Festivalio „ConTempo“ programa: nuo operos angare iki įtraukiančio šiuolaikinio cirko

  • Teksto dydis:

Scenos menų gerbėjai savo kalendoriuose gali žymėtis rugpjūčio 18-23 dienas – tarptautinio festivalio „ConTempo“ organizatoriai paruošė 6 dienų programą, kurioje – net 28 renginiai Kaune ir Kauno rajone. Šiemet scenos menų patirtys skirtos ne vien tiems, kas į renginius išsiruoš tikslingai – dalis spektaklių įsilies į kasdienį miesto gyvenimą ir nustebins netikėtose vietose.

Pasirengimas antrą kartą vyksiančiam, projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” inicijuotam festivaliui neapsiėjo be iššūkių – dėl vis dar besitęsiančio pandemijos, prieš tai skelbtas dvi programas organizatoriams teko sujungti į vieną, kai kuriuos renginius atšaukti. Nepaisant to, programa ne tik nesumažėjo, bet ir išsiplėtė.

„Šiais metais festivalis prilygsta didžiausiam nuotykiui, nepaisant visų galimų trukdžių paruošėme fantastišką programą, kurioje ne tik premjeros, nuostabi nemokama programa, bet ir tokie išskirtiniai projektai, kaip šiuolaikinė opera „Alfa“ ir festivalio žvaigždė Laura Murphy (Didžioji Britanija), kurie verti būti pristatyti geriausiuose tarptautiniuose festivaliuose.  Labai noriu atkreipti dėmesį į festivalio didžiuosius renginius, į kuriuos pirkdami bilietus tiesiogiai prisidėsite ir prie puikios nemokamos festivalio programos, kuri pasieks žiūrovus pačiose netikėčiausiose vietose,“ – sako festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

Šiuolaikinė opera keliasi į angarą, teatras – į stovėjimo aikštelę ir biurą

Vienas daugiausiai pasiruošimo pareikalavusių „ConTempo“ programos spektaklių – komiksų opera „Alfa“, pirmą kartą atvykstanti į Kauną. Garsiųjų šiuolaikinės operos prodiuserių „Operomanija“ darbas, jungiantis operos ir komiksų žanrus, žiūrovus pasitiksianti ne tradicinėje salėje, o 800 kvadratinių metų industriniame angare, verslo centre „Nordic“.

Urbanistinę scenografiją pasirinko ir Kauno nacionalinio dramos teatro bei teatro „Utopia“ spektaklio „Keturi“ komanda – Kamilės Gudmonaitės režisuotas pasirodymas vyks ant Žalgirio arenos stovėjimo aikštelės asfalto.

Karantino metu gimusį „Kosmos Theatre“ eksperimentinį spektaklį „#Procesas” festivalio metu bus galima išvysti trimis būdais: stebėti atliekamą gyvai „Kaunas 2022“ biuro vitrinoje, projekcijoje ant Mykolo Žilinsko galerijos sienos bei virtualiai, tiesioginės transliacijos metu internete.

Scenos menas susiliejęs su miestu

Keliaudamas po 8 Kauno rajono miestus ir miestelius, „ConTempo“ festivalį atidarys ispano Adriano Schvarzsteino ir lietuvės Jūratė Širvytės-Rukštelės duetas, su gatvės teatro spektakliu „Atvykėliai“. Kaskart kitoks spektaklis įsilies į skirtingų gyvenviečių apylinkes ir keliaus kartu su žiūrovais. „Atvykėliai“ rugpjūčio 18-22 d. aplankys Zapyškį, Girionis, Vilkiją, Kulautuvą, Kačerginę, Linksmakalnį, Neveronis, Sitkūnus Kauno rajone bei Šančius Kaune.

Akrobato Džiugo Kunsmano ir ir šokėjo Adriano Carlo Bibiano pasirodymai „Where do I connect?“ – tarsi mažyčiai meno įsiveržimai į kasdienybę, kurie pusvalandžiui kvies stabtelti praeivius „Akropolio“ prekybos centre, ant „Kauko“ laiptų, Vytauto Didžiojo karo muziejaus bei Kauno kultūros centro kiemuose.

Latvių šiuolaikinio cirko atlikėjas Aleksejus Smolovas savo spektaklio „Ol‘ that“ įrankį – Cyro ratą – „kalbins“ Kauno autobusų stoties laukimo salėje. Žiūrovams neteks bijoti pavėluoti į autobusą – pasirodymas truks vos 12 minučių.

Ryškios moterys scenoje

Drąsus, šmaikštus ir be kompromisų – taip savo spektaklį „Contra“ apibūdina viena pagrindinių festivalio žvaigždžių – iš Jungtinės Karalystės atvykstanti menininkė Laura Murphy. Kauno kultūros centre pasirodysianti kūrėja nepriskiria savęs jokiam konkrečiam scenos meno žanrui, o jos spektaklio žiūrovų laukia solo kabaretas su šiuolaikinio cirko ir stand-up pasirodymo elementais, kuris leis susimąstyti moters seksualumo ir šiandieninio požiūrio į moters kūną temomis.

Kauno miesto kamerinis teatras pristatys performanso menininkės Austėjos Vilkaitytės solo spektaklį „Atvanga I“. Jame kūrėja kvies sustoti ir susimąstyti, ieškos būdų, kaip patirti sustojimą, pauzę scenoje ir į ją įsiklausyti.

Festivalio premjeros

Viena iš festivalio žiūrovų laukiančių premjerų – viename Kauno kiemų rodomas nepriklausomų menininkų komandos „UV“ spektaklis „UV6”, kalbantis izoliacijos, sutrikusios komunikacijos, jauno žmogaus savasties ieškojimo temomis.

Pirmą kartą bus rodomas ir „Kosmos Theatre“ bei Kauno miesto kamerinio teatro vizualinis gyvos muzikos spektaklis „Kafka Insomnia“, kurio metu gyvos elektroakustinės muzikos, vaizdo projekcijų, šiuolaikinio objektų teatro bei garsinių manipuliacijų pagalba kūrėjai gilinsis į kerinčią legendinio čekų autoriaus kūrinių atmosferą.

Klounados spektaklio „Skrydis“ premjeros kūrėjos Justė Liaugaudė ir Indrė Mickevičiūtė-Petrauskienė kvies susitikti su savo emocijomis ir pasiruošti gerai juoko dozei Kauno kultūros centro terasoje.

Festivalis „ConTempo“ vyks rugpjūčio 18-23 d. Kaune ir Kauno rajone. Dalis festivalio renginių nemokami, į mokamus renginius bilietus platina „Tiketa“. Festivalį pristato „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022”, organizuoja VšĮ „Kultūros platforma“ ir Lietuvos šokio informacijos centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Festivalis CORONA- tempo, artimiausias.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių