Šventiniam desertui – morkų keksas (receptas)

  • Teksto dydis:

Pirmąjį birželio sekmadienį tradiciškai minima Tėvo diena. Tądien siūlome savo tėčius, senelius, o ir kitus brangius žmones pradžiuginti morkų keksu. Juk jei bent viena skanėsto sudedamoji dalis – daržovės – tai jau geras ženklas. Kaip išsikepti šventinį morkų keksą bei ką Tėvo dieną perka tautiečiai, pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.

„Stebėdami apsipirkimo tendencijas, galime teigti, jog populiariausios prekės artėjant ir Mamos, ir Tėčio dienoms, be abejonės, yra gėlės – ir skintos, ir vazonuose. Taip pat ir pirmąjį gegužės, ir pirmąjį birželio sekmadienį 2-3 kartais ūgteli vaisių, ledų, vaisvandenių, konditerijos gaminių paklausa. Tėčio dieną keletą kartų išauga susidomėjimas prekėmis, kurios puikiai tinka dovanai, pavyzdžiui, barzdaskutėmis, peilių rinkiniais, knygomis“, – teigia Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Įdomu tai, jog ir Mamos, ir Tėvo dieną įprastai sumažėja pieno produktų – varškės, jogurto, grietinės pardavimai.

O štai „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi nesudėtingu, sveikesnio deserto receptu – siūlo tėčiams iškepti morkų keksą.

Morkų keksas tėčiui

Jums reikės:

– 400 g (apie 4 vnt.) morkų (smulkiai sutarkuotų);

– 120 g lazdyno riešutų be luobelių (smulkiai maltų);

– ¾ stiklinės (apie 145 g) tyro alyvuogių aliejaus;

– 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus;

– 4 kiaušinių;

– 1,5 stiklinės miltų;

– 2 аrbatinių šaukštelių kepimo miltelių;

– pusės arbatinio šaukštelio imbiero miltelių;

– pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono.

„Pradėkite nuo riešutų. Juos malkite be luobelių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pakepkite riešutus apie 15 minučių. Tuomet suberkite juos ant švaraus rankšluosčio ir švelniai patrinkite, taip riešutų luobelės švelniai nusilups. Sumalkite juos kavamale“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Atskyrę kiaušinių trynius nuo baltymų, trynius sumaišykite su cukrumi ir aliejumi, ištrinkite viską iki vientisos masės. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, imbierais ir cinamonu. Mišinį suberkite į kiaušinių trynių plakinį. Suberkite maltus riešutus ir tarkuotas morkas, išmaišykite.

Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Tuomet tešlą sukrėskite į riebalais pateptą kepimo formą. Keksą kepkite šiek tiek daugiau nei valandą maždaug iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

„Kai keksas iškeps, leiskite jam atvėsti. Tik tuomet apibarstykite cukraus pudra ar pjaustytais migdolais“, – pataria B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių