- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Turtingas daržo ir miško gėrybių ruduo įkvepia šeimininkes kulinarinėms improvizacijoms. Pasidairėme naujų idėjų ir tikimės, kad pradžiuginsite savo šeimą šiais skaniais patiekalais ir papildysite šeimininkės užrašinę naujais rudeniškų gėrybių receptais.
Niekas nenueina veltui
Džiugintos Vaitkevičienės, Kauno priešgaisrinės gelbėjimo stoties valdybos atstovės spaudai, feisbuko paskyroje visuomet galima rasti gardžiai atrodančių sezoninių gėrybių receptų. "Nė viena uoga ir daržovė nenueina veltui", – tikina Džiuginta ir prisipažįsta, kad ankstesniais laikais tie stiklainėliai su sodo ir daržo gėrybėmis labiau praversdavo. Mat dukra studijavo architektūrą, dažnai kviesdavosi į svečius studijų draugus, su kuriais drauge darydavo maketus. Studentai ne tik prisivaišindavo Džiugintos gardėsių, bet ir namo išvykdavo su dovanomis – uogienių, konservuotų daržovių stiklainiukais. Paklausta, ar savo gamybos skanumynais dalijasi ir su ugniagesiais, Džiuginta juokiasi, kad šie vyrukai ne iš kelmo spirti – dažnai ir patys vaišina bendradarbes įdomiais patiekalais.
Slyvų čatnis
1 kg abrikosų,
50 g imbierų,
1 ilgas aitrusis pipiras,
1 svogūnas,
keli aliejaus šlakeliai,
100 g cukraus,
1 šaukštelis garstyčių grūdelių,
1 šaukštelis druskos,
1 šaukštelis maltų 7 rūšių pipirų,
1 sauja juodųjų serbentų (nebūtinai),
5 šaukštai obuolių arba vynuogių acto.
Susmulkinkite ir pakepinkite imbierus. Susmulkinkite ir pakepinkite (tik atskirai) svogūną. Smulkiai supjaustykite aitriąją papriką. Visus ingredientus sumaišykite (išskyrus actą) ir susmulkinkite trintuvu. Kaitinkite, kol užvirs, o tada supilkite actą. Pavirkite 15 min. ir uždarykite į stiklainius. Taip pat čatnį galima virti iš persikų, mangų, abrikosų. Vietoj serbentų puikiai tinka kurios nors kitos rūgštesnės uogos arba citrina.
Paprasta, bet neprasta
Karolis Čaplys dirba projektų vadovu tarptautinėje kompanijoje, kuriančioje registracijos į vaikų darželius sistemą Amerikos rinkai. O miškas (ir ypač grybavimas), anot gaminti mėgstančio vyro, yra puiki proga pravėdinti galvą nuo darbų. Karolis dalijasi, kaip pats sako, paprastu, bet neprastu šviežių baravykų karpačo receptu. Kai dabar miškuose šių gardžių grybų – nors vežimu vežk, jam norisi, kad kuo daugiau žmonių paragautų ir atrastų natūralų baravyko skonį.
Baravykų karpačas
Švieži baravykai,
šlakelis tyro alyvuogių aliejaus,
žiupsnelis druskos,
žiupsnelis šviežiai maltų pipirų,
šviežių čiobrelių lapelių.
Plonai supjaustykite kelis šviežius baravykus ir gražiai išdėliokite juos lėkštėje (naudokite mažesnius). Baravykus apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi – jo nepagailėkite. Viską lengvai pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais. Apibarstykite kvapniais čiobrelių lapeliais. Palaukite bent 20 min. (idealu būtų valandą), kol patiekalas visiškai subręs. Beje, kuo ilgiau lauksite – tuo skonis bus geresnis.
Sekmadienio pietums
Gintarė Žalkauskienė vadovauja šeimos restoranėliui "Red Fox". Verslas prasidėjo nuo Gintarės pomėgio gaminti. Iš pradžių ji pasiūlydavo įvertinti kokį nors naują patiekalo receptą tik savo šeimai, vėliau – artimų draugų ratui, kuris ilgainiui plėtėsi. Paskui jau draugų draugai prašydavo Gintarės pagalbos įvairių šeimos švenčių metu. "Taip viskas ir prasidėjo…" – juokiasi ji, akcentuodama, kad savo restoranėlyje teikia pirmenybę patiekalams iš sezoninių gėrybių. Gintarė kviečia sekmadienio pietums pasigaminti baklažanų suktinukų su feta.
Baklažanų suktinukai su feta
1 baklažanas,
1 pakelis fetos,
30 g gražgarsčių,
1 kiaušinio plakinys,
truputis kapotų žemės riešutų arba saulėgrąžų.
Nupjaukite baklažano kotelį, supjaustykite jį per visą ilgį peiliu kiek įmanoma plonesniais griežinėliais. Sudėkite į skardą ant kepimo popieriaus. Baklažano griežinėlius patepkite kiaušinio plakiniu. Pabarstykite sėklomis ar riešutais. Kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje. Jei pavyko atpjauti išties plonus baklažano griežinėlius, juos kepkite apie 5 min. Jei storesnius – laiko prireiks truputį daugiau. Žiūrėkite, kad baklažanas neperkeptų. Griežinėliai turi būti minkšti ir truputį apskrudę, kad vėliau pavyktų juos lengvai susukti. Iškepusius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Paruoškite fetą. Supjaustykite sūrį pailgomis juostelėmis, kurių storis būtų maždaug 7 mm, o plotis atitiktų baklažano. Fetos juostelę dėkite prie vieno baklažano griežinėlio krašto ir gražiai susukite. Jei norite, galite drauge įsukti ir mėgstamo žalumyno šakelę. Paruoštus suktinukus sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite balzaminiu kremu arba česnakiniu aliejumi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...