lašai po truputį skaidrina būseną... melancholia...."

Festivalyje "Iš arti" lietuvių muzikos klasiką ir naujienas interpretuos smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir pianistas Gintaras Januševičius.

Antroje kamerinėje programoje "Baltijos muzikos magija" skambės latvių, estų kompozitorių kūriniai ir dvi lietuvių autorių premjeros. Kauno styginių kvarteto bičiulis Algimantas Kubiliūnas, kvartetui sukūręs naują dviejų pjesių ciklą "Rami geltona šviesa", pirmą kartą laužo ištikimybę koncentruotiems kūrinių pavadinimams (kaip Kvartetas Nr. 1 ir pan.) ir neria į romantinę muzikos garsų oazę.

"Kitoks mano kvartetas... Be didelių dramų", – teigia autorius, nuosekliai lig šiol savo muzikoje naudojęs ekspresyvią retoriką. Jaunesnės kartos kompozitoriaus Raimundo Martinkėno anksčiau sukurtų kūrinių motyvai ir harmonijos atgims naujame kameriniame kūrinyje "Mišios be žodžių".

Šioje kamerinėje programoje kartu su Kauno styginių kvartetu muzikuos Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisteris, klarnetininkas Martinis Circenis ir pianistė Šviesė Čepliauskaitė. "Grojantis su degančia aistra ir stebinančiu tikslumu" – taip latvių klarnetininką, Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisterį M.Circenį pristato Latvijos radijo programa "Klasika". Š.Čepliauskaitės grojime muzikologė Alina Ramanauskienė teigia atradusi išskirtinį ir pagarbų dėmesį atliekamų kūrinių autoriams.

Molinių gerklių aidai

Festivalis kviečia apsilankyti unikalioje Kauno paveikslų galerijos bendruomenių platformos "Mažosios istorijos" parodoje "Didžioji pramonė". Garso instaliaciją parodai sukūrė kompozitorius, garso ir vaizdo menininkas Arturas Bumšteinas.

Kūrinys "Molinės gerklės" įkvėptas "Didžiosios medicinos enciklopedijos" (1960) – plokštelių rinkinio, kuriame užfiksuoti aritmiški širdies tonai, psichiatro pokalbiai su ligoniais, kvėpavimo ir kalbos sutrikimai. Šiuos "pasisakymus" transliuoja garsiakalbiai, įtaisyti dekoratyvinėse vazose. Lietuvos keramikų ankstyvuoju sovietmečiu sukurtos vazos iškalbingais pavadinimais – "Bulviakasis", "Pionieriai iškylauja", "Gyvulininkystės ūkis", "Kauno HE statyba", "Penkiolika respublikų". Parodą ir jos "mažąsias istorijas" pristatys kuratorė Auksė Petrulienė.

Egzotiški ritmai

Muzikinė kelionė po Lotynų Ameriką kartu su ansambliu "Yurgaki" festivalio klausytojus kvies nerti į energingą Lotynų muzikos ir šokių pasaulį. Pirmą kartą Baltijos šalyse charizmatiški svečiai iš saulėtosios Barselonos. Afro – Karibų ritmai, Afro – Kolumbijos tradicinė muzika ir šiuolaikinė improvizacija – taip galima trumpai pristatyti Ispanijoje reziduojančią grupę "Yurgaki", kurios įkūrėjas – iš Kolumbijos kilęs ir šiuo metu Barselonoje šaknis įleidęs multiinstrumentalistas bei kompozitorius Nicolas Cristancho. Kiti ansamblio nariai: saksofonininkas iš Kolumbijos Davidas Jacome, Venesuelos dainininkė Ahyvin Bruno ir perkusininkas Alvinas Bruno, Kubos kilmės kompozitorius, kontrabosininkas Alexas Valdésas ir Ekvadoro perkusininkas Andrésas Portaluppi, Barselonoje labiausiai žinomas kaip kokybiškos salsos muzikos atstovas.

Muzikuojančių linksmuolių komandą sudaro skirtingų tautybių muzikantai, kurie turi bendrą tikslą – atskleisti daugiakultūriškumą ir muzikos tradicijų įvairovę. Jie kviečia ne tik klausyti, būtinai – ir šokti, į muziką žvelgti kaip į kintantį reiškinį. Ansamblio nariai sako, kad jų muzika, tai – energija ir eksperimentai, o patys jie kvėpuoja ritmu.

Roko opera "Eglė"

Paskutinis renginys – Laimučio Vilkončiaus roko opera "Eglė". Siužetą pasakai apie Eglę žalčių karalienę aštuntame dešimtmetyje sukūrė poetas ir dramaturgas Sigitas Geda.

Jis savitai atpasakojo populiariosios pasakos turinį, paliesdamas giluminius žmonijos tarpusavio santykių klodus, gamtos stichijų susidūrimus ir baltiškuosius simbolius. Melodinga, sodri tembrų ir harmonijų L.Vilkončiaus muzika pagal dramaturgijos posūkius perklojama choro ir solistų, orkestro ir ritmo grupės.

"Eglė – mano gyvenimo kūrinys", – sako L.Vilkončius apie savo darbą, kuriame logiškai ir emociškai jautriai klojami tembrų, harmonijų ir melodijų kontrapunktai.

Koncertinę roko operą pristatys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Gintaras Rinkevičius), Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtiniai (vadovas A.Novikas), choras "Bel canto" (vyr. dirigentas ir meno vadovas Egidijus Kaveckas), solistai – Monika Pundziūtė, Jeronimas Milius, Vladas Bagdonas, Česlovas Gabalis, Tadas Girininkas, Mindaugas Zimkus, dirigentas – Gintaras Rinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurate

Jurate portretas
O kaip suprasti, ar tikrai sios nuotraukos yra Kauno filharmonijos nuosavybe? Kas siuos atlikejus fotografavo? Paiskinkint teisiskai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių