- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)
Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos Olgos Stakucevič idėjos? „Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai patiektas“, – primena Olga ir siūlo mūsų skaitytojams išmėginti šiuos receptus.
Keptos duonos, lašinukų ir putpelių kiaušinių salotos
2–3 riekės juodos ar ruginės duonos,
150–200 g lašinukų,
1 skardinė konservuotų baltų karališkųjų pupelių,
200 g kepto varškės sūrio,
8 virti putpelių kiaušiniai,
1 poras,
1 svogūnas,
1 morka,
aliejaus kepti.
Padažui:
2 šaukštai garstyčių,
2 šaukštai pomidorų pastos,
2 šaukštai majonezo.
O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.
Svogūną susmulkinkite kubeliais, morką supjaustykite griežinėliais ir apkepkite, kol daržovės suminkštės. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir apkepkite nedideliame aliejaus kiekyje vos kelias minutes, kad šiek tiek parausvėtų, bet liktų minkšta. Tada sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Porą supjaustykite griežinėliais, sūrį – nedideliais kubeliais. Putpelių kiaušinius nulupkite ir perpjaukite per pusę, nuo pupelių nupilkite skystį. Lašinukus supjaustykite plonomis juostelėmis ir paskrudinkite, kad taptų traškūs. Visus salotų ingredientus sudėkite į vieną indą, įdėkite majonezo, garstyčių, pomidorų pastos ir sumaišykite.
Maltos mėsos vyniotinis su sūrio ir daržovių įdaru
O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.
400 g maltos mėsos faršo (kiaulienos / jautienos),
1 kiaušinis,
2–3 šaukštai kvietinių miltų,
maltų juodųjų pipirų / česnako granulių / druskos pagal skonį.
Įdarui:
4 griežinėliai gerai besilydančio sūrio,
100 g šviežių arba šaldytų žirnelių,
1 saldžioji raudonoji paprika.
Pabarstyti – sezamo sėklų.
Paruoškite mėsos faršą: sumaišykite faršą su kiaušiniu, miltais ir prieskoniais. Ant kepimo popieriaus lapo suformuokite iš paruošto faršo stačiakampį. Ant mėsos masės viršaus dėkite sūrio, tada per vidurį berkite žirnelius, dėkite juostelėmis pjaustytą papriką. Formuokite vyniotinį. Gerai sulipdykite visus galus, kad kepant neištekėtų sūris. Vyniotinio viršų patepkite vandeniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Paimdami už kepimo popieriaus kraštų vyniotinį atsargiai perkelkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 45 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Prieš pjaustydami atvėsinkite.
Aguoninis keksas su citrininiu glajumi
O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.
175 g sviesto,
175 g cukraus,
1 šaukštelis vanilinio cukraus,
3 kiaušiniai,
75 g migdolų,
175 g miltų,
10 g kepimo miltelių,
1 citrinos žievelės,
25 g aguonų,
2 šaukštai vandens.
Glajui:
1 stiklinė miltelinio cukraus,
2 šaukštai citrinų sulčių.
Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Plakdami įmušite po vieną kiaušinį ir suplakite iki vientisos masės. Mentele įmaišykite elektriniu trintuvu sumaltus migdolus, miltus ir kepimo miltelius. Suberkite sutarkuotą citrinos žievelę, aguonas ir supilkite vandenį. Viską labai atsargiai permaišykite mentele. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Supilkite tešlą ir tolygiai paskleiskite. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių. Patikrinkite, ar iškepė, įsmeigę medinį smeigtuką – jis turi neaplipti tešla. Atvėsinkite formoje. Paruoškite glajų: miltelinį cukrų išmaišykite su citrinų sultimis iki vientisos masės. Atvėsusį kepinį išimkite iš formos ir padenkite glajumi. Leiskite glajui sustingti ir patiekite.
Velykų krafinas
O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.
(2 nedideliems krafinams)
350 g kvietinių miltų,
80 ml pieno,
80 g cukraus,
0,5 šaukštelio druskos,
1 kiaušinis + 2 tryniai,
6 g sausų mielių,
40 g tirpinto sviesto (į tešlą),
30 ml apelsinų sulčių,
1 apelsino žievelė,
100 g minkšto sviesto (įdarui),
100 g džiovintų spanguolių,
50 g migdolo drožlių.
Į vos šiltą pieną berkite šaukštelį cukraus ir 6 g sausų mielių. Kai mielės pradės aktyvuotis, ant pieno paviršiaus atsiras kepurėlė. Kiaušinį ir du trynius plakite su likusiu cukrumi, kol masė pabals. Persijokite miltus ir dėkite į juos ištirpintas piene mieles, kiaušinių masę, supilkite apelsino sultis, suberkite 0,5 apelsino nutarkuotą žievelę ir druską. Atsargiai viską sumaišykite iki vientisos masės. Pilkite į tešlą ištirpintą sviestą (40 g) ir minkykite tešlą, kol taps elastinga, minkšta ir nelimpanti. Tada uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir palikite kilti šiltoje vietoje apie valandą. Pakilusią tešlą padalykite į dvi lygias dalis (iš kiekvienos dalies gausite po vieną krafiną). Paimkite vieną tešlos dalį ir kočiokite į ploną (beveik peršviečiamą) stačiakampį. Iškočiotą tešlą gausiai aptepkite minkštu sviestu (iš vienos pusės), tada tolygiau per visą lakštą paskirstykite migdolo drožles, apelsino žievelę ir džiovintas spanguoles. Tešlą su įdaru atsargiai suvyniokite į ilgą, bet ploną ritinį. Aštriu dantytu peiliu (geriausiai naudoti duonos peilį) perpjaukite ritinį išilgai, palikdami sujungtą vieną galą. Tada iš vienos juostos tešlos sukite sraigę, o antrą juostą sukite ant viršaus irgi į sraigę, bet į kitą pusę. Turi išeiti tešlos bokštas / piramidė. Susuktą krafiną dėkite į siaurą ir aukštą apskritą kepimo formą, skirtą Velykų boboms kepti. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite dar 45 minutes kilti. Prieš dėdami kepinį į orkaitę, uždenkite kepimo formos viršų folija. Tai būtina, kad nesudegtų krafino viršus. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 160 °C ir kepkite dar apie 35–40 minučių. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...
-
Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums (receptai)
Apkepai su grybais, daržovėmis ir mėsa – ne tik gardus, bet ir įspūdingai atrodantis patiekalas. Tai ir puiki galimybė pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Geltona šių grybų spalva žymi ypatingą jų maistinę vertę – tai aug...
-
Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas (receptas)3
Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad, nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam laikui nepavaldžiam patiekalui gaminti, gardinimo vir&...
-
J. Lazauskienė: kai tapau žaliavalge, gerokai sumažėjo maisto porcijos (receptai)10
Net ir atsisakius mėsos ar visų gyvūninės kilmė produktų, maitintis galima skaniai ir sveikai – įsitikinusi Jolanta Lazauskienė. Ji pati – žaliavalgė, jos vyras – veganas. Sukaupusi daug žinių apie kitokią mitybą, moteris jomis ...
-
Ketinate šaldyti uogas? Atminkite kelias taisykles2
Vasarą besimėgaujant šviežiomis uogomis, verta jų atsargomis pasirūpinti ir žiemai. Puikus būdas – jas užšaldyti, mat taip uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų ir antioksidantų. Tačiau kaip užšaldyti uogas, kad...