Sriuba negaruoja? Ir nereikia! Pereiti į pagrindinį turinį

Sriuba negaruoja? Ir nereikia!

2013-04-25 15:46
Sriuba negaruoja?                 Ir nereikia!
Sriuba negaruoja? Ir nereikia! / Shutterstock nuotr.

Sriuba vadinama vienu svarbiausių patiekalų. Ji tarsi kulinarijos pamatas. Retai sutiksi žmogų, kuris jos nemėgtų, nes karšta sriuba šildo ir ramina sielą po sunkių darbų ar šaltą žiemą. O šalta gaivina tvankiomis vasaros dienomis.

Istorijos šaltiniai skelbia, kad maisto gamyba verdant paplito tik išradus vandeniui nelaidžius indus. Tai buvo maždaug prieš 5000 metų, o dabartinis sriubos supratimas susiformavo tik apie XVIII a. Iki XVII a. buvo valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos, vėliau, maždaug tuo metu, kai išrastas šaukštas, pradėjo populiarėti ir skystesnės sriubos. Vadinamosios komercinės atsirado XIX a., išradus konservų dėžutę.

Prisiminęs vaikystę, veikiausiai kiekvienas galėtų pasakyti, kad mamos kasdien versdavo suvalgyti lėkštę sriubos. Šiltuoju metų laiku karštos sriubos nesinori. Puiki išeitis – šaltos daržovių arba vaisių sriubos. Jų įvairovė tokia pat didelė, kaip ir šiltųjų sriubų, daugybė puikių receptų. O jei norisi išrasti ką nors nauja, tik pasitelkite fantaziją ir eksperimentuokite. Šįkart „TV diena“ pateikia keletą šaltsriubių receptų.

Įdomu. Šaltos ir šiltos vaisių sriubos būdingos Skandinavijos, Baltijos ir Rytų Europos šalims. Karštos vaisių sriubos su mėsa populiarios Vidurio, Rytų, Centrinės Azijos ir kinų virtuvėse. Vaisių sriubos nebūdingos amerikiečių, afrikiečių ir Vakarų Europos virtuvėms. Jų taip pat nėra japonų, Pietryčių Azijos ir Okeanijos virtuvėse.

Šalta gaspačo sriuba

Reikės:

4 didelių prinokusių pomidorų,

2 trumpų agurkų,

0,5 raudonos paprikos,

0,5 geltonos paprikos,

0,5 žalios paprikos,

1 skiltelės česnako,

0,5 svogūno,

1,5 a. šaukštelio baltojo vyno acto,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

3 v. š. aštraus pomidorų padažo,

druskos, pipirų,

baziliko lapelių,

baltos duonos skrebučių

Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite. Agurkus taip pat nulupkite. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Dalį jų palikite sriubai papuošti, o likusias sudėkite į indą, kuriame viską smulkinsite. Supilkite pomidorų padažą bei aliejų ir viską suplakite, kol gausite kreminę masę. Supilkite actą, įberkite druskos, pipirų pagal skonį. Porą valandų sriubą palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami į lėkštę supiltą sriubą papuoškite susmulkintomis daržovėmis, baziliko lapeliais. Galite įmesti keletą kubelių ledo. Prie sriubos tinka ir duonos skrebučiai.

Šalta avokadų sriuba

Reikės:

2 avokadai,

1 žalioji paprika,

1 agurkas,

5 skiltelės česnako,

3 v. š. citrinos sulčių, druskos, tabasko padažo.

Avokadus ir agurką nulupkite, juos ir papriką supjaustykite. Susmulkinkite česnaką. Visas daržoves sudėkite į indą ir užpilkite citrinos sulčių. Išmaišę viską susmulkinkite smulkintuvu. Įberkite druskos ir įpilkite padažo pagal skonį. Prieš patiekdami sriubą kurį laiką palaikykite šaldytuve.

Šalta šparaginių pupelių sriuba

Reikės:

500 g šparaginių pupelių,

saujos svogūnų laiškų,

4 v. š. sviesto,

2 v. š. baltojo vyno,

20 ml grietinėlės,

80 ml natūralaus jogurto,

2 v. š. citrinos sulčių,

druskos.

Nuplaukite, nulupkite ir smulkiai supjaustykite šparagines pupeles bei svogūnų laiškus. Puode ištirpdykite sviestą, supilkite grietinėlę, vyną, sudėkite šparagines pupeles, smulkintus svogūnų laiškus. Druskos dėkite pagal skonį ir virkite apie 30 minučių. Kai išvirs, viską sutrinkite, įpilkite jogurto, citrinos sulčių, jei dar reikia – šiek tiek druskos. Sriubą padėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.

Šalta skandinaviška vaisių sriuba

Reikės:

stiklinės džiovintų abrikosų,

stiklinės džiovintų kriaušių,

4 v. š. razinų,

2 v. š. džiovintų spanguolių,

obuolio,

stiklinės cukraus

6 stiklinių vandens,

cinamono lazdelės,

2 griežinėlių citrinos.

Abrikosus ir kriaušes užpilkite šaltu vandeniu ir palaikykite apie 30 minučių. Vaisius su vandeniu supilkite į puodą, įmeskite cinamono lazdelę, citrinos griežinėlius, suberkite cukrų ir užvirkite. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite 10 minučių. Tada suberkite razinas, spanguoles, nuluptą ir kubeliais supjaustytą obuolį ir virkite 5 minutes. Išvirtai sriubai leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Kai ji atvės, išgriebkite cinamono lazdelę, puodą uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą, kad atšaltų.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų