Sočios Užgavėnės lemia gerus metus (blynų receptai)

Lietuva – ne Brazilija, bet ir pas mus netrūksta linksmybių bei karnavalų. Ypač per Užgavėnes, kurias šiemet švenčiame vasario 17-ąją.

Apie šias šventes seni žmonės sakydavo: jei Užgavėnių nešvęsi, tai visus metus nuo nelaimių neatsiginsi. Be to, tikima, kad sotumas per Užgavėnes lemia gerus metus. Tad valgoma gausiai ir riebiai, nes jau kitą dieną prasideda gavėnia, truksianti iki šv. Velykų. Užgavėnės – sena pagoniška šventė, minima, kai šviesa nugali tamsą. Pagrindinis jų simbolis – dideli geltoni blynai – šviesos ir nugalinčios saulės simbolis.

Žolinčių akademijos vadovė kaunietė Danutė Kunčienė, prieš pateikdama originalius blynų receptus, atkreipia šeimininkių dėmesį į kai kurias svarbias jų gamybos smulkmenas. Anot pašnekovės, blynai bus skanesni, jei į tešlą palengva įmaišysite trynius ir baltymus, išplaktus atskirai. Blynai bus tobuli, jų tešla lengvai tekės nuo šaukšto, o tešla nesušoks gumulais, jei į ją ruošdamos įpilsite pasūdyto ar mineralinio vandens, šliūkštelėsite šaukštą aliejaus. Į bulvinius tarkius patartina įpilti šiek tiek pieno arba įberti vitamino C.

Blynai nelips prie keptuvės, jei šios dugnas bus rūpestingai išvalytas. D.Kunčienė priminė, kad riebalai dedami ar aliejus pilamas tik į įkaitusią keptuvę. Patartina tešlą blyneliams užmaišyti valandą prieš kepant – tuomet blyneliai nesutrūks ir lengvai atšoks nuo dugno.

Bulvinių blynų pieva

Reikės:

bulvinių blynų,

žalių, geltonų, raudonų paprikų,

pievagrybių,

svogūno laiškų,

prieskonių,

fermentinio sūrio.

Iškeptus blynus išdėlioti kepimo skardelėje, ant kiekvieno užberti pjaustytų paprikų, pievagrybių, svogūno laiškų, pabarstyti mėgstamais prieskoniais, užberti tarkuoto fermentinio sūrio ir pašauti į orkaitę. Kepti, kol išsileis sūris.

Lietinis žaliavalgiams

Recepto autorė šiuo metu valgo mažiau apdorotą maistą, nevartoja nei riebalų, nei kiaušinių ir net gali pasiūlyti blynų žaliavalgiams receptą.

3–5 valgomuosius šaukštus linų sėmenų nuplauti, užpilti vandeniu (1:3) ir palikti 8–10 valandų. Tuomet nupilti vandens perteklių, sėklas suberti į plakiklį, įberti į masę mėgstamų šaldytų uogų, plakti, kol masė bus vientisa, džiovinti džiovykloje (40 laipsnių) apie aštuonias valandas. Tokia išdžiūvusi masė bus panaši į lietinį, kurį galima paskaninti įvairiomis sėklomis, medumi. Beje, masę prieš džiovinant galima supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, juos susukti, suteikti gėlės žiedo formą ir pan.

Blynai "Saulėgrįža"

Reikės:

1 stiklinės sumaltų daigintų saulėgrąžų,

2 kiaušinių,

kepimo miltelių,

kardemono šaukštelio,

0,5 stiklinės cukraus,

1 stiklinės miltų,

vandens.

Visas sudedamąsias dalis sumaišyti, vandens pilti tiek, kad gautųsi grietinės tirštumo tešla. Viską išplakti. Labai tiks šiuos blynus valgyti su mėgstama uogiene. Danutei patinka malti erškėtrožių vaisiai su medumi. Kadangi pastarojoje uogienėje sukaupta daug saulės, todėl ji ir vadinasi "Saulėgrįža".

Kanapiniai lietiniai

Reikės:

maltų kanapių sėklų (lietuviškų valgomų kanapių sėklų galima nusipirkti parduotuvėse),

viso grūdo miltų (kvietinių arba speltos),

žiupsnelio druskos, mineralinio vandens.

Paruošti lietinių tešlą. Įkaitintą keptuvę patepti lydytu sviestu, pilti tešlos ir kepti lietinius ant lėtos ugnies.

Šiuos lietinius valgyti su trintomis spanguolėmis ar bruknėmis. Galima įdaryti alyvuogėmis arba raugintais kopūstais ir pan.

Danutės lietinių tortas

Pageidaujamą lietinių tešlos kiekį išpilstyti į tris atskirus dubenėlius. Viename dubenėlyje tešlą paskaninti kakava, antrame – kokoso drožlėmis, trečiame – aguonomis. Lietinius kepti atskirai iš kiekvieno dubenėlio tešlos. Skirtingos rūšies lietinius sluoksniuoti pertepant pagal skonį pasiruošta varške (galima naudoti mėgstamo skonio saldžius sūrelius), kondensuotu pienu, rūgščia ar kitokia uogiene. Sluoksniuojama ir pertepama iki norimo torto storio.

Ant torto viršutinio blyno galima užpilti glajaus (sumaišius ir pakaitinus po 100 g sviesto ir šokolado). Jei nesinori saldaus torto, tuomet ant viršutinio blyno tepti varškę, papuošti kivių riekelėmis, mandarinų skiltelėmis ir pan. Torto šonus galima aptepti susmulkintų kivių mase, apkepta su sviestu.

Rupių ruginių miltų blynai

Reikės:

2 stiklinių miltų,

2 valgomųjų šaukštų cukraus,

2–3 valgomųjų šaukštų kmynų,

20–30 g mielių,

po žiupsnelį druskos, kalendros,

rūgpienio ar šaltibarščių kefyro tešlai atskiesti.

Paruoštą riebios grietinės tirštumo blynų tešlą atidžiai išmaišyti ir palikti pridengtą iki kitos dienos. Kepti aliejuje (galima naudoti forminę keptuvę). Šie labai skanūs blynai valgomi vilgant juos į grietinę, sumaišytą, pavyzdžiui, su bruknių ar kita mėgstama uogiene. Galima pasiruošti aštresnį padažą: į majonezą sudėti sutarkuotus ir nuvarvintus šviežius (pjaustytus raugintus) agurkus, paskaninus druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Šiuos blynus galima kepti maišant grikių miltus su kvietiniais arba ruginiais.

Apelsinų blynai

Reikės:

2 stiklinių miltų,

1,5 stiklinės šviesiojo alaus,

100 g sviesto,

4 kiaušinių baltymų,

4 trynių,

2 valgomųjų šaukštų cukraus,

6 valgomųjų šaukštų romo,

aliejaus.

Miltus sumaišyti su cukrumi, tryniais ir ištirpintu sviestu, supilti romą, o alaus pilti tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo. Tuomet sukrėsti standžiai išplaktus baltymus.

Įdarui reikės:

1 kg apelsinų,

3 valgomųjų šaukštų miltų,

miltelinio cukraus.

Nuluptus apelsinus supjaustyti piršto storumo griežinėliais, apibarstyti miltais ir kepti, kiekvieną atskirai pamirkius tešloje. Iškeptus griežinėlius apibarstyti milteliniu cukrumi.

Varškės spurgos

Reikės:

0,5 kg riebesnės varškės,

5 valgomųjų šaukštų miltų,

4 valgomųjų šaukštų cukraus,

2–3 kiaušinių,

50 g sviesto,

nubraukto arbatinio šaukštelio sodos,

vanilinio cukraus,

100 g miltelinio cukraus,

aliejaus.

Ištrinti su cukrumi kiaušinius ir viską kartu, išskyrus vanilinį cukrų, rūpestingai suminkyti, suformuoti nedidelius rutuliukus arba net riestainius. Virti aliejuje, kol paruduos abi pusės. Išgriebtas iš aliejaus spurgas sudėti ant popierinių servetėlių, kad nuvarvėtų. Tuomet pabarstyti milteliniu cukrumi. D.Kunčienė pabrėžia – kuo tešla minkštesnė, tuo spurgos bus skanesnės.

Raugintų kopūstų ir bulvių blynai

Reikės:

400 g raugintų kopūstų,

1 kg tarkuotų bulvių,

2 kiaušinių,

didelio svogūno,

druskos, kmynų, aliejaus.

Kopūstus susmulkinti, 15 min. troškinti savo sultyse kartu su riebios šoninės spirgučiais ir kitais mėgstamais priedais. Atvėsintus kopūstus, jei reikia, nusunkti, sumaišyti su tarkiais, kiaušiniais, susmulkintais svogūnais, prieskoniais. Jei tešla per skysta, įberti miltų. Kepti aliejuje. Valgyti su grybų arba pomidorų padažu.

Princesės blyneliai

Reikės:

maždaug 25 džiovintų slyvų (ar abrikosų),

1 kiaušinio,

5 valgomųjų šaukštų miltų,

5 valgomųjų šaukštų pieno,

miltelinio cukraus.

Kiekvieną nuplautą be kauliuko džiovintą slyvą pamirkyti tešloje ir dėti į įkaitusį aliejų (aliejaus turi būti tiek, kad apsemtų slyvas). Taip išvirtas slyvas dėti ant popierinių servetėlių, kad nuvarvėtų. Tuomet jas galima pavolioti tarkuotame šokolade, apibarstyti milteliniu cukrumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių