Indonezijos menininkas naktį pieš paveikslą vaikams

  • Teksto dydis:

Gatvės menininkas iš Indonezijos Andres Busrianto penktadienį Kaune, naktinio "Orion" bėgimo metu pieš šviečiantį paveikslą, kurį parduos didžiausią sumą pasiūliusiam renginio dalyviui. Už surinktus pinigus bus perkami mokykliniai reikmenys nepasiturinčių šeimų vaikams.

Blogi prisiminimai iš mokyklos

„Nors gatvės menininkams tenka nemažai piešti prietemoje ar tamsoje, bet šviečiančių dažų techniką naudosiu pirmą kartą. Tiesa, kol kas neatskleisiu, ką planuoju piešti, bet tai bus akimirkos ir reginio įkvėptas piešinys“, - pasakojo Lietuvoje jau pora mėnesių viešintis menininkas.

Prisidėti prie šio projekto menininką paskatino noras padėti sunkiau besiverčiantiems vaikams. Savo mokyklos laikus A. Busrianto prisimena kaip pilnus nesusipratimo ir iki šiol yra nepatenkintas Indonezijos mokyklų lygiu.

„Mūsų mokyklos dar yra kolonijinio lygio ir netoli tepažengė. Mokytojai ne padeda gilintis, diskutuoti ir suprasti, o tiesiog nuskaito vadovėlius, patys nesuprasdami, ko moko vaikus. Daugiausia išmokau savarankiškai ar iš kitų žmonių, o ne iš mokyklos“, - pasakojo pripažintas menininkas, pridurdamas, kad ir dabar Lietuvoje apie šalies kultūrą mokosi bendraudamas su žmonėmis, vaikščiodamas į barus ir laiką leisdamas su pažįstamais, o ne sėdėdamas muziejuose ir vaikščiodamas po galerijas.

Lietuvą atrado per studentus

Menininką į Lietuvą atvedė Indonezijoje užmegztos pažintys su studentais iš Lietuvos. Plečiantis pažįstamų ratui, 2013 metais jis surengė pirmąją parodą Kaune esančioje „Post“ galerijoje, o šiemet sugrįžo su kitu projektu, siekdamas suartinti Indonezijos ir Lietuvos menininkus.

„Pastebėjau, kad Lietuvoje gatvės menas yra daugiau hobis kitus darbus dirbantiems žmonės. Indonezijoje gatvės menininkai dažniausiai ir dirba menininkais nuo ryto iki vakaro. Neužsiima jokiais kitais darbais. Tiesa, lietuviai yra puikiai susipažinę su piešimo technika ir metodais, tai žavi mane“, - sakė A. Busrianto.

Menininkas tikina, kad apie Lietuvą Indonezijoje žino nedaugelis, kaip ir Lietuvoje apie jo šalį, tad jis aktyviai stengiasi vis daugiau žmonių supažinti su savo šalimi, kultūra, gyventojais ir skatina daugiau bendrauti.

Parama vaikams

Bandyti įsigyti Indonezijos menininko kūrinį galės visi renginio dalyviai. Už piešinį gauti pinigai bus pridėti prie registruojantis dalyvių paaukotos sumos ir perduoti Ritos Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondui. Už juos bus perkamos kuprinės, sąsiuviniai, pieštukai, parkeriai, sportinė apranga ir kiti reikmenys.

„Bėgikai dosniai aukoja registruodamiesi į naktinį bėgimą ir palaiko idėją padėti vaikams pasiruošti mokyklai. Visgi mokykla – vieta, kur formuojasi mūsų požiūris į pasaulį, gauname daug naudingų žinių ir net nulemiame savo ateitį. Tikimės, kad žinomo Indonezijos menininko paveikslas papuoš jį įsigijusio namus ir visada primins apie gerus darbus“, - pasakojo „bėgimo organizatorius Algirdas Pukis.

Naktinis bėgimas Kaune vyks rugpjūčio 28 d. Bėgimo entuziastai 21 val., išblėsus vasaros kaitrai, startuos Nemuno saloje, pasieks Kauno pilį ir sugrįš atgal, kur jų lauks šviesos ir spalvų šou, gyva muzika ir tikra diskoteka. Renginio metu vyks „Impuls“ klubo mankštos, bus galimybė dalyviams pakilti į dangų su oro balionu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių