Fotografijų paroda, gimusi iš meilės tėvams

  • Teksto dydis:

Kauno klinikose penktadienį atidaryta fotografijų paroda „Tėvas“, skirta Tėvo dienos progai. Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos iniciatyva rengiama paroda norima atkreipti dėmesį į vyrų sveikatą, jų priežiūrą bei profilaktikos galimybes.

„Ši paroda, gimusi iš meilės tėvams, nepaliks nei vieno abejingo – tai puiki proga susitikti, pakalbėti ir priminti savo tėčiui, vyrui, broliui ar seneliui, jog būtina tikrintis sveikatą. Paroda taip pat siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šią ligą. Juk prostatos vėžiu Lietuvoje kasmet suserga apie 2,7 tūkst. vyrų. Mirtingumo rodikliai nuo prostatos vėžio nemažėja – netenkame 500 vyrų kiekvienais metais. Dalis modernių terapijos metodų Lietuvoje finansuojamos su tam tikru vėlavimu – jos mus pasiekia po 5-7 metų, tačiau pacientai gydymo prašo šiandien, ne rytoj. Kuo daugiau vyrų medicininė ir psichologinė pagalba bus suteikta laiku, tuo sveikesne ir laimingesne visuomenė tapsime“, – mintimis dalinosi Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys.

Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Jievaltas sveikina tokią iniciatyvą ir kviečia drąsiau prabilti apie šią ligą, kuri yra trečia pagal dažnumą vyrų mirties priežastis.

„Pripažinti, kad sergi onkologine liga ir apie ją garsiai kalbėti, nėra lengva. Vyrai nenori tapti ar jaustis silpni dėl sveikatos sutrikimų, o onkologinė liga daugeliui atrodo kaip silpnumo požymis. Šia jautria tema kalbėti svarbu, o paroda „Tėvas“ – puikus būdas atkreipti visuomenės dėmesį ir padrąsinti vyrus pasitikrinti sveikatą, padėti suvokti, kad onkologinė liga nebūtinai reiškia jo, kaip vyro, silpnumą“, – teigė profesorius.

Vis dažniau akcentuojama, kad naujų gydymo technologijų pažanga keičia požiūrį į vėžinius susirgimus. Vėžio diagnozė tapo ne mirties nuosprendžiu, o lėtinė liga, kuria sergant galima gyventi pilnavertį gyvenimą dar daugelį metų. Susirinkę svečiai paminėjo ir moterų svarbą susiduriant su šia liga, dėkojo joms už rūpestį vyrų sveikata, padrąsinimą, suteiktą paguodą.

Vyrai nenori tapti ar jaustis silpni dėl sveikatos sutrikimų, o onkologinė liga daugeliui atrodo kaip silpnumo požymis.

„Kasmet Lietuvoje diagnozuojama apie 3 tūkstančiai naujų prostatos vėžio atvejų. Tačiau dėl pažangaus gydymo ši liga ne visada tampa mirties nuosprendžiu. Labai svarbu vyrų ir jų artimųjų dėmesingumas sveikatai ir jos profilaktikai. Vidutinis sergančiųjų amžius – 60-65 metai, nors įdiegus ir pradėjus naudoti diagnostikos programą vėžys neretai nustatomas ankstyvesniame amžiuje. Tai nebūtinai reiškia, kad prostatos vėžiu suserga vis jaunesni vyrai, tiesiog programa galima patikrinti jaunesnius ir taip užfiksuojama nauji atvejai. Deja, ši liga tarp vyrų išlieka numeris vienas. Svarbu nedelsti ir laiku pasitikrinti sveikatą, o ankstyva diagnostika gali išgelbėti gyvybę“, – apie prostatos vėžio profilaktiką kalbėjo prof. M. Jievaltas.

Ankstyvos vėžio diagnostikos programa teigiamai vertinama tiek Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos, tiek Lietuvos urologų draugijos, nes tai leidžia imtis visų įmanomų priemonių prostatos vėžiui atrasti, pristabdyti ar jį įveikti.

Fotografijų paroda „Tėvas“ Kauno klinikų Kardiologijos klinikos hole (pirmame aukšte), Akušerijos ir ginekologijos klinikos hole (antrame aukšte) bei Centriniame korpuse bus eksponuojama iki liepos 2 dienos.


Šiame straipsnyje: prostatos vėžysfotografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių