- LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Marinuojant mėsą mažiau yra daugiau: nesudėkite į marinatą visko, ką randate savo prieskonių stalčiuje, puikiai apsieiti galite ir be grietinės, kečupo ar majonezo, pataria kulinarė Beata Nicholson ir ragina mėsą bei žuvį marinuoti paprastais ir gardžiais prieskoniais.
Jos teigimu, mėsa marinate turėtų pabūti bent valandą ar kelias, o geriausia – pernakt.
Mėsai ir žuviai marinuoti kulinarė siūlo tris receptus.
„Kiaulienai marinuoti tinka sausas būdas, kai sumaišomi įvairūs prieskoniai, kuriais ištepama mėsa“, - pasakoja B. Nicholson.
Pirmajam marinatui prireiks kumino, maltos kalendros, saldžiosios paprikos miltelių ir česnako – džiovinto arba šviežio. Sumaišykite visus šiuos prieskonius su druska ir pipirais.
Mėsą supjaustykite šašlykų ar kepsnių dydžio gabaliukais ir užpilkite prieskonių mišiniu. Šis mišinys, kulinarės teigimu, puikiai tiktų ir vištienai, ypač – šlaunelių mėsai.
Antras marinatas – paukštienai. „Jis išsiskiria tuo, kad marinuoti nereikia laikyti per naktį – pakanka poros valandų, nes marinuojama garstyčiomis, kuriose yra acto – jos puikiai minkština mėsą. Taip pat ją minkština ir citrinos sultys“, – pabrėžia B. Nicholson.
Marinatui prireiks kupino šaukštelio medaus, pusės citrinos sulčių, šaukštelio prancūziškų Dižono ar pilno grūdo garstyčių, pusantro šaukšto alyvuogių aliejaus bei smulkintų rozmarino lapelių, druskos ir pipirų. Paukštienos gabalėlius apvoliokite marinate, kuriame mėsą pakaks palaikyti valandą ar kelias. Jei norite, galite palikti ir pernakt.
Tačiau B. Nicholson atkreipia dėmesį, kad dėl marinate esančio medaus mėsa ant grilio tamsės greičiau, tad geriau kepti ant mažesnės kaitros anglių.
Trečiasis marinatas – pats greičiausias ir labiausiai tinkamas žuviai. Jam prireiks raudonėlio – džiovinto ar šviežio, citrinos ir alyvuogių aliejaus bei mažos skiltelės česnako, susmulkintos iki košelės. Šiuo mišiniu marinuokite lašišos didkepsnius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...