Mūsų senelių ir prosenelių karštomis vasarosdienomis gaminti patiekalai buvo gaivūs ir lengvai paruošiami ir virškinami. Etnologė Gražina Kadžytė dar ir dabar karštą vasaros dieną pasitenkina mutiniu, o vakare - lengvu varškės patiekalu. Gražina nenurodė, kiek ir kokiu produktų reikia šiems neįmantriems patiekalams - kiekviena šeimininkė juos ir taip sugebės paruošti.
Mutiniui arba kaplūnui paruošti tereikės atvėsinto virinto vandens, pasaldinto medumi (galima ir cukrumi), trintomis šviežiomis uogomis, gabaliukais juodos džiovintos duonos.
Vakarienei itin tiks lengvas varškės patiekalas su bulvėmis. Etnologė pataria atskiesti varškę pienu iki skystos tyrelės konsistencijos, pagardinti druska, pipirais, mėgiamomis prieskoninėmis žolelėmis. Taip paruošta varškės tyrelė tiks prie karštų šviežių bulvių, paskanintų spirgučiais.
Kulinarijos paveldo fondo vadovė Birutė Imbrasienė siūlo tikrai labai paprastus būdus, kaip skainiai paruošti šviežias bulves. Svarbu nusipirkti mažų šviežių bulvyčių, stropiai nuplauti, virti mažame vandenyje su druska. Tuomet nukošti (jei reikia), užpilti riebiu pienu ar liesa grietinėle, įdėti pagal skonį sviesto, įberti krapų ir kitų mėgiamų žolelių, padėti į vidutiniškai įkaitusią, bet išjungtą orkaitę. Po pusvalandžio patiekalas bus gatavas.
Dar vienas paprastas receptas: išvirti mažame vandenyje (kad vos apsemtų bulves) bulvytes, paskananti sviestu ar grietinėle, spirgučiais su svogūnais, druska, prieskoninėmis žolelėmis, išmaišyti viską šaukštu, pabarstyti gausiai krapais. Verdant bulvytes, jas galima sluoksniuoti su mažomis išvalytomis žuvytėmis.
Kiekvienai šeimininkei paliekama teisė improvizuoti ir tobulinti receptus pagal savo skonį.
Naujausi komentarai