Šventiniam stalui – kišas su silke ir kalėdinė Pavlova (receptai)

  • Teksto dydis:

Televizijos laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas pagamins nuostabius Kalėdų patiekalus. Tai bus vieni populiariausių jų receptų, tačiau pritaikyti didžiausiai metų šventei.

Gian Luca pasidalys netikėtu kišo receptu su silke. Šis patiekalas puikiai tiks pusryčiams, kai šventėms susirenka didelė šeima. Kišas pagaminamas labai paprastai, bet skonis bus netikėtas ir šventiškas.

O visada stebinantis Ali ir šį kartą pasiūlys nuostabų skonių derinį. Kaip sako pats konditerijos meistras, tai bus Kalėdomis kvepianti Pavlova, kuri puikiai papuoš šventinį stalą. Rankos pačios tiesis pagriebti gabalėlį.

Laidos vedėjai kviečia gaminti, stebinti ir mėgautis nuostabiais patiekalais kartu su šeima prie Kalėdų stalo.

Kišas su silke

Reikės:

– smidrų;

– 100 g švelniai sūdytos silkės;

– 150 g šviežių ar šaldytų žirnelių;

– 4 šaukštų tarkuoto ožkos sūrio;

– 200 ml grietinėlės;

– 2 kiaušinių trynių;

– sluoksniuotos tešlos;

– sviesto;

– miltų;

– 1 l vandens;

– 1 daržovių sultinio kubelio;

– žiupsnelio mairūno;

– druskos;

– pipirų.

Gaminimas

Puode užvirti vandenį su sultinio kubeliu. Nusausinti silkę, supjaustyti ir apkepinti su alyvuogių aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Tuomet suberti žirnelius, įpilti šlakelį balto balzaminio acto ir dar šiek tiek apkepti. Įpilti sultinio, kad apsemtų silkę su žirneliais. Smidrus sudėti į indą su skylutėmis ir uždėti ant keptuvės, kad jie išvirtų garuose (galima garinti ir ant puodo su sultiniu). Inde išplakti trynius su grietinėle, įberti mairūno, pipirų ir tarkuotą ožkos sūrį. Ištepti kepimo formą sviestu ir apibarstyti miltais. Ją pilnai iškloti sluoksniuota tešla (perteklių nupjauti). Ant tešlos dėti visą keptą silkę su žirneliais, smidrus ir užpilti kiaušinio bei grietinėlės plakiniu. Kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Kalėdinė Pavlova

Morengui reikės:

– 4 kiaušinių baltymų;

– 100 g cukraus pudros;

– 100 g cukraus ;

– laimo žievelės;

– šlakelio balto balzaminio acto.

Maskarponės kremui reikės:

– 450 g grietinėlės;

– 300 g maskarponės sūrio;

– 5 g vanilinio cukraus;

– 25 g cukraus;

– 3 želatinos lakštų.

Mandarinų kurdui reikės:

– 100 g cukraus;

– 2 šaukštų kukurūzų krakmolo;

– 2 kiaušinių;

– 2 kiaušinių trynių;

– 100 g mandarinų tyrės;

– 85 g sviesto;

– 0,5 laimo sulčių;

– 1 mandarino žievelės;

– raudonų uogų.

Gaminimas

Visus ingredientus sudėti į indą ir išplakti iki labai standžių putų. Konditerinio maišelio su antgaliu pagalba suformuoti vainiko formą. Kepti iki 110 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas.

Vandenyje užmerkti želatinos lakštus ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Prikaistuvyje užvirti grietinėlę ir į ją įberti cukrų bei vanilinį cukrų. Išmaišyti. Nukelti nuo kaitros, sudėti maskarponės sūrį, nusausintus želatinos lakštus ir gerai išmaišyti šluotelės pagalba. Kremą supilti į įndą, uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve atvėsti.

Mandarinų tyrę su tarkuota mandarino žievele užvirinti. Puode sumaišyti cukrų su krakmolu, sudėti kiaušinius ir trynius ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Į masę įpilti šiek tiek mandarinų tyrės, permaišyti ir grąžinti masę į prikaistuvį. Maišant sudėti sviestą ir kaitinti iki 82 laipsnių. Kaitinti apie 10 min., kol sutirštės.

Atvėsusį maskarponės kremą išplakti ir sudėti į konditerinį maišelį. Taip pat į konditerinį maišelį sudėti ir atvėsusį mandarinų kurdą. Iškepusį morengą apversti ir ant jo formuoti kremus: pirma maskarponės kremą ir į jo vidų, kaip įdarą, špricuoti kurdą. Dekoruoti raudonomis uogomis ir pjaustytomis mandarinų žievelėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių