- Parengta pagal pranešimą spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių lietuviškų tradicijų įkvėpti receptai padės Kūčioms pasiruošti taupant ne tik pinigus, bet ir laiką.
Kūčių meniu sudarytas saugant tradicijas, t. y. patiekalai gaminami be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, iš įprastų Kūčių stalui naudojamų ingredientų kuriant šį tą naujo, įdomaus ir, žinoma, labai skanaus. „Žinau, kad dažnas mūsų sėdasi prie tradicinio Kūčių stalo, kurį ruošia mamos ar močiutės. Arba stalą ruošia patys, bet jau moka gaminti daug tradicinių patiekalų. Tad džiaugsiuosi, jei iš šio meniu išsirinksite bent vieną kitą receptą ir savo tradicinį stalą papildysite naujais skoniais“, – sako ji.
Burokėlių humusas
1 skardinė (400 g) konservuotų avinžirnių,
4 šaukštai skysčio nuo konservuotų avinžirnių arba vandens,
1 virtas burokėlis,
1 skiltelė česnako,
1 šaukštas citrinų sulčių,
2 šaukštai tahinio,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1/2 šaukštelio maltų kuminų,
1/2 šaukštelio druskos,
žiupsnelis pipirų,
šviežių krapų,
lukštentų kanapių,
duonos lazdelių („grissino“) su trumais.
Visus humuso ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Patiekdami apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome lukštentomis kanapėmis ir krapais. Patiekiame su duonos lazdelėmis.
* 1/3 paruošto humuso atidedame kitam receptui.
Sumuštinukai su burokėlių humusu ir silke
200 g juodos duonos,
1 skiltelė česnako,
burokėlių humuso (receptas pateiktas),
150 g silkės,
grūdėtųjų garstyčių,
marinuotų kelmučių,
šviežių krapų.
Duoną supjaustome ir paskrudiname 180 °C temperatūros orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes. Apskrudusią duoną įtriname česnaku. Ant duonos skrebučių tepame burokėlių humusą, dedame silkės, šiek tiek grūdėtųjų garstyčių, kelmučių ir šviežių krapų.
Sumuštinukai su avokadų kremu ir silkės kapotiniu
Sumuštinukams:
200 g juodos duonos,
avokadų kremo,
silkės kapotinio,
lukštentų kanapių.
Avokadų kremui:
2 gerai prinokę 'Hass' rūšies avokadai,
1 skiltelė česnako,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1/2 citrinos sulčių,
druskos,
pipirų.
* 1/2 paruošto avokadų kremo atidedame kitam receptui.
Silkės kapotiniui:
150 g silkės,
1 obuolys,
1 didesnis virtas burokėlis,
4 vidutinio dydžio marinuoti agurkėliai,
1 skiltelė česnako,
alyvuogių aliejaus,
citrinos sulčių,
druskos,
pipirų.
Ruošiame skrebučius: duoną supjaustome ir paskrudiname 180 °C temperatūroje orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes. Ruošiame avokadų kremą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Ruošiame silkės kapotinį: silkę, obuolį, burokėlį ir agurkėlius supjaustome nedideliais gabalėliais ir sumaišome kartu su smulkintu česnaku. Ant duonos tepame avokadų kremo, dedame silkės kapotinio ir pabarstome lukštentomis kanapėmis.
Krepšeliai su avokadų kremu ir lašiša
Vieno kąsnio tešlos krepšelių,
avokadų kremo (receptas pateiktas),
100 g sūdytos lašišos,
citrinos,
lukštentų kanapių.
Į krepšelius tepame avokadų kremo, dedame sūdytos lašišos, po citrinos gabalėlį ir pabarstome lukštentomis kanapėmis.
Traškių bulvyčių ir tunų salotos
100 g gražgarsčių,
5 vidutinio dydžio bulvės,
šlakelis alyvuogių aliejaus,
1/2 šaukštelio druskos,
2 pakuotės tuno alyvuogių aliejuje (iš viso 260 g),
2 'Hass' rūšies avokadai,
10 nedidelių marinuotų agurkėlių,
1 raudonasis svogūnas,
50 g saulėgrąžų.
Padažui:
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas agavų sirupo,
1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių,
1 šaukštas citrinų sulčių,
druskos,
pipirų.
Bulves nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su aliejumi ir druska. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 °C temperatūros orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes, kol iškepa ir gražiai apskrunda. Ruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. I dubenį dedame iškepusias bulvytes, tunus, kubeliais pjaustytą avokadą, griežinėliais pjaustytus agurkėlius, smulkintą svogūną, saulėgrąžas. Sumaišome su paruoštu padažu.
Sluoksniuotos tešlos suktinukai su pievagrybių ir morkų įdaru
Alyvuogių aliejaus,
150 g rudųjų pievagrybių,
1 morka,
2 skiltelės česnako,
50 g saulėgrąžų,
1 šaukštelis balzaminio acto,
druskos,
pipirų,
1 didesnis sluoksniuotos tešlos lakštas (kai pakuotėje būna 2 lakštai),
sezamų sėklų,
šviežių petražolių.
Ruošiame įdarą: keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais pjaustytus pievagrybius, tarkuotą morką ir kepame 7 minutes. Įtarkuojame česnako ir kepame dar minutę. Beriame saulėgrąžas, pilame balzaminį actą, pabarstome druska, pipirais ir išmaišome. Tešlos lakštą dar šiek tiek iškočiojame. Ant viršaus dedame įdarą ir standžiai susukame. Supjaustome 2 cm pločio griežinėliais, juos dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame aliejumi, pabarstome sezamų sėklomis ir kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje apie 20 minučių. Patiekdami pabarstome smulkintomis petražolėmis.
Traškios menkių juostelės su sezamais
400 g menkių filė,
alyvuogių aliejaus,
1 stiklinė panko džiūvėsėlių,
2 šaukštai sezamų sėklų,
1/2 šaukštelio česnakų miltelių,
druskos,
pipirų,
citrinos,
smulkintų šviežių petražolių.
Padažui:
2 šaukštai augalinio majonezo,
2 marinuoti agurkėliai,
citrinų sulčių,
šviežių krapų.
Žuvį supjaustome juostelėmis, nusausiname, pabarstome druska, pipirais ir sumaišome su šaukštu alyvuogių aliejaus. Indelyje sumaišome panko diūvėsėlius, sezamų sėklas, česnakų miltelius, druską ir pipirus. Žuvį apvoliojame džiūvesėlių mišinyje. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame ant vidutinės kaitros apie 10 minučių kartkartėmis apversdami. Ruošiame padažą: sumaišome majonezą, tarkuotus marinuotus agurkėlius, citrinų sultis ir smulkintus krapus. Patiekdami apšlakstome citrinų sultimis ir pabarstome smulkintomis petražolėmis.
Kepta lašiša su apelsinų glajumi
1 lašišų filė (apie 800 g–1 kg),
druskos,
pipirų,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 skiltelės česnako,
1 apelsino žievelės,
150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
2 šaukštai agavų sirupo,
1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių,
1 apelsinas,
granatų sėklų,
šviežių petražolių.
Ruošiame apelsinų glajų: įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir apelsino žievelę. Pakepiname minutę. Įspaudžiame apelsino sultis, pilame agavų sirupą, dedame garstyčias, druską, pipirus. Kaitiname maišydami 5 minutes, kol padažas sutirštėja. Lašišą aptepame aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje 15 minučių. Aptepame apelsinų glajumi ir kepame dar 5–10 minučių (priklausomai nuo lašišos gabalėlio storio ir norimo iškepimo lygio). Patiekdami puošiame apelsino griežinėliais, granatų sėklomis ir smulkintomis petražolėmis.
Bulvių salotos su agurkais ir saulėgrąžomis
7 vidutinio dydžio bulvės,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelis druskos,
100 g saulėgrąžų,
4 trumpavaisiai agurkai,
saujelė šviežių krapų,
saujelė šviežių petražolių,
lukštentų kanapių.
Padažui:
2 šaukštai augalinio majonezo,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas agavų sirupo,
1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių,
1 šaukštas citrinų sulčių,
2 skiltelės česnako,
druskos,
pipirų.
Bulves nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su aliejumi ir druska. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes, kol iškepa ir gražiai apskrunda. Sausoje keptuvėje paskrudiname saulėgrąžas. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Į dubenį dedame bulves, saulėgrąžas, smulkintus agurkus, žalumynus ir sumaišome su padažu. Viršų pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...