Festivalis „Kaunas opener’18“ pristato renginių programą: kauniečių laukia staigmenos

  • Teksto dydis:

Antrus metus iš eilės rengiamas atviros kultūros festivalis „Kaunas opener“ paskelbė savo renginių programą. 

Šiemet festivalis pristato naujas temines ir architektūrines ekskursijas, pasivaikščiojimus Kauno mikrorajonuose su čia augusiais pasižymėjusiais kauniečiais, nemokamai duris pravers dar daugiau miesto muziejų ir galerijų, o kauniečių pamiltose ir dar neatrastose vietose Kauno menininkai ir kultūrinės įstaigos siūlys prisijungti prie kitų festivalio veiklų.

Festivalis kasmet pasižymi teminių ir architektūrinių ekskursijų įvairove. Šiemet renginio organizatoriai ir profesionalūs gidai kvies aplankyti svarbiausias su žydų istorija susijusias vietas ekskursijoje „Žydiškasis Kaunas“. Laiko mašina keliais šimtmečiais atgal kauniečius nukels ekskursija „Kauno „mažasis Vatikanas“ – trumpas apsilankymas seniausioje Kauno dalyje, kur nuo XVI amžiaus kūrėsi Katalikų Bažnyčios institucijos.

Bohemišką Kauno dvasią pajusti padės ekskursija „3 Laisvės alėjos legendos“, kurios metu bus aplankytos 3 Laisvės alėjoje ilgiausiai gyvuojančios maitinimo įstaigos, kurių istorijas papasakos daugybę metų čia praleidę ir dirbę herojai. Į penktojo dešimtmečio Kauną nukels teminė ekskursija „Sugiharos keliu“. Čijunė Sugihara – Japonijos diplomatas, Antrojo pasaulinio karo metais Kaune įsteigęs Japonijos konsulatą ir čia išdavinėjęs laikinojoje sostinėje gyvenusiems žydams „gyvybės vizas“ į Japoniją. Kauniečiai ir miesto svečiai turės išskirtinę galimybę išvysti „Sugiharos namų“ ekspoziciją ir aplankyti kitas su Japonijos imperijos vicekonsulu susijusias vietas.

Architektūrinių ekskursijų meniu šiemet taip pat kiek platesnis – ekskursijos vyks lietuviško funkcionalizmo pavyzdžiu vadinamuose „Pienocentro“ rūmuose, tarpukario modernizmo dvasia alsuojančiuose „Prekybos, pramonės ir amatų rūmuose“, Kauno viešojoje bibliotekoje. Pažinti Kauną iš visiškai kitos pusės pakvies ekskursijos nacionaliniame Kauno dramos teatre, Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinėje, ilgą ir įtemptą istoriją slepiančiame Sobore ir Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Ekskursijų sąrašas šiemet pasipildo mikrorajonų ekskursijomis. Čia kauniečiai bus kviečiami keliauti žymių Kaune augusių menininkų, visuomenės veikėjų praeities takais, tuo tarpu ekskursijoje dalyvaujantis gidas papildys svečio pasakojimus istorine lankomų vietų praeitimi. Penktadienį Kauno centras kvies į pasivaikščiojimą su Gyčiu Padegimu ir Erika Drungyte, šeštadienį kauniečių lauks Šančiai su Egidijumi Sipavičiumi. Ekskursijų sąrašas nuolat pildomas – registracija į jas vyksta portale.

Penktadienį ir šeštadienį nuo 11 iki 17 val. miestiečių lauks istorinė Prezidentūra. Jos sodelyje rugsėjo 14 d. 15:00 ir 16:00 val. vyks ekskursija „Didieji Pirmosios Lietuvos Respublikos pasiekimai“, o rugsėjo 15 ir 16 d. 12:00 ir 14:00 val. pačiame muziejuje vyks ekskursijos „100 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykių“ (būtina registracija).

Penktadienį ir šeštadienį nuo 10 iki 17 val. kauniečiams duris atvers medicinos ir farmacijos muziejus. Čia vedami aukščiausios kvalifikacijos farmacijos profesionalų, lankytojai turės galimybę nemokamai išvysti farmacijos skyriaus ekspoziciją ir dalyvauti organizuojamose ekskursijose (būtina registracija).

Kęstučio g. 62 esantis Nacionalinio Kauno dramos teatro kiemelis penktadienį paruošė itin spalvingą programą. Animacijos klasė kino centre „Romuva“, edukaciniai teatro ir scenos judesio užsiėmimai, Teatro fabriko dirbtuvės ir staigmena tarptautinio džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ mylėtojams – vakaras su festivalio komanda, kuri pasidalins buvusių festivalių istorijomis ir pakvies užmesti akį į renginio užkulisius.

Penktadienį 15 val. galerijoje „Balta“ unikaliųjų Kauno Kalėdų eglučių kūrėja Jolanta Šmidtienė rengia susitikimą su miestiečiais, kurio metu menininkė žada pirmą kartą praskleisti paslapties šydą, iš ko ir kaip gaminama bus 2019-ųjų Kalėdų eglutė.

Šeštadienį IX forto muziejus paruošė tris nemokamas edukacijas jaunimui ir suaugusiems – 12 val. „(Iš)gyventi tremtyje“ apie priverstinį Lietuvos prijungimą prie Sovietų sąjungos, masinius Lietuvos gyventojų trėmimus ir tremties kasdienybę. 14 val. „Žydų kultūra ir pasiekimai“, 16 val. „Pabėgimas iš IX forto“, kurio metu dalyviai susipažins su filmuose ir knygose įamžinta 64 kalinių – lavonų degintojų pabėgimo iš IX forto istorija. Į visas muziejaus ekskursijas būtina išankstinė registracija.

Taip pat šeštadienį Tado Ivanausko zoologijos muziejus mažus ir didelius pakvies nemokamai išvysti unikalią dalyvauti čia rengiamose ekskursijose (būtina išankstinė registracija). Tuo tarpu Kauno zoologijos sodas miestiečius šeštadienį pakvies nemokamai aplankyti gyvūnus, o 15 val. išsamiau patyrinėti visą sodą gido vedamos pažintinės ekskursijos metu.

Festivalio sekmadienį kauniečių lauks ypatinga popietė – nuo 18 iki 21 val. greta Caffeine (Vilniaus g. 3) vyks Lindy hop stiliaus šokio performansas „All that Swing“, į kurį galės įsitraukti kiekvienas senamiesčio praeivis.  „Kaunas opener’18“ vainikuos įspūdingas alternatyvios muzikos vakaras, kurio metu pasirodys dvi sparčiai populiarėjančios jaunos grupės – jautì + Sẽni. Koncertas vyks sekmadienį, 20 val., „PuntoJazz“ palėpėje.

Šiemet festivalis vyksta Kauno jaunimo dienų metu, kurios rugsėjo 14-15 dienomis kauniečius suburs į dar nematytą muzikos, filmų, akrobatikos, virtualios realybės ir netgi robotų fiestą Kauno Nepriklausomybės aikštėje (greta Soboro).

Į daugumą renginių ir ekskursijų privaloma registruotis. Pilną dalyvaujančių muziejų, galerijų, meno, muzikos ir šokio pasirodymų, vykdomų ekskursijų ir kitų renginių sąrašą bei informaciją, kaip į juos užsiregistruoti, rasite portale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
KIEK gi galima iš Lietuvių kalbos tyčiotis, prie ko čia kažkoks 'atsuktuvas'?.. ;D

Puikus

Puikus portretas
pristatymas ,puiki viešųjų ryšių akcija , tačiau meno tame visame- nulis!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių