V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti

Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali atrasti kiekvienas.

Galėtų gyventi virtuvėje

"Esu Viktorija, skaičiuoju 27-uosius gyvenimo metus, – pakalbinta prisistato V.Klopova. – Svarbiausios mano pareigos – žmonos ir mamos, nes kol kas gyvenimas sukasi apie du mano vyrukus. Esu baigusi ekonomiką ir kokybės vadybos magistrą. Mano kasdienis darbas nesusijęs su kūryba, todėl tenka save realizuoti kitose veiklose, o kurti visada labai mėgau. Nuo mokyklos laikų man rūpėjo išbandyti viską – nuo mezgimo iki dekupažo, nuo albumų dekoravimo iki kambario sienų perdažymo."

Dabar didžiausias Viktorijos pomėgis – gaminti maistą, ši aistra vis stiprėja. Dar ji domisi aromaterapija, per karantiną laiką leidžiant namie net kilo minčių ateityje sujungti šias dvi sritis. "Nėra to blogo, kas neišeitų į gera", – juokiasi nepailstanti moteris.

Ji neslepia – jeigu kas leistų, tai ir gyventų virtuvėje. Tačiau jau dabar ten praleidžia gana daug laiko, kartais vyras net pabamba, kad varys ją lauk iš virtuvės.

"Tas mano maisto gaminimas tarsi skilęs į dvi dalis: kasdienė mityba ir tinklaraštis, – sako V.Klopova. – Maistą gaminti, fotografuoti ir receptus kelti į tinklaraštį atima nemažai laiko. Jeigu nori sukurti kokybišką turinį, kažką dėl to turi aukoti."

Viktorija pasakoja, kad, jai pradėjus gaminti desertus, draugai, pažįstami ėmė prašyti vieno ar kito recepto. Tai paskatino sukurti "Instagram" paskyrą. Kadangi man maistą gaminti visų pirma yra mėgavimasis procesu bei rezultatu, taip ir pavadinau: "Gaminame ir mėgaujamės".

Anot V.Klopovos, tai yra tarsi virtualioji receptų knyga su patarimais. Neseniai joje atsirado dvi rubrikos: trumpi vaizdo įrašai su patarimais ir vaizdo įrašų serija #neapiemaista, kur moteris dalijasi savo patirtimi virtuvėje.

Be saldumynų – nė žingsnio

Viktorija juokauja, kad duris į virtuvę jai atvėrė šokoladiniai keksiukai. Juos gamindavo mama, bet pamažu leido į šį procesą įsitraukti dukrai, o galiausiai ir visiškai jai perdavė.

"Man saldumynai, desertai yra ta kulinarijos dalis, kuri kasdienai suteikia cinkelio, rytinį puodelį kavos paverčia ne šiaip nuobodžiu puodeliu kavos, o puikiu duetu su šokoladiniu saldainiu, – sako moteris. – Mano kūno formos išduoda, kad saldžiai pavalgyti tikrai mėgstu ir skanaus torto gabaliuko neatsisakau. Kai kurie receptai gimsta ekspromtu, kai kurie – iš mamos receptų knygos, kai kurie atsiranda sujungus du ar tris receptus. Stengiuosi kurti visiems pažįstamų ir suprantamų skonių derinius."

Siūlau tai, kas man pačiai skanu. Labai stengiuosi, kad būtų įvairių receptų – nuo nuo paprasčiausių iki sudėtingesnių, nuo saldžiausių iki mažiau saldžių.

Maistas, ypač desertai, Viktorijai siejasi su sezonais, tad, kad ir kaip mėgtų imbierinius sausainius, jie patys skaniausi prieš Kalėdas, o mamos obuolių pyragas – rudenį.

Viktorija teigia mėgstanti viską, kuo dalijasi su savo auditorija, nes jeigu pati tuo receptu netiki, kaip kiti žmonės pamėgs? Na, o mėgstamiausi yra saldumynai, ir tai atsispindi jos tinklaraštyje. Nors jame yra ir nesaldžių patiekalų receptų, tačiau saldumynai dominuoja.

Saldumynus mėgsta ir jos šeima, tad namuose visada yra ko nors prie kavos. Vyras – senovinių desertų mėgėjas, jam patinka keksas su razinomis, grybukai, riešutukai. O trejų metų sūnus Aleksandras kol kas saldumynų gauna labai saikingai.

Sveika viskas su saiku

Savo kuriamą tinklaraštį Viktorija vadina virtualiąja receptų knyga. "Joje siūlau tai, kas man pačiai skanu. Labai stengiuosi, kad būtų įvairių receptų – nuo paprasčiausių iki sudėtingesnių, nuo saldžiausių iki mažiau saldžių. Jeigu dėsiu vien tokius, kurių gaminimo procesas aprašomas per kelis puslapius, vargu ar žmonės norės juos išbandyti. Tačiau yra ir tokių, kurie ir ieško tų sudėtingesnių ir technologiškai įvairesnių receptų", – sako pašnekovė.

Viktorija juokauja, kad, gaminant pagal jos receptus, nereikia vienaragio ašarų ir kalnų ožkos, kuri buvo papjauta vidurnaktį, mėsos. Ji ir pati nemėgsta gaminti patiekalų, jei pusę miesto turi apvažiuoti vien tam, kad nusipirktum reikalingų ingredientų.

Nors dabar ir madinga, ji teigia nesivaikanti sveikos mitybos principų, kai net nesusimąsčius iš virtuvės metami kvietiniai miltai, cukrus, druska ir pilamas lauk pienas. Viktorijos manymu, viskas, kas saikinga, gali būti sveika. Ji neatsisako cukraus, tačiau nevengia išbandyti ir jo pakaitalų – receptuose pateikia alternatyvų, kuo cukrų galima pakeisti. Tiesa, pati suvartojamo cukraus kiekį stengiasi mažinti ir, užsimaniusi dar vieno gabaliuko torto, geriau renkasi suvalgyti obuolį arba apelsiną.

Drąsina nenuleisti rankų

Vienu didžiausių savo pasiekimų Viktorija įvardija tai, kad išmoko kepti prancūziškus pyragaičius makarunus. "Man labai iš pradžių nesisekė, bet nepasidaviau ir išmokau, ir kol kas įnoringesnio kepinio neatradau", – prisipažįsta turėjusi vargo.

Labiausiai Viktoriją džiugina, kai sulaukia patiekalų, kuriuos žmonės pagamino pagal jos pasiūlytus receptus, nuotraukų: "Kai tau parašo visai nepažįstamas žmogus ir džiaugiasi tavo patarimu, receptu, tai puikiausias įvertinimas. Tad didžiausiu iššūkiu išlieka būti savimi, dalytis tuo, ką kuriu, bet dalytis taip, kad tai būtų skanu daugumai."

Toms ar tiems, kurie norėtų gaminti, bet vis nesiryžta, tinklaraštininkė pataria nenuleisti rankų ir bandyti. "Juk ir aš pati tiek laiko ir pastangų įdėjau, kad pavyktų tie makarunai, kol pagaliau pavyko. Ir dėl to jie tik dar skanesni tapo", – tikina V.Klopova ir linki kiekvienam atrasti savo receptą, gaminti ir mėgautis.

Desertinis varškės sūris

500 g varškės,

250 g grietinės arba graikiško jogurto,

200 g sutirštinto pieno arba agavų sirupo / medaus (jo reikia jau mažiau nei 200 g),

30 g želatinos,

150 ml vandens,

vanilinio cukraus,

želės gabaliukų arba aguonų.

Trintuvu pertrinkite varškę, jogurtą / grietinę, sutirštintą pieną ar kitą pasirinktą saldiklį ir vanilinį cukrų. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite 10 min., kad išbrinktų, ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba ant silpnos ugnies. Į ištirpintą želatiną dėkite kelis šaukštus varškės masės ir išmaišykite. Tada plona srovele pilkite želatiną į varškės masę ir nuolat maišykite, kad želatina nesušoktų gumuliukais. Pabaigoje įmaišykite gabaliukais pjaustytą želė arba per naktį brinkintas aguonas. Masę sukrėskite į formą, maišelį arba formeles ir palikite per naktį sustingti.

Karamelizuoti riešutai

200 g mėgstamų riešutų,

100 g cukraus,

100 g vandens,

cinamono.

Keptuvėje išmaišykite vandenį, cukrų ir cinamoną. Viską pakaitinkite, kol cukrus ištirps. Sudėkite riešutus ir ant vidutinės ugnies nuolat maišydami kaitinkite, kol karamelizuosis. Kai išgaruos vanduo, cukrus vėl kristalizuosis, bet neišsigąskite ir toliau maišykite – jis lengvai pradės lydytis ir padengs kiekvieną riešutą.

Avižiniai sausainiai

400 g avižinių dribsnių,

100 g riešutų (tinka migdolai, lazdynų),

100 g cukraus,

2 kiaušiniai,

10 g kepimo miltelių,

100 g kambario temperatūros sviesto.

Iki miltų sumalkite avižinius dribsnius ir riešutus. Iki purumo išplakite sviestą su cukrumi ir tada po vieną įmuškite kiaušinius. Kepimo miltelius sumaišykite su avižiniais miltais ir riešutais. Sumaišykite abi mases ir, uždengę maistine plėvele, palikite šaldytuve 2–3 val. Tuomet formuokite nedidelius rutuliukus ir juos šiek tiek paplokite. Kepkite 18–20 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Morkų blyneliai

2 didesnės morkos,

2 kiaušiniai,

4 šaukštai su kaupu miltų,

50 ml pieno,

mėgstamų žolelių,

aliejaus arba lydyto sviesto kepti,

druskos.

Nuplaukite ir nuskuskite morkas, jas sutarkuokite smulkia tarka. Dubenyje išplakite kiaušinius, po truputį suberkite miltus ir viską gerai išplakite. Tada pamažu pilkite pieną ir išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Į tešlą suberkite tarkuotas morkas ir žoleles, gerai išmaišykite. Kepkite blynelius įkaitintame aliejuje. Patiekite su grietine ar daržovių padažu.

Aitrioji sriuba

1 didesnis svogūnas,

1 didesnė morka,

2–3 skiltelės česnako,

500 g jautienos faršo,

1 indelis konservuotų pupelių,

500 g konservuotų pomidorų be odelių,

aliejaus kepti,

druskos,

aitriosios paprikos miltelių arba pastos.

Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, morką sutarkuokite stambiai, viską pakepinkite aliejuje. Suberkite susmulkintas česnako skilteles ir dar kelias minutes pakepinkite. (Patarimas: kepkite iš karto puode, kuriame virsite sriubą.) Tuomet į apkeptus svogūnus ir morkas dėkite jautienos faršą, nuolat maišydami 5–7 min. apkepkite jį ant vidutinės ugnies.

Konservuotus pomidorus sumaišykite su druska ir aitriosiomis paprikomis, trintuvu pertrinkite iki vientisos masės. Pomidorų masę užpilkite ant apkepto faršo ir uždengę puodą virkite 20–25 min. Tuomet sudėkite konservuotas pupeles ir dar 10–15 min. pavirkite. Išpilstę į lėkštes, užberkite tarkuoto sūrio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių