Beždžionės asmenukė išprovokavo ginčą dėl autorinių teisių

  • Teksto dydis:

Tarptautinė organizacija „Vikimedijos fondas“ ketvirtadienį pareiškė, kad nepašalins iš savo tinklalapio beždžionės asmenukės, nors britų fotografas, kurio fotoaparatu buvo padaryta ta nuotrauka, tvirtina, kad buvo pažeistos jo autoriaus teisės.

Davidas Slateris (Deividas Sleiteris) teigia, kad jis yra nuotraukos su dantis iššiepusia juodąja makaka (Macaca nigra) savininkas.

Ši nuotrauka plačiai paplito, kai 2011 metais britas ją įkėlė į internetą, todėl dabar jis grasina paduoti į teismą „Vikimediją“ dėl negauto užmokesčio, kuris, D.Slaterio teigimu, siekia 30 tūkst. JAV dolerių.

Tačiau pelno nesiekiantis fondas, kuris, be kitų interneto šaltinių, prižiūri „Vikipediją“, atsisako pašalinti nuotrauką iš savo nemokamų nuotraukų banko.

„Pagal JAV įstatymus autoriaus teisės negali priklausyti ne žmogui“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Vikimedijos“ atstovė spaudai Katherine Maher (Ketrin Meiher).

„Jos nepriklauso beždžionei, tačiau nepriklauso ir fotografui“,  pridūrė ji.

D.Slateriui kartu su grupe olandų mokslininkų lankantis mažoje Indonezijos salų grupėje, smalsūs primatai ėmė raustis po jo daiktus. Tuomet, pasak brito, vienas jų pačiupo fotoaparatą ir ėmė spaudyti jo užraktą, padarydamas puikią savo asmenukę.

D.Slateris tvirtina, kad „Vikimedijos“ argumentai yra grynai techniniai, o autoriaus teisės, pasak jo, „apima gerokai daugiau, nei tik tai, kas paspaudė fotoaparato mygtuką“.

„Man priklauso tą nuotrauka, tačiau todėl, kad beždžionė paspaudė mygtuką ir padarė nuotrauką, jie tvirtina, jog beždžionei priklauso autoriaus teisės“, – piktinosi fotografas.

Ginčas į dienos šviesą iškilo trečiadienį, kai „Vikimedija“ paskelbė savo ataskaitą, iš kurios matyti, kad fondas per dvejus pastaruosius metus nepatenkino nė vieno iš 304 prašymų pašalinti ar pakeisti savo interneto platformų turinį.


Šiame straipsnyje: bezdžionėasmenukėGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių