I-asis Kauno tvirtovės fortas atidarė sezoną

Veiklūs visuomenininkai pakvietė į Kauno tvirtovės sezono atidarymo šventę. Jos metu pristatė ir dvi granziodines iniciatyvas.

Nuveikti darbai

Šeštadienį atidarytas asociacijos „Kauno tvirtovės“ sezonas. Fortų įgulų atstovai pristatė jau nuveiktus darbus gaivinant senąjį fortų paveldą bei atskleidė ateities planus.

Visa šventė vyko I-ajame Kauno tvirtovės forte. Ši vieta pasirinkta neatsitiktinai, nes asociacija orientuojasi į apleistus fortus, o šiais metais šiame gyvybiniame įtvirtinime aktyvūs žmonės iš tiesų daug nuveikė.

„Norime parodyti, kad galima fortą atgaivinti visuomenininkų pastangomis. Džiugu dėl talkininkų, kurie atvažiuoja čia ir negaili savo šeštadienių, todėl matomi puikūs rezultatai. Šiais metais I-ajame forte buvo sutvarkytas dešinysis kareivinių kiemas, išvalytos patalpos, išpumpuotas vanduo. Pastebime vis didesnį susidomėjimą fortais, nes tai yra neatrasti lobiai“, - komentavo III-ojo forto įgulos vadas Ovidijus Jurkša.

Kauno tvirtovės asociacijos atstovas tikino, kad visos iniciatyvos atvers kelius turistams ir fortai bus labiau lankomi. O žmonių noras savo jėgomis viską sutvarkyti, labai žavi. Tai patvirtino ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kuris tikino, kad fortuose atsiveria dideli kultūros ir istorijos klodai, o valdininkai juos buvo užmiršę.

Fortų sezonų atidarymo šventės metu apdovanoti ir fortų įgulų vadai. Taip pat žmonės galėjo pasidomėti gilesne Kauno tvirtovių istorija, mat veikė net keturios parodos: Kauno IX forto muziejaus paroda „Fortų sienos pasakoja“, „Kauno tvirtovės fortai senose nuotraukose“, dailininko Jono Lukšės piešinių paroda „Kauno Tvirtovė piešiniuose“ , taip pat senovinių radinių, rastų fortuose, paroda.

Pristatytas maršrutas

Fortų entuziastai sudarė labai reikšmingą maršrutą, kuris leis visuomenei susipažinti su visais Kaune ir rajone esančiais fortais. Sezono atidarymo šventėje pristatytas ir dviračių maršrutas „Kauno tvirtovės žiedu“, tačiau kol kas rekomenduojama juo važiuoti su patyrusiais asmenimis.

„Buvo atlikti bandomieji važiavimai su profesionaliais dviračių keliautojų nariais ir įvertinta visa trasa. Šiai dienai galima ja važiuoti tik su patyrusiu palydovu, kuris žino pavojingas vietas, tačiau sieksime padaryti taip, kad maršrutas būtų prieinamas visiems“, - komentavo O. Jurkša.

Dviračių maršrutas prasideda ir baigiasi IX-ajame forte. Iš viso trasa driekiasi 65 kilometrus, kurie apima ne tik Kauno miestą, bet ir Kauno rajoną. Rekomenduojama maršrutu važiuoti dvi dienas.

Važiuojantis nurodytu maršrutu gali pasigrožėti tikrai įspūdingomis vietomis. Į maršrutą įtrauktas Marvelės slėnis, Jiesios krantai, Napaleono kalnas ir kiti vaizdingi kampeliai.

III-ojo forto vadovas tikino, kad dviračių maršrutas bus mokamas, o surinkti pinigai bus skiriami tolesniems fortų tvarkymo darbams. Norintys išbandyti „Kauno tvirtovės žiedu“ maršrutą, turėtų kreiptis į asociacijos „Kauno tvirtovė“ narius ar į O. Jurkšą. Visą trasa nurodyta visuomenininkų išleistame lansktinuke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Tikrai, dauguma kauniečių nepažįsta nei Kauno nei, tuo labiau, fortų. Pagirtina, džiugu, kad dar yra patriotų.

Dalyvis

Dalyvis portretas
Šitos šventės ir yra skirtos visuomenei, kad plačiau susipažintų su Kauno tvirtove, kaip vientisu kompleksu. Fortai tarsi visiems žinomi, iš tikrųjų terra inkongnito - nežinoma žemė. Taip 9 mes žinome apie 7 girdime, bet tai ne visa tvirtovė. Dar daug daug įvairių statinių ir fortų,kurie šiai dienai yra apleisti. Iniciatyvių visuomenininkų pastangomis jie atgyja.

Elementaru Watsonai

Elementaru Watsonai portretas
Komentarai eilinį kartą parodo, kad miestiečiai menkai orentuojasi savame mieste. Nekalbant apie pačią fortų atsiradimo istoriją ir Pirmą pasaulinį karą. Jie žino tik apie Brazauską.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių