Kitos Europos šalys kotletu vadina ploną mėsos ar paukštienos gabalėlį su kaulu, kepsnį iš žuvies filė. Vieni iš žinomiausių yra Milano kotletai – gruzdintuvėje apskrudintas džiūvėsėliuose apvoliotas veršienos gabalėlis. Šio patiekalo receptas labai panašus į Vienos šnicelį, tik milanietiškas kotletas kepamas su kauliuku. O kur dar garsusis Kijevo kotletas. Apskritai kotletai kepami visame pasaulyje – nuo Australijos ir Naujosios Zelandijos iki Amerikos.
Juokaujama, kad kotletai, kad ir iš ko pagaminti, visada yra skanūs, o sugadinti juos reikia ypatingo talento. Dar juokaujama, kad kotletu pavadintu gaminiu lengviausia pelnyti „normalų“ maistą mėgstančių vyrų pagyras. Patikrinti tai „TV diena“ siūlo su keturiais paprastais kotletų receptais. Skanaus!
Marinuotų tunų kotletai
Reikės
400 g savo sultyse marinuoto tuno;
2 v.š. pesto padažo;
2 v.š. grietinės;
2 svogūnų;
3 v.š. džiūvėsėlių;
2 kiaušinių;
druskos, pipirų;
sviesto.
Tuną nusunkite, sugnaibykite šakute. Svogūnus gerai susmulkinkite, dėkite į dubenį su tunu, įmuškite kiaušinius. Pilkite pesto padažą, dėkite grietinę ir berkite džiūvėsėlius. Pasūdykite, užbarstykite pipirų ir gerai išmaišykite. Suformuokite 24 mažus kotletus, dėkite į sviestu išteptą kepimo indą. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Patiekite karštus ar šaltus kaip užkandį.
Kotletai su ryžiais ir daržovių garnyru
Reikės
450 g faršo;
150 g baltos duonos;
125 ml pieno;
5 nedidelių svogūnų;
40 g lydyto sviesto;
2 nedidelių pomidorų;
2 kiaušinių;
saujos petražolių;
druskos, pipirų.
Garnyrui reikės
3 morkų;
1 nedidelės cukinijos;
1 stiklinės ryžių;
4 v.š. lydyto sviesto;
250 ml baltojo vyno;
2 a.š. pomidorų pastos.
Baltą duoną išmirkykite piene. Keturis svogūnus susmulkinkite ir apkepkite svieste. Nulupkite pomidorų žievelę. Išmirkytą baltą duoną nusunkite, sumaišykite su faršu, svogūnais, susmulkintais pomidorais, susmulkintomis petražolėmis ir įmuškite kiaušinius. Berkite druskos, pipirų. Formuokite kotletus ir apkepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Likusį svogūną kepkite orkaitėje apie 20 min. Išvirkite ryžius. Morkas ir cukinijas ir apkepkite keptuvėje su sviestu. Į nuo kotletų kepimo likusį padažą pilkite vyno, pamaišykite, pilkite pomidorų pastą. Daržoves dėkite ant kotletų, apipilkite gautu padažu ir patiekite su ryžiais.
Vištienos kotletai su pievagrybiais
Reikės
300 g vištienos filė;
200 g pievagrybių;
1 skiltelės česnako;
2 kiaušinių;
100 g grietinės;
žiupsnelio sodos;
1 a.š. druskos;
pipirų.
Nuplaukite pievagrybius ir supjaustykite kubeliais. Dėkite į kepimo indą ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5–7 min. Vištienos filė supjaustykite gabalėliais, kartu dėkite išspaustą skiltelę česnako, įmuškite kiaušinį, pilkite grietinę, berkite druską, pipirų, sodos. Viską susmulkinkite smulkintuvu iki vientisos masės. Tada įmaišykite pievagrybius. Kotletus kepkite ant silpnos ugnies ir patiekite su bulvių koše, daržovėmis bei svieste apkeptais pievagrybiais.
Bulvių kotletai su sūriu
Reikės
1 kg bulvių;
2 kiaušinių;
2-3 svogūnų ;
3 v.š. lydyto sviesto;
1 stiklinės grietinės;
¼ stiklinės tarkuoto sūrio;
3 v.š. žalumynų;
druskos, pipirų.
Svogūną susmukinkite ir apkepkite svieste. Nuluptas, nuplautas bulves sutarkuokite smulkia tarka ir sumaišykite su keptais svogūnais. Į masę berkite druskos, pipirų, tarkuotą sūrį ir įmuškite kiaušinius. Iš gautos masės formuokite kotletus, dėkite į kepimo indą su grietine ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol iškeps ir apskrus. Kartą apverskite. Patiekite su grietine ar sūrio padažu.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai