Receptai: idėjos patiekalams iš rudens gėrybių

  • Teksto dydis:

Turtingas daržo ir miško gėrybių ruduo įkvepia šeimininkes kulinarinėms improvizacijoms. Pasidairėme naujų idėjų ir tikimės, kad pradžiuginsite savo šeimą šiais skaniais patiekalais ir papildysite šeimininkės užrašinę naujais rudeniškų gėrybių receptais.

Niekas nenueina veltui

Džiugintos Vaitkevičienės, Kauno priešgaisrinės gelbėjimo stoties valdybos atstovės spaudai, feisbuko paskyroje visuomet galima rasti gardžiai atrodančių sezoninių gėrybių receptų. "Nė viena uoga ir daržovė nenueina veltui", – tikina Džiuginta ir prisipažįsta, kad ankstesniais laikais tie stiklainėliai su sodo ir daržo gėrybėmis labiau praversdavo. Mat dukra studijavo architektūrą, dažnai kviesdavosi į svečius studijų draugus, su kuriais drauge darydavo maketus. Studentai ne tik prisivaišindavo Džiugintos gardėsių, bet ir namo išvykdavo su dovanomis – uogienių, konservuotų daržovių stiklainiukais. Paklausta, ar savo gamybos skanumynais dalijasi ir su ugniagesiais, Džiuginta juokiasi, kad šie vyrukai ne iš kelmo spirti – dažnai ir patys vaišina bendradarbes įdomiais patiekalais.

Slyvų čatnis

1 kg abrikosų,

50 g imbierų,

1 ilgas aitrusis pipiras,

1 svogūnas,

keli aliejaus šlakeliai,

100 g cukraus,

1 šaukštelis garstyčių grūdelių,

1 šaukštelis druskos,

1 šaukštelis maltų 7 rūšių pipirų,

1 sauja juodųjų serbentų (nebūtinai),

5 šaukštai obuolių arba vynuogių acto.

Susmulkinkite ir pakepinkite imbierus. Susmulkinkite ir pakepinkite (tik atskirai) svogūną. Smulkiai supjaustykite aitriąją papriką. Visus ingredientus sumaišykite (išskyrus actą) ir susmulkinkite trintuvu. Kaitinkite, kol užvirs, o tada supilkite actą. Pavirkite 15 min. ir uždarykite į stiklainius. Taip pat čatnį galima virti iš persikų, mangų, abrikosų. Vietoj serbentų puikiai tinka kurios nors kitos rūgštesnės uogos arba citrina.

Paprasta, bet neprasta

Karolis Čaplys dirba projektų vadovu tarptautinėje kompanijoje, kuriančioje registracijos į vaikų darželius sistemą Amerikos rinkai. O miškas (ir ypač grybavimas), anot gaminti mėgstančio vyro, yra puiki proga pravėdinti galvą nuo darbų. Karolis dalijasi, kaip pats sako, paprastu, bet neprastu šviežių baravykų karpačo receptu. Kai dabar miškuose šių gardžių grybų – nors vežimu vežk, jam norisi, kad kuo daugiau žmonių paragautų ir atrastų natūralų baravyko skonį.

Baravykų karpačas

Švieži baravykai,

šlakelis tyro alyvuogių aliejaus,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis šviežiai maltų pipirų,

šviežių čiobrelių lapelių.

Plonai supjaustykite kelis šviežius baravykus ir gražiai išdėliokite juos lėkštėje (naudokite mažesnius). Baravykus apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi – jo nepagailėkite. Viską lengvai pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais. Apibarstykite kvapniais čiobrelių lapeliais. Palaukite bent 20 min. (idealu būtų valandą), kol patiekalas visiškai subręs. Beje, kuo ilgiau lauksite – tuo skonis bus geresnis.

Sekmadienio pietums

Gintarė Žalkauskienė vadovauja šeimos restoranėliui "Red Fox". Verslas prasidėjo nuo Gintarės pomėgio gaminti. Iš pradžių ji pasiūlydavo įvertinti kokį nors naują patiekalo receptą tik savo šeimai, vėliau – artimų draugų ratui, kuris ilgainiui plėtėsi. Paskui jau draugų draugai prašydavo Gintarės pagalbos įvairių šeimos švenčių metu. "Taip viskas ir prasidėjo…" – juokiasi ji, akcentuodama, kad savo restoranėlyje teikia pirmenybę patiekalams iš sezoninių gėrybių. Gintarė kviečia sekmadienio pietums pasigaminti baklažanų suktinukų su feta.

Baklažanų suktinukai su feta

1 baklažanas,

1 pakelis fetos,

30 g gražgarsčių,

1 kiaušinio plakinys,

truputis kapotų žemės riešutų arba saulėgrąžų.

Nupjaukite baklažano kotelį, supjaustykite jį per visą ilgį peiliu kiek įmanoma plonesniais griežinėliais. Sudėkite į skardą ant kepimo popieriaus. Baklažano griežinėlius patepkite kiaušinio plakiniu. Pabarstykite sėklomis ar riešutais. Kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje. Jei pavyko atpjauti išties plonus baklažano griežinėlius, juos kepkite apie 5 min. Jei storesnius – laiko prireiks truputį daugiau. Žiūrėkite, kad baklažanas neperkeptų. Griežinėliai turi būti minkšti ir truputį apskrudę, kad vėliau pavyktų juos lengvai susukti. Iškepusius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Paruoškite fetą. Supjaustykite sūrį pailgomis juostelėmis, kurių storis būtų maždaug 7 mm, o plotis atitiktų baklažano. Fetos juostelę dėkite prie vieno baklažano griežinėlio krašto ir gražiai susukite. Jei norite, galite drauge įsukti ir mėgstamo žalumyno šakelę. Paruoštus suktinukus sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite balzaminiu kremu arba česnakiniu aliejumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kl

Kl portretas
Slyvu čatnis. Be slyvu.kur prikolas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių