Gira su kmynais Pereiti į pagrindinį turinį

Gira su kmynais


Žiemos receptas

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas A.Vincentas Sakas yra surinkęs apie 100 originaliausių giros paruošimo receptų (kai kurių amžius siekia net 400 metų). Ekspertas pabrėžia, kad tikra gira yra ir privalo būti rūgštoko skonio, neturinčio nieko bendra su masiškai gaminamu saldžiu bizalu, vadinamu "gira". "Mūsų proseneliai gira malšindavo troškulį, praplaudavo žaizdas, vartojo kitiems gydymo tikslams ir net prieš mūšį gerdavo – kad vyrai stipresni ir žvalesni būtų", – teigė A.V.Sakas.

8 l vandens,

1 kg juodos ruginės duonos,

200 g cukraus,

50 g razinų,

25 g mielių,

20 g mėtų.

Supjaustytą riekutėmis duoną išdžiovinti orkaitėje, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 3–4 val. Antpilą perkošti, sudėti mieles, cukrų, mėtas, palikti rūgti 10–12 val. Tuomet perkošti, supilstyti į butelius, įdedant į kiekvieną maždaug po 4 razinas. Butelius sandariai uždaryti ir pastatyti šaltoje patalpoje. Po 2–3 dienų girą galima gerti.

Tai dietinis gėrimas, reguliuojantis virškinimą ir padedantis apsisaugoti nuo peršalimo ligų.

20 l vandens,

2 kg ruginės duonos džiūvėsių,

50 g mielių,

4 stiklinės cukraus,

50–60 g maltų kmynų sėklų.

Ruošiama kaip ir juodos duonos gira, tik vietoj razinų ir mėtų dedama sumaltų (pavyzdžiui, kavamale) kmynų sėklų. Perkoštą gėrimą taip pat laikyti šaltai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų