- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Žymaus šefo patarimai Kalėdoms: lietuviškų kūčiukų ir itališkų biskočių receptai
-
Virtuvės šefas G. L. Demarco
-
Žymaus šefo patarimai Kalėdoms: lietuviškų kūčiukų ir itališkų biskočių receptai
-
Žymaus šefo patarimai Kalėdoms: lietuviškų kūčiukų ir itališkų biskočių receptai
-
Žymaus šefo patarimai Kalėdoms: lietuviškų kūčiukų ir itališkų biskočių receptai
-
Žymaus šefo patarimai Kalėdoms: lietuviškų kūčiukų ir itališkų biskočių receptai
-
Žymaus šefo patarimai Kalėdoms: lietuviškų kūčiukų ir itališkų biskočių receptai
Nenumaldomai artėjančios Kalėdos reiškia tik viena: šventinių kepinių maratonas oficialiai prasidėjo. Šis laikotarpis visame pasaulyje neįsivaizduojamas be populiariausių Kalėdinių kepinių – sausainių. Žymus kulinarijos šefas Gian Luca Demarco atskleidė, kuo lietuviškosios kepinių tradicijos panašios į itališkąsias ir dalijosi gardžiomis kepinių paslaptimis bei receptais.
Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad Italijos ir Lietuvos kepinių tradicijos labai skirtingos, G. L. Demarco tikino, kad yra ir keletas panašumų.
„Tiek lietuviškieji kūčiukai, tiek per Kalėdas italų mėgstami biskočiai pasižymi savo sausumu, trapumu ir yra skirti mirkyti. Tik kūčiukus mes mirkome aguonų piene, o biskočius – į karštą, karčią espreso kavą; Toskanoje – net ir į saldų vyną. Daugybę metų tiek kūčiukai, tiek biskočiai kepami taip, kad būtų sausi, trapūs ir ilgą laiką galiotų tam, kad juos būtų galima dovanoti ir džiaugtis visu šventiniu laikotarpiu“, – sakė G. L. Demarco.
Virtuvės šefas G. L. Demarco/Pranešimo autorių nuotr.
Pagrindinis lietuviškų ir itališkų kepinių skirtumas – tešlos turtingumas. Kepinių gamyboje italai naudoja riebią ir kiaušiniais gausią tešlą, o Lietuvoje populiaresnė paprasta – vandens ir miltų tešla.
„Itališkosios virtuvės kepiniai – turtingi ir saldūs. Per Kalėdas populiariausias italų tiesiog dievinamas „Panettone“ pyragas, pagardintas saldžiais cukatais, kiaušiniais ir sviestu. Taip pat ir biskočių kepime naudojama kiaušiniais gausi tešla, kuri užmaišoma su grietinėle ar sviestu. O Lietuvoje Kalėdoms kepama duona ar kūčiukai – apeiginiai kepiniai, kuriuose dominuoja tik miltai ir vanduo“, – skirtumus vardijo ekspertas.
Eksperimentuokite – tikrų itališkų biskočių receptas
Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nė vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Tačiau G. L. Demarco kvietė šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais metais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.
Pranešimo autorių nuotr.
Biskočiams reikės:
180 g cukraus
1 kiaušinio
265 g miltų
110 g migdolų
pusės apelsino žievelės
pusės apelsino sulčių
žiupsnelio druskos
30 g kambario temperatūros sviesto
1 kiaušinio trynio (aptepimui)
Gaminimas. Į dubenį sudėkite cukrų, kiaušinį ir žiupsnį druskos. Viską gerai išmaišykite. Į masę berkite miltus, minkštą sviestą, apelsinų sultis ir viską gerai išmaišykite rankomis. Kai masė pakankamai sulips, dėkite migdolus, apelsino žievelę. Minkykite, kol viskas tolygiai pasiskirstys.
Tuomet tešlą padalykite į dvi lygias dalis ir iš kiekvienos suformuokite pailgą ritinį. Dėkite tešlas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite viršų kiaušinio tryniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Galiausiai, ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tada peiliu kepalą įpjaukite šiek tiek įstrižai, suformuodami maždaug 1,2 cm storio gabaliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 160° įkaitintoje statinėje orkaitėje dar 15 minučių. Iškepus leiskite pravėsti.
Tobulų biskočių paslaptys
Pjovimas. Pjaudami biskočius visada naudokite dantytą peilį (geriausia naudoti duonos peilį), kad supjaustytumėte gražius ir lygius griežinėlius, o pjaunant šie nesutrupėtų.
Kantrybė. Po pirmojo kepimo leiskite biskočiams atvėsti apie 10 minučių, bet nepalikite vėsti per ilgai. Jei paliksite sausainius per ilgai, tešla taps per kieta ir ją bus sunku pjaustyti. Jei pjaustysite karštus, sausainiai sutrupės.
Pagardai. Pagrindinis gerų itališkų biskočių elementas yra migdolai. Pagal senąsias tradicijas įprasta naudoti neluptus migdolus, nes jie sausainiams suteikia ypatingo skonio. Tačiau galite eksperimentuoti ir naudoti kitus riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius.
Tikrieji kūčiukai – vienintelis receptas, kurio jums prireiks
Kadaise kūčiukai buvo labai paprasti, kadangi tai buvo pasninko maistas, kurio metu gyvulinės kilmės produktų vartoti nebuvo galima. Tik vėliau kūčiukų tešlą imta gardinti tokiais ingredientais kaip sviestas ar pienas. Per šias Kalėdas išbandykite prieš šimtmetį išpopuliarėjusį kūčiukų receptą, kuris atitiks senąsias tradicijas, o skonis patiks net ir veganams.
Pranešimo autorių nuotr.
Kūčiukams reikės:
1 kg kvietinių miltų
480 ml vandens
1/2 a. š. sausų mielių
120 g cukraus
2 a. š. vanilinio cukraus
3 v. š. aguonų
1/2 a. š. druskos
70 g aliejaus
Gaminimas. Į dubenį supilkite kambario temperatūros vandenį ir likusius produktus tokia tvarka: mielės, cukrus, vanilinis cukrus, miltai, aguonos, druska. Viską sumaišykite iki vientisos masės.
Tada supilkite aliejų ir išminkykite tešlą, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikite pastovėti 1 val., uždengę dubenį rankšluostėliu.
Išimkite tešlą iš dubens ir padėkite ant miltais pabarstyto stalo. Atpjaukite piršto storio tešlos juostelę ir kočiokite rankomis, kol suformuosite ploną virvelę. Supjaustykite ją norimo dydžio gabaliukais ir dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Gabaliukus dėkite 1 cm atstumu vieną nuo kito ir kepkite iki 230° C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol šie gelsvai paruduos.
Tobulų kūčiukų paslaptys:
Miltai. Kūčiukų tešlai užmaišyti įprasta rinktis kvietinius miltus, tačiau atkreipkite dėmesį į baltymingumą – kūčiukams labiausiai tiks aukščiausios rūšies kvietiniai miltai arba šviesūs speltų kviečių miltai. Norintiems išsikepti maistingesnius kūčiukus, galima pasirinkti viso grūdo dalių speltų arba kvietinius miltus, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų.
Mielės. Tradiciškai kūčiukai kepami su šviežiomis mielėmis, tačiau puikiai tiks ir sausos. Tuomet atkreipkite dėmesį į mielių proporcijas – sausų mielių reikia maždaug perpus mažiau nei šviežių. Mielių kiekis priklauso ir nuo tešlos – kuo tešloje daugiau cukraus, kiaušinių ir riebalų, tuo daugiau mielių reikės, kad ši iškiltų.
Temperatūra. Tešlai naudojamas vanduo turi būti maloniai šiltas, apie 37–40°C temperatūros, bet ne per karštas, kad mielės jame nežūtų. Taip pat svarbu ir tešlos kildinimo temperatūra – tešla greičiau rūgs kambaryje, kurio temperatūra bus ne mažesnė negu 25°C, tad tešlą kildinkite šilčiausioje namų vietoje.
Priedai. Į kūčiukus galima dėti sausas aguonas, tačiau galite jas nuplikyti verdančiu vandeniu, kelias minutes palaikyti, o tuomet nukošti ir apdžiovinti –taip kūčiukuose labiau jausis aguonų skonis. Taip pat kūčiukus galite gardinti linų sėmenimis, kanapių sėklomis ar riešutais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kuo daugiau žalios spalvos: špinatų tortilijos (receptas)
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums ...
-
Patiekalas, kuris privers nusikelti į Italiją: Gian Luca pasidalijo receptu savaitgalio pietums2
Smidrai daugeliui lietuvių vis dar atrodo neatrasta daržovė, tad šio sekmadienio TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco su ja pakvies susipažinti iš arčiau. Žinomas virtuvės šefas kartu su smidrus auginančia...
-
Grilio sezonas: kurkite savo skanias istorijas1
Gyvenimas persikėlė į lauką – grilio sezonas įsibėgėja. Pikantiškas dūmo kvapas vilioja ne tik patyrusius grilintojus, bet ir naujokus. Nebijokite eksperimentuoti – kepkite ant grilio kuo dažniau! Tai smagus maisto gaminimo ir bendr...
-
Veganiškas desertas: avinžirnių pyragas su džiovintais vaisiais
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ Jums į savo racion...
-
Konditerei paklūsta įnoringiausi kepiniai (receptai)
Instagramo paskyros „Maistoteka“ įkūrėja Giedrė Pečenkienė, kaip pati sako, – konditerė savamokslė, nors mokymų ir kursų diplomų prikauptas pilnas stalčius. Gaminti saldumynus pradėjusi po pirmo sūnaus gimimo, ji klimpo vis gili...
-
Pusryčių mados sparčiai keičiasi: kas turėtų būti lėkštėje?4
Nors rytais visi skubame, skirti laiko skaniems ir maistingiems pusryčiams tikrai verta. Tai patvirtina ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri stengiasi, kad pusryčių lėkštėje netrūktų ne tik maisti...
-
Nori – gali atrasti: gaivūs šaltibarščiai su sojų pienu3
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums ...
-
Nori – gali atrasti: baklažanų ir paprikos troškinys
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums ...
-
A. Pulmickienė: mažiau švaistymo, daugiau skonių
„Pastebėjau, kad naujų patiekalų idėjų man lengviausiai kyla žvelgiant į šaldytuve užsilikusius produktus“, – juokiasi Aušra Pulmickienė. Ilgus metus vengusi virtuvės, galiausiai ji pamėgo gaminti maistą ir netgi ėm...
-
Ukrainietiški patiekalai įtinka ir lietuvių skoniui (receptai)
Vaikystėje ruošti maistą mokęsis iš mamos, Hendrikas Grincevičius gamina jau daugiau nei penkiolika metų. Išbandęs įvairiausių šalių virtuves, pastaraisiais metais šefas gilinasi į ukrainietiškų patiekalų s...