Karo muziejuje neaiškumų dėl privalomos ginklų saugojimo tvarkos nekyla

2019-aisiais pasikeitus Ginklų ir šaudmenų įstatymo reikalavimams, jų neatitinkantys muziejai turi pagal naują tvarką perregistruoti eksponatus – šaunamuosius ginklus. Net ir tais atvejais, kai jų panaudoti pagal tiesioginę paskirtį negalima, nes ginklų mechanizmai specialiai sugadinti ar iškomplektuoti.

Kai kuriuos eksponatus policija jau išsiveža ištirti ir netgi pradeda ikiteisminius tyrimus. Muziejininkams gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Jų teigimu (kaip liepos pradžioje skelbė lrytas.lt), „pagal pasikeitusius reikalavimus verčiant perdaryti net ir XIX amžiaus šaunamuosius ginklus, niokojami reti eksponatai ir skurdinami muziejai, nes vadinamasis deaktyvavimo procesas ir tai patvirtinančios pažymos dar ir nemažai kainuoja. Neseniai Kretingos muziejuje apsilankę policijos pareigūnai išsivežė 99 šaunamuosius ginklus ir jų dalis. Esą reikia nustatyti, ar jie iš tiesų nėra pavojingi. Ginklai buvo paimti ne tik iš saugyklų, bet ir iš ekspozicijos vitrinų. Visi šie eksponatai muziejaus buvo sukaupti dar iki 1990 metų ir kartą jau buvo padaryti nekenksmingi, užregistruoti tuometėje milicijoje“.

ELTA kreipėsi į didžiausią ginklų kolekciją sukaupusį ir nemažai jų eksponuojantį Vytauto Didžiojo karo muziejų, ar šis dabar nesusiduria su panašiomis problemomis.

„Siekiant užtikrinti saugų ir sklandų muziejinių vertybių statusą turinčių šaunamųjų ginklų panaudojimą muziejinėje veikloje, iš ginklų išimti skiltuvai arba spynos ir kitos šaudymo mechanizmo dalys saugomos saugyklose esančiuose seifuose arba rakinamose metalinėse spintose“, – teigia Vytauto Didžiojo karo muziejaus Ginklų fondo saugotojas Vidmantas Airini.

Anot šio Muziejaus atstovės Dovilės Andrijauskaitės, „Vytauto Didžiojo karo muziejus yra karo istorijos respublikinio muziejaus statusą turinti krašto apsaugos sistemos įstaiga ir specialiojo statuso subjektas, kurio steigėjas – Krašto apsaugos ministerija. Vadovaudamasis Krašto apsaugos ministro įsakymu, Muziejus pateikia A, B, C ir D kategorijų šaunamųjų ginklų duomenis Lietuvos kariuomenės Depų tarnybai ir pildo šių ginklų pasus“ – tokį lakonišką paaiškinimą iš minimo muziejaus gavo naujienų agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių