Gėlių vaikų dainos: išsaugota laisvės dvasia

  • Teksto dydis:

35-ąsias Baltijos kelio metines Kaunas kviečia paminėti miestiečių jau pamėgtoje Nemuno saloje – ant Mokslo ir inovacijų centro stogo skambės laisve pulsuojanti koncertinė programa. Ją festivalis „Operetė Kauno pilyje“ dovanos kartu su Kauno bigbendu ir Valstybiniu choru „Vilnius“.

Baltijos kelio akciją šiemet prisiminsime jau 35-ąjį kartą. Viena svarbiausių politinių demonstracijų Baltijos šalių istorijoje įvyko 1989 m. rugpjūčio 23 d., kai apie 2 mln. lietuvių, latvių ir estų susijungė į 600 km ilgio gyvąją grandinę, taip pademonstruodami pasauliui, kad yra pasirengę taikiai kovoti už savo laisvę.

Šią sukaktį festivalis „Operetė Kauno pilyje“ kviečia pažymėti išskirtinėje erdvėje – Nemuno saloje, kurią ėmėsi kultūriškai aktyvinti. Ant netrukus lankytojams duris atversiančio Mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“ stogo itin dera muzikiniai masiniai renginiai.

Prisiminti istorinę rugpjūčio 23-iąją festivalis kviečia skambant muzikai, menančiai sudėtingomis aplinkybėmis puoselėtą nepriklausomo žmogaus dvasią. Aktoriaus Gintaro Mikalausko vedamas koncertas „Gėlių vaikai in Jazz“ bylos apie žmones, kurie turtus matavo ne pinigais, o laisve veikti. Skambėsiančios dainos padės nukeliauti į XX a. hipių laikus, kai laisvalaikiu buvo grojama rūsiuose ar garažuose, klausomasi roko grupių „The Doors“, „Deep Purple“, „Led Zeppelin“, „The Beatles“. Ilgi plaukai, keliaujančios per rankas knygos „Rugiuose prie bedugnės“, „Kelyje“ ir Liuksemburgo muzikinės radijo laidos, įskėlusios kaitrą lietuviško roko grupėms „Gėlių vaikai“, „Aitvarai“, „Gintarėliai“, „Eglutės“.

Hipių laikų muziką atliks Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Tomas Botyrius), Valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas), diriguos Giedrius Pavilionis.

Nenorėta atkartoti praeities skambesio, todėl senosios dainos bus aprengtos nauju rūbu, kurį „pasiuvo“ kompozitoriai Zita Bružaitė ir Jievaras Jasinskis.

Melodingos programos dainos – „Pievų oras“, „Gėlių vaikai“, „Žydi gėlės laukuose“, „Šmėklos“, „Stebis tėtis ir mama“ – primins apie mūsų gyvenimo istorijas, svajojusias ir maištingas sielas. Sumanymas kokybiškai, bet kitaip atgaivinti lietuviško roko dainas, jas priminti ir plačiau paskleisti gimė 2022 m., kai Kaunas buvo Europos kultūros sostinė, taip pat minėjo lietuvių disidento Romo Kalantos žūties 50-ąsias metines.

Baltijos kelio 35-metis – puiki proga sugrįžti prie šios programos ir dainų, kuriose justi laisvės ir veržlumo ritmai. Nenorėta atkartoti praeities skambesio, todėl senosios dainos bus aprengtos nauju rūbu, kurį „pasiuvo“ kompozitoriai Zita Bružaitė ir Jievaras Jasinskis, aranžavę dainas chorui ir bigbendui.

Kauno bigbendas jau daugiau nei trisdešimt metų yra vienas svarbiausių Kauno džiazo kultūros reiškinių. Kolektyvas tapo Lietuvos džiazo scenos legenda, jis koncertuoja su šalies džiazo meistrais ir pasaulinėmis muzikos žvaigždėmis, nuolat dalyvauja svarbiausiuose džiazo festivaliuose, įskaitant „Kaunas Jazz“ ir Birštono džiazo festivalį. Be to, bigbendas aktyviai prisideda prie jaunimo muzikinės edukacijos, organizuodamas interaktyvius koncertus ir edukacinius projektus.

Valstybinis choras „Vilnius“ – profesionalus kolektyvas, kuriam būdinga kūrybiškumo ir profesionalumo sinteze, įvairiapusiškumas ir edukacinė veikla. Choras ypatingą dėmesį skiria lietuviškos muzikos sklaidai, nuolat rengia šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūrinių premjeras ir įrašo išskirtinius kūrinius. Dabartinis vyr. dirigentas A. Dambrauskas, vadovaujantis kolektyvui nuo 2015 m., siekia derinti akademinę ir lengvąją muziką, taip atverdamas plačias menines galimybes. „Vilnius“ aktyviai koncertuoja visoje Lietuvoje ir organizuoja Tarptautinį šv. Jokūbo festivalį, tapusį neatsiejama sostinės kultūrinio gyvenimo dalimi.


Kas? koncertas „Gėlių vaikai in Jazz“.

Kur? Nemuno saloje, ant Mokslo ir inovacijų centro stogo.

Kada? Rugpjūčio 23 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
matau kariškiu matyt nelegaliai groja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių