Kaune – G. Sviderskytės knygos „Lituanica. Nematoma pusė“ pristatymas

Ketvirtadienio pavakarę Vytauto Didžiojo universiteto Mokslo ir studijų centre bus pristatoma nauja Gražinos Kristinos Sviderskytės knyga „Lituanica. Nematoma pusė“, kurią išleido leidykla „Aukso žuvys“. Knygos pristatyme dalyvaus šiuo metu Kanadoje gyvenanti autorė ir žurnalistas Aurelijus Katkevičius.

Kelerius metus rengtoje knygoje G. Sviderskytė pirmą kartą išsamiai, argumentuotai, pasitelkusi įspūdingą vaizdinę medžiagą, pasakoja garsiąją „Lituanicos“ istoriją – nuo pasirengimo istoriniam skrydžiui iki katastrofos tyrimo. Ši monografija yra ilgalaikio, plataus, kompleksiško tyrimo rezultatas. Ji parašyta remiantis G. Sviderskytės mokslų daktarės disertacija (2016 m.), kuri buvo įvertinta Lietuvos mokslo tarybos stipendija bei Lietuvos mokslų akademijos premija.

Renginio organizatoriai pabrėžia, kad tai – pirmas akademinis tyrimas, skirtas garsiajai „Lituanicos“ istorijai. Monografijoje atkurta ir išanalizuota praeities įvykių chronologija, išnagrinėtas tradicinis pasakojimas ir jo šerdyje esantis mitas. Šaltiniai, surinkti iš daugiau nei dvidešimties archyvų Lietuvoje, Vokietijoje bei JAV, apima tūkstančius iki šiol netyrinėtų, neviešintų dokumentų.

Nors tradiciškai sakoma, kad „Lituanicos“ paslaptis amžinai saugos Soldino žemė, šįkart gausiais, pagrįstais argumentais brėžiamos naujos pažinimo ribos. „Lituanicos“ istorija – tai ne vien 1933-iųjų įvykiai, kai lėktuvas po skrydžio per vandenyną sudužo (dabartinės) Lenkijos teritorijoje. Veiksmas užsimezga bent dešimtmečiu anksčiau ir siekia beveik mūsų dienas: nuo pat pasiruošimo istoriniam skrydžiui iki katastrofos tyrimo.

Veikėjai – ne tik lakūnai S. Jucevičius-Darius ir S. Girskis-Girėnas, bet ir žymiausi Lietuvos bei užsienio politikai, diplomatai, daugybė karininkų, policininkų, menininkų, funkcionierių, aktyvistų, rezistentų. Jie veda aerodromų takais ir biurokratų koridoriais, per aukščiausios politinės valdžios tribūnas ir užkulisius, priedangos organizacijų bei pogrindžio veikėjų būstines. Atsiveria tuometė įvykių regimybė ir paaiškėja tik retrospektyviai įžvelgiamos giluminės srovės. 

Knygos „Lituanica. Nematoma pusė“ pristatymas vyks vasario 28 d. 17 val., VDU mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23-106, Kaunas). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Buvo nuostabus susitikimas su kauniečiais, dar neskaičiusiais knygos... Taip argumentuotai , koncentruotai, išplėstiniais sakinais kalbančio žmogaus seniai negirdėjau. Pristatymas buvo nemokamas, atėjo žmonių ir su negalia...

Jurgita

Jurgita  portretas
Knyga turėtų būti gera, vis tik 7 metai darbo įdėta. Gaila, kad susitikimas su autore Kaune buvo toks neįdomus. Į klausimus atsakinėjo bet kaip, knygos pristatyti nesugebėjo, auditorijos reakcija, matyt, autorės visai nedomino. Vienas drąsesnis žmogus pareiškė pastabą, kad pusvalandį kalbama apie nieką. Labai įsižeidė autorė, nors savo būsimą skaitytoją (galbūt) irgi reikėtų išklaustyti ir į pastabas atsižvelgti. Tiesiog gaila laiko... ne viename knygos pristatyme teko dalyvauti, bet tokio "pristatymo" dar neteko matyti.

gaila

gaila portretas
ale visi bent kiek normalesni tepa slides is lietuvos--kas cia per salis tokia ir kas tie kas ja tokia padare?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių