Visuotinis gyventojų surašymas – ir elektroniniu būdu

Vyriausybė nutarė, kad Lietuvoje 2011 metais, vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatomis, vyks visuotinis gyventojų ir būstų surašymas. 2011 metais surašymai bus atliekami visose Europos Sąjungos šalyse.

Gyventojų surašymas vyks 2011 metų kovo–gegužės mėnesiais. Per surašymą bus surinkti statistiniai duomenys apie gyventojus, šeimas ir namų ūkius, būstus.

Pirmą kartą bus suteikta galimybė kiekvienam gyventojui pačiam užpildyti elektroninį surašymo lapą ir pateikti duomenis internetu. Tai leis gerokai padidinti visų gyventojų, ypač tų, kuriuos surašyti problemiškiausia, pvz., jaunų, dažnai keičiančių gyvenamąją vietą, žmonių aprėptį, pagerinti surašymo kokybę. Elektroninis surašymas sudarys sąlygas greičiau gauti rezultatus, sumažinti duomenų įvedimo ir kontrolės laiko sąnaudas.

Surašymas bus atliekamas apklausiant gyventojus, naudojant Lietuvos Respublikos gyventojų, Nekilnojamojo turto, Adresų registrų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenų bazes ir kitus administracinius duomenis.

Pasitelkiant darbuotojus surašymui atlikti, prioritetas bus teikiamas teritorinėse darbo biržose įregistruotiems asmenims.

Rengdamas surašymą Statistikos departamentas ypatingą dėmesį skirs konfidencialumui užtikrinti visais surašymo etapais.

Siekiant patikslinti surašymo organizavimo, metodikos, technologinius statistinių duomenų apdorojimo ir statistinės informacijos rengimo bei sklaidos optimalius sprendimus ir lėšų poreikį surašymui, 2010 m. pavasarį numatoma atlikti bandomąjį surašymą Vilniaus miesto savivaldybės, Vilniaus rajono savivaldybės ir Trakų rajono savivaldybės teritorijose.

Paskutinį kartą Lietuvoje surašymas buvo atliktas 2001 metais.

Išsami, tiksli ir palyginama su kitomis šalimis statistinė informacija gali būti surinkta tik per visuotinį surašymą. Jo rezultatai leidžia nustatyti gyventojų skaičių, jų demografines, socialines, ekonomines ir etnokultūrines charakteristikas, gyvenimo sąlygas, būsto kokybę, teritorinį pasiskirstymą pagal savivaldybes, miestus, kaimus, seniūnijas, miesto dalis ar kitas mažas teritorijas. Surašymas svarbus norint nustatyti tikslų nuolatinių gyventojų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių