Didėja Lietuvos indėlis jūrinėse misijose

Nors nedaug lietuvių susiję su jūra, Lietuvos indėlis jūrinėse misijose nuolat didėja.

Semiasi patirties jūrose

2020–2021 m. įvairiose tarptautinėse misijose numatyta dalyvauti iki 300 žmonių iš Lietuvos.

Realiai kasmet į misijas išvyksta apie 150 žmonių.

Jau ne pirmus metus Eu­ro­pos Są­jun­gos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje ope­ra­ci­jo­se „Atalan­ta“ dalyvauja iki 30 ka­rių.

Dar iki 20 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų kasmet dalyvauja Europos Sąjungos karinėje operacijoje „Sophia“, kuri vyksta Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje.

55 - tiek karių ir civilių iš Lietuvos kitais metais gali dalyvauti jūrinėse misijose.

Nauja jūrinė misija

Šiuo metu Seime yra tvirtinama 2020–2021 m. dalyvavimo misijose programa. 

Iš viso Lietuva numato dalyvauti 11-oje misijų. Iki šiol gausiausios pajėgos iki 60 karių ir civilių buvo Ukrainos karių mokymo misijoje.

Nuo 2020 m. planuojama po 10 vienetų didinti misijose Afganistane ir Malyje dalyvaujančių narių skaičių. Jų bus atitinkamai iki 60 ir iki 50.

Visiškai nauja bus dar viena jūrinė misija. Iki 5 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų dalyvaus Tarptautinėje jūrinio saugumo užtikrinimo operacijoje Hormūzo sąsiauryje.

Numatyta, kad iš viso jūrinėse misijose dalyvaus iki 55 karių ir civilių.

Bendras biudžetas įvairioms misijoms siekia nuo 3 iki 3,5 mln. eurų.

Jūrinės misijos pasiteisino

JAV vadovaujama laivų apsauga Hormūzo sąsiauryje tarp Persijos ir Irako įlankų pradėta vykdyti po to, kai Iranas pradėjo puldinėti praplaukiančius civilinius laivus. Požiūris į šią misiją buvo dvejopas. JAV iniciatyvą Hormūzo sąsiauryje vykdyti misiją parėmė Jungtinė Karalystė, tačiau jos atsisakė Vokietija. Lietuva žada pasinaudoti šia operacija ir siųsti iki 5 karių.

Tokios misijos yra svarbios, nes padeda įgyti jūrinių kelių apsaugos patirties.

Prieš piratavimą nukreiptos ES operacijos Adeno įlankoje vyksta nuo 2008 m. Jose kasmet dalyvauja po 15–20 Lietuvos karių. ES kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacija „Atalanta“ pasiteisino. Piratavimas Adeno įlankoje ir prie Somalio krantų yra smarkiai sumažėjęs.

Nuo 2016 m. vykdomose Viduržemio jūros regiono „Sophia“ operacijoje nuolat dalyvauja Lietuvos atstovai. Pradžioje jų buvo 5, o dabar jau iki 20. Jie operacijų zonoje patruliuoja su greitaeigiu kateriu. Į operacijų rajoną buvo išskraidintas ir sraigtasparnis. Misijos tikslas yra užkirsti kelius migracijai per Viduržemio jūrą iš Šiaurės Afrikos šalių, daugiausia Libijos.

Šios misijos veikla taip pat pasiteisino. Oficialiai pranešama, kad migracija misijos zonose iš esmės sumažėjo. Viduržemio jūros regiono „Sophia“ misijoje nuolat dalyvavo net 24 ES šalių atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paprasčiau reikia rašyti:

paprasčiau reikia rašyti: portretas
Populiarėja kruizai Baltijos jūroje, ir tiek.

Vilkas Larsenas

Vilkas Larsenas portretas
Man gerai nuskambejo tai, kad nedaug lietuviu susije su jura... Cha cha cha... Anksciau kas antras klaipedietis dirbo laivyne. Primetamas artojiskas poziuris... Zemes kirmeles, per jus Lietuva tapo ne jurine valstybe, o zemes plotas prie juros... Kada juos visus teis..?

Didina

Didina portretas
Mūsų sąskaita be musų leidimo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių