Švenčiantiems sausainių dieną – trys receptų idėjos

  • Teksto dydis:

Lietuvą vėl aplankiusi žiema nuo pat pradžių dovanoja šventes: gruodžio 4-oji – sausainių diena, simboliškai minima kone visame pasaulyje.

Ją pažymėti, panašu, mėgsta ir lietuviai: prekybininkų duomenys rodo, kad skirtingų sausainių paklausa šalyje sparčiai auga, todėl pastebimai plečiasi ir jų pasiūla. Patys mėgstamiausi pirktiniai lietuvių sausainiai – plikyti, jie net ketvirtadaliu populiaresni už antroje vietoje pagal pirkėjų pasirinkimą esančius sausainius. Vis dėl to, norintiems sausainių išsikepti patiems, pravers trys receptų idėjos.

Kelias receptų idėjas sufleruoja Aidas Poleninas – prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas.

Sausainiai su pelėsiniu sūriu

Pasak A. Polenino, tokie pikantiški sausainiai patiks ir mažiems, ir dideliems. Be to, tai yra idealus skanėstas norint paįvairinti šventinį stalą.

Sausainiams su pelėsiniu sūriu paruošti reikės:

150 g miltų,

100 g sviesto,

75 g mėlynojo pelėsinio sūrio,

žiupsnelio druskos.

„Visų pirma pasiruoškite sviestą – atšaldykite jį šaldymo kameroje, kol taps visai kietas, ir sutarkuokite „burokine“ tarka. Sūrį susmulkinkite šakute ir suberkite į indą su tarkuotu sviestu. Tuomet suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Iš tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve valandai. Po to tešlą iškočiokite, išspauskite norimas formeles ir gautus sausainius sudėkite į kepimo skardą, o galiausiai apibarstykite druska. Sausainius kepkite apie 15 minučių, iki 200°C įkaitintoje orkaitėje“, – sako A. Poleninas.

Migdoliniai sausainiai

Kitas A. Polenino rekomenduojamas išbandyti receptas – migdolinių sausainių. Šie, pasak „Maximos“ atstovo, itin tinkami skanauti žiemą, mat vien aromatu priverčia pasijausti jaukiau.

Tokiems sausainiams reikės:

70 g rudojo cukraus,

šaukštelio vanilinio cukraus,

vieno kiaušinio,

vienos citrinos žievelės,

140 g migdolų,

trečdalio puodelio miltų,

šaukštelio kepimo miltelių,

dviejų šaukštų miltelinio cukraus.

„Iki purios masės suplakite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų. Susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o orkaitę įkaitinkite iki 170°C. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi nuklotų skardų. Kepkite apie 20 minučių“, – sako A. Poleninas.

Šokoladiniai sausainiai su riešutais

Galiausiai, neabejotina klasika yra šokoladiniai sausainiai, kuriuos maisto gamybos ekspertas siūlo pagardinti riešutais.

Tokiems sausainiams iškepti reikės:

75 g sviesto,

250 g cukraus,

šaukštelio vanilinio cukraus,

vieno kiaušinio,

500 g miltų,

šaukštelio kepimo miltelių,

125 g kakavos miltelių,

50 g tarkuoto juodojo šokolado,

žiupsnelio druskos,

100 g mėgstamų riešutų.

„Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinį išplakite, suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, šokoladą ir druską. Viską gerai sumaišykite, tuomet suberkite kapotų riešutų ir vėl išmaišykite. Sausainius suformuokite šaukštu, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. 180°C laipsnių temperatūroje kepkite iki 20-ies minučių. Skanaus!“ – linki „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai ta proga

tai ta proga portretas
galėtu dovanai gatvėse ir parduotuvėse sausainius dalint :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių