Šokoladas, saldainiai, pyragai, pyragaičiai, bandelės, spurgos, kremai... Kiek daug saldaus gyvenimo pagundų, kuriomis gąsdina mitybos specialistai ir kurioms be sąžinės graužaties pasiduodame ne tik per šventes.
Margas saldumynų pasaulis ypač vilioja žiemą, patiriant stresą dėl darbo, šeimos, PMS. Manoma, labiausiai nuotaiką pakelia šokoladas, nes jame yra serotonino gamybą skatinančio cukraus ir raminančių riebalų. Konditerininkai ypač džiaugiasi tamsiąja metų dalimi – žmonės kur kas dažniau ir gausiau ima vartoti saldumynų, kurie esą padeda išgyventi rudens, žiemos depresiją ir, žinoma, pagardina šventes.
Vis dėlto mokslininkai, mitybos specialistai tikina, kad neteisingai manoma apie saldumynus kaip apie naikinančius blogą nuotaiką. Teigiama, kad saldumynai, kaip ir keptas maistas bei riebūs pieno produktai, net iki 60 proc. gali padidinti tikimybę susirgti depresija. Kad maža nepasirodytų, dalis mokslininkų nevengia garsiai aiškinti apie saldaus gyvenimo kainą ir žalą. Pasak jų, saldumynų mėgėjai labiau mieguisti ir ne tokie darbingi, baltosios mirties aukos, jiems gresia ne tik sugedę dantys ir figūros pokyčiai, bet ir nevaisingumas, žarnyno vėžys, trumpesnis gyvenimas, žemesnis intelektas ir kt. Išgelbėti gali tik saldumynų alternatyvos: švieži ir džiovinti vaisiai, kisielius, varškė, medus, riešutai ir pan.
Žinoma, visi minėti pavojai tyko smaližių, kurių meilė saldumynams virto manija. O neketinantiems atsisakyti saldžių malonumų, tačiau nepamirštantiems, kas yra saikas, sveikata.diena.lt siūlo palydėti 2012-uosius su keturiais nuodėmės vertais desertais.
„Bėgantys“ šokoladiniai pyragaičiai
Reikės
2 kiaušinių;
80 g rudojo cukraus;
120 g 70 proc. šokolado;
80 g sviesto;
20 g miltų.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Šokoladą su sviestu ištirpdykite dubenyje, įstatytame į verdantį vandenį. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi iki baltumo. Kitame dubenyje iki purumo išplakite baltymus. Į trynių plakinį supilkite lydytą šokoladą su sviestu, įmaišykite miltus ir atsargiai įmaišykite baltymus. Formeles ištepkite sviestu ir dėkite į jas šokoladinės masės. Kepkite 7–8 minutes. Ištraukę palikite keletą minučių atvėsti. Patiekite su mėgstamu kremu, ledų burbuliuku ar uogomis.
Sveikuolių desertas
Reikės
3/4 stiklinės mėgstamų dribsnių;
1 stiklinės avižinių dribsnių;
1/3 stiklinės razinų;
1/3 stiklinės kapotų džiovintų abrikosų;
1/4 stiklinės pjaustytų džiovintų obuolių;
1/3 stiklinės šokolado;
1/4 stiklinės saulėgrąžų sėklų;
2 v. š. cukraus pudros;
1/4 stiklinės miltų;
75 g lydyto sviesto;
1/4 stiklinės pieno;
1 kiaušinio.
Į dubenį sudėkite dribsnius ir visus džiovintus vaisius, išmaišykite. Pilkite lydytą sviestą, pieną, išplaktą kiaušinį ir gerai išmaišykite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ar sviestu ištepkite keksiukų formeles. Iš masės formuokite tvirtus rutuliukus, o jei naudojate keksiukų formeles, sudėtą masę gerai paspauskite šaukštu. Kepkite 30 minučių arba iki auksinės rudos spalvos vidutinio karštumo orkaitėje (180 laipsnių). Palikite atvėsti orkaitėje. Desertą galite laikyti hermetiškame indelyje iki 5 dienų.
Kavos panna cota su konjaku
Reikės
250 ml pieno;
250 ml 30 proc. riebumo grietinėlės;
15 g želatinos;
2 v. š. cukraus;
100 ml kavos likerio arba stiprios kavos;
50 ml konjako;
uogų papuošti.
Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir palikite išbrinkti. Į puodą supilkite pieną, grietinėlę ir cukrų. Užvirkite ir truputį atvėsinkite. Supilkite likerį arba kavą bei konjaką. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite. Į ją įpilkite kelis šaukštus pieno ir grietinėlės mišinio, išmaišykite ir supilkite į likusį pieno ir grietinėlės mišinį. Masę išpilstykite porcijomis į indelius ar taures. Laikykite šaltai bent 5 valandas. Norėdami patiekti desertą išimtą, indelį įstatykite į indą su karštu vandeniu, kad truputį atitirptų. Jei naudosite silikonines formeles, desertą išimsite lengvai. Patiekite su uogomis.
Šventinė tinginio dešra
Reikės
80 g sviesto;
200 g 70 proc. šokolado;
2 kiaušinių trynių;
100 g cukraus pudros;
2 ml vanilės ekstrakto;
80 g kondensuoto pieno;
100 ml saldaus vyno (geriausia likerinio, portveino);
žiupsnelio druskos;
200 g sausainių, sutrupintų į mažus gabaliukus;
80 g migdolų dribsnių;
80 g džiovintų spanguolių;
80 g pistacijų;
kakavos miltelių.
Šokoladą su sviestu ištirpdykite dubenyje, įstatytame į verdantį vandenį. Nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi iki baltumo. Įmaišykite į šokolado ir sviesto mišinį. Taip pat įmaišykite cukraus pudrą, vanilės ekstraktą, kondensuotą pieną, pilkite vyną ir berkite druskos. Viską gerai išmaišykite. Dėkite sausainių gabaliukus, migdolų drožles, spanguoles ir pistacijas. Gerai išmaišykite. Ištieskite kepimo popieriaus lapą, apibarstykite jį kakavos milteliais, kad masė nepriliptų. Formuokite norimos formos ir ilgio dešrą, susukite ją į popierių. Palikite stingti šaldytuve 3–4 valandas. Tada pjaustykite nedideliais griežinėliais. Tinginio dešrą šaldytuve galite laikyti ne ilgiau kaip savaitę.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai